woensdag 27 juni 2012

E-books-posteractie van Bibliotheek Hengelo: overal downloaden met QR-code

Vanaf vandaag kan iedereen in Hengelo 24 uur per dag gebruik maken van boeken van de bibliotheek. Hoe? De posterplakker van het bevriende poppodium Metropool, hielp ons om alle plekken te vinden. En zo hangen we nu op tientallen plaatsen in de stad deze posters van e-books. En met de bijbehorende QR-code kan het e-book direct gedownload en gelezen worden!

Tienduizenden e-books voor 2,8 miljoen tablets
Deze week werd bekend dat 2,8 miljoen Nederlanders gebruik maken van een tablet. Het aantal mensen dat daarmee ook digitaal leest, stijgt daarmee gestaag. Met deze actie willen we in Hengelo duidelijk maken dat we als bibliotheek klaar zijn voor het digitale tijdperk. We hebben een groeiend aantal eBooktitels. De Bibliotheek Hengelo heeft - samen met alle Overijsselse bibliotheken - een mooie e-bookpagina op de website. Daar worden alle opties keurig uitgelegd.

De titels op de posters komen zowel uit het project Gutenberg als uit de e-book-eregallerij van Bibliotheek.nl.

Project Gutenberg
De Overijsselse bibliotheken hebben de afgelopen maanden alle digitale boeken van het project Gutenberg toegevoegd aan hun zoekmachine. Dit zijn 35.000 rechtenvrije en vaak wat oudere titels. Een deel daarvan is Nederlandstalig maar er zijn ook vele Engelse, Franse, Spaanse, Duitse en vele andere talen te lezen. Ze zijn zonder beperking te downloaden. 

E-book-eregallerij
In de e-book-eregallerij van Bibliotheek.nl bevinden zich 26 topppers uit de historie van de Nederlandse literatuur. Niet alleen het boek is digitaal beschikbaar maar ook informatie over de schrijver en de context van het boek. Deze eregallerij is ook te downloaden als app.

Naar buiten!
Mensen die mij kennen weten dat ik mij druk maak over de onderhandelingen met uitgevers over eBooks. En de meesten weten ook dat het tempo waarmee dat gaat niet hoog genoeg ligt en dat ik hierin de uitgevers koudwatervrees toedicht. Toch willen we als bibliotheek Hengelo niet wachten totdat we het complete aanbod hebben. Wat we nu hebben gaan we op een leuke manier aanbieden. Wij zijn benieuwd naar de reacties en het gebruik!

Ook leuk voor uw bibliotheek?
Deze actie is grotendeels mogelijk gemaakt door de inzet van veel collega's in Hengelo. Maar één collega is hier zeker het vermeldenwaard waard. Dat is het goede werk van onze medewerker communicatie & PR Auke van der Meer. Er komt altijd meer bij kijken dan je denkt. Maar daarover later meer.

Wellicht ook leuk om te melden: de eerste bibliotheek heeft zich al gemeld om deze posters ook te gebruiken: Bibliotheek NoordWest Veluwe. En iedereen die deze posters ook wil hebben, helpen we natuurlijk graag collegiaal verder met de spullen die we al hebben.

8 opmerkingen:

Aline zei

Wat een mooi initiatief! Hulde!

Mark Deckers zei

@Aline: dankjewel! We gaan het zien.

Aline zei

Mark, bij wie kan ik terecht als wij ook belangstelling hebben als Bibliotheken Eemland? (moet dan nog wel even kijken in hoeverre het bruikbaar is als je zoals wij helaas niet heel Gutenberg in de aquabrowser hebben)

Mark Deckers zei

@aline: dat kan via onze goede collega Auke van der Meer: a.vandermeer/at/bibliotheekhengelo.nl

MP zei

Topidee!

Lieke zei

Goed plan! Hoor graag binnenkort iets over de effecten! Succes.

Aline zei

Ok ga ik doen!

Mark Deckers zei

@MP: dank
@aline: Mooi!