Kijk goed naar deze foto. Wat ziet u hier? Ik zal het u verklappen. Het is de eerste digitale fotocamera. Hij werd gemaakt in 1975, was zwart-wit en maakte foto's van 10.000 pixels (0,01 Megapixel). Ik moet vooral lachen om het cassettebandje aan de zijkant. Daar werden dus de foto's opgeslagen. Ik kwam de foto vanochtend tegen in een fotografenblad.
Weet u ook wie deze camera maakte? Dat is misschien nog wel het meest frappante: Kodak. Het roemruchte Kodak stond aan de wieg van fotografie maar verzuimde de bakens te verzetten van filmrolletjes naar digitale camera's. Sinds begin dit jaar verkeert Kodak in een speciale status: het moet voor medio 2012 een koper hebben gevonden voor de 1.000 patenten. Anders zal het einde oefening zijn.
Wat er fout ging
De auteur van het artikel dat ik las gaf ook een analyse van wat er fout was gegaan bij Kodak. Kodak geloofde niet dat consumenten afscheid zouden nemen van een papieren afdruk. Foto's op een andere manier gebruiken dan op papier kwam niet in het hoofd op. Foto's zouden digitaal toch van te slechte kwaliteit blijven,
Maar het belangrijkste is misschien wel dat Kodak niet heeft onderkend dat door de nieuwe tecnholige de functie van foto's radicaal veranderde. We leggen niet meer alleen belangrijke momenten vast maar beelden zijn een onderdeel geworden van onze communicatie. Probeer je maar eens Facebookpagina's zonder foto's voor te stellen. Kodak bleef zich richten op de oude functie terwijl nieuwe spelers zoals Sony de markt betraden die de camera vooral als gadget zagen.
Niet verloren kunnen gaan
Maar bovenal zou het management van Kodak overtuigt zijn dat fotografie en daarmee Kodak niet verloren kon gaan. In juli 2011 schreef ik over een aankomend faillissement van Selexyz. Ik heb een bang vermoeden dat Kodak het volgende icoon wordt. Het bedrijf dat zelf uitvond waar het nu aan ten onder gaat.
Ik vind dit soort voorbeelden boeiend. En ze geven me een gevoel van urgentie. Zeg niet dat het eBook het toch niet redt. Zeg niet dat er niet voldoende titels zijn. Zeg niet dat ze te duur zijn. Zeg niet dat gewone boeken beter zijn.
Zeg dat de functie van boeken en informatie veranderd. Kijk naar je eigen gedrag en hoe dat is veranderd in de afgelopen twintig jaar. Wie wil blijven bestaan, moet dat zien. En handelen.
Zeg nooit nooit
En zeg nooit, dat iets niet kan verdwijnen.
2 opmerkingen:
Scherp weer Mark(us)
@Con: Bedankt weer.. Con(ny)
Een reactie posten