woensdag 21 maart 2012
Open sollicitatie...
Ik vraag me af of ik eigenlijk niet een nieuwe uitdaging zoek. Huh? Die Deckers had toch al de mooiste baan van het Nederlands bibliotheekwerk? En inderdaad die heb ik. Bij een voortreffelijke werkgever.
Maar ik kan niet ontkennen dat mij soms toch het gevoel bekruipt dat we als branche soms net op het verkeerde spoor zitten. Als je ergens een goed idee ziet, denk je vaak: “nou, dat moeten we overal doen”. En dat blijkt dan een kapitale misvatting. Want voordat we iets gaan doen, beginnen er allerlei mensen te overleggen over de vraag óf we dat wel moeten doen. Of er wel een business case is voor dat goede idee. Of draagvlak. Of budget. En of er wel marktonderzoek is gedaan. En of het wel is afgestemd met alle partijen.
En zo sterven vele mooie ideeën in schoonheid. Laatst zei iemand mij dat hij een goed idee niet meer ging uitvoeren. Hij had de moed niet meer om al die partijen langs te gaan. Om overal met zijn idee te leuren. Om vervolgens overal weer water in de wijn de moeten doen. Qua inhoud, qua tijd, qua geld, qua zeggenschap.
Waarom is wat een ander al had gemaakt nooit goed genoeg?
Begint de één over een mooie stationsbibliotheek, dan zegt de ander wel weer dat het verkwanseling is van de bibliotheek. Heeft de één mooie schooloplossing, begint de ander erover dat dat automatiseringssysteem dat er bij hoort niet goed is. Begint de één over de mogelijkheid dat we met één pas bij alle bibliotheken moeten kunnen lenen, dan zegt de ander dat het maar de vraag is of de klant hier op zit te wachten. Begint de één over een digitale infrastructuur, dan zegt de ander dat er eerst meer garanties moeten zijn.
En zo kletsen we meer dan we doen en slaan elke actie dood. Naar mijn gevoel.
Ik trek mijn conclusies en ga gewoon op zoek naar een andere werkgever.
Een werkgever die mij kan garanderen dat er in 2015:
- Er op elk groot station een stationsbibliotheek is
- Elk bibliotheeklid kan lenen in elke bibliotheek in Nederland
- Elk bibliotheeklid van wifi-faciliteiten gebruik kan maken in elke bibliotheek
- Er 100.000 eBooktitels met gemak digitaal geleend kunnen worden
- Er 1 abonnementstarief is in heel Nederland en alle kinderen gratis
- Overal eenvoudig en gratis gereserveerd/besteld kan worden uit de collectie Nederland
- Er een landelijke thuisbezorgservice is
- 300.000 middelbare scholieren gebruik maken van Biebsearch
- 1.000.000 basisschoolleerlingen een Bibliotheek op de Basisschool hebben en dat
- Er co-creatie is met 5 miljoen (ja, 5 miljoen) leden is
En van mij mag u daar nog rustig een paar mooie doelen aan toevoegen. Want laten we wel wezen: een branche waar bijna 9.000 mensen werken, daar mag je best wat van verwachten. En ik ga me graag voor die werkgever inzetten.
Gewoon één partij die alles regelt. Gewoon één bedrijf dat weet dat we verder moeten met de stationsbibliotheek en die weet dat we goed kijken naar de maatschappelijke waarde. Maar geloof me, die waarde is er. Omdat dat bedrijf weet dat dat zo moet zijn voor zowel gebruikers als subsidiënt.
En gewoon één organisatie die gaat voor die mooie schooloplossing en die er natuurlijk voor zorgt dat dat automatiseringssysteem dat erbij hoort goed is. Omdat die organisatie weet dat dat nodig is om bibliotheken goed te ondersteunen.
En één grote club die eigenaar is van die digitale infrastructuur en die ervoor zorgt dat ze voor zichzelf goede garanties regelen. Omdat die club weet dat dat nodig is om de eigen club goed te kunnen runnen.
Ach, u verklaart me toch voor gek. Want u zegt natuurlijk dat die club niet bestaat. Of u zegt tegen mij dat grote organisaties meestal niet beter zijn. Of u zegt tegen mij dat het bibliotheekwerk gefinancierd wordt door verschillende overheden en dat het dus niet anders kan.
Maar ja, soms blijf je dromen tegen beter weten in. Mocht u toch die werkgever zijn dan kunt u zich bij mij melden.
Voor al mijn andere collega’s in het bibliotheekwerk: ook werken bij die werkgever? Meld je dan hieronder. Als die werkgever er niet is, misschien moeten we hem dan eens samen gaan oprichten.
En tot die tijd blijf ik gewoon de blaren op mijn tong praten om iedereen te overtuigen dat we sneller moeten innoveren.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
28 opmerkingen:
Drie jaar geleden had de eReader-rage in Nederland de volle vaart. Aangejaagd door het succes van de Kindle van Amazon.com moest ook Nederland aan de eBoeken. Niet gek dat wij weer eens koploper waren, het eReader-scherm is een Nederlandse vindig. Iedereen was enthousiast en de eReader-leveranciers konden de apparaten niet aanslepen. Persoonlijk ging ik op pad met een business plan voor de automatische bezorging van kranten, tijdschriften, schoolboeken en, jazeker, bibliotheekboeken op de eReader. Ik kwam in de vergaderzalen van grote uitgevers en investeerders en op bijeenkomst van andere betrokkenen. De rage doofde echter als een kaars. Wat is er gebeurd? Twee dingen: de introductie van de iPad en de weerzin van uitgevers. De iPad heeft de eReaders op sterven na dood gemaakt. Dat is onterecht, want je kan veel met een tablet, maar je kunt er niet langdurig op lezen. Het scherm is verlicht en trilt dus, wat geconcentreerd lezen lastig maakt. Bovendien is het lezen in vol zonlicht nagenoeg onmogelijk. En het apparaat wordt erg warm, wat niet echt prettig in de hand of schoot is. eReaders zijn digitaal papier. Je kunt er zo'n beetje alles mee doen wat een 'normaal' boek ook kan, behalve een scheef kastje rechtzetten. Net als papier kun je de eReader overal lezen: binnen, buiten, overdag en 's nachts (zij het, net als een boek, niet in het donker). Gezien het gebruiksgemak (honderden boeken in een lichtgewicht, mobiel en handzaam apparaat) en de besparing die eReaders uitgevers opleveren (drukwerk, distributie, papier), zou je denken dat de apparaten al lang ingeburgerd zouden zijn. Zelfs mijn technofobe moeder van 82 leest zonder problemen met een eReader. Waarom is heeft niet iedereen zo'n apparaat? Uitgevers zijn er als de dood voor. Ze vrezen dat boeken dezelfde weg van piraterij gaan afleggen als cd's, met alle gederfde inkomsten van dien. Ze vrezen ook dat ze de controle verliezen over wie er tot de grote schrijvers van Nederland behoren. Daarom maken ze veel te weinig eBoeken en ze maken ze veel te duur. 100.000 eBoeken in de Bibliotheek is een mooie droom, en automatische levering maakt je wens om 'thuisbezorging' overbodig. Dan zullen uitgevers echter mee moeten werken. Dat betekent dat zij overtuigd moeten worden van een winstgevend business model rond eReaders en eBooks. Dat is de eerste stap op weg naar jouw droombibliotheek van 2015.
Héélemaal mee eens. Geef me het adres en ik stuur 'n open sollicitatie. Ik word gek van dat nieuwe terpdenken: eigen terp eerst, m'n hoela.
Martien de Vries
Ik las je post toen ik net mijn zoon uit school moest halen en rende net naar binnen om zo snel mogelijk te kunnen reageren. Wat zou ik ongelofelijk graag voor zo'n baas willen werken, dus ook van mij een sollicitatie!
Dank voor deze prima blogaflevering, ik solliciteer van harte mee
Ik ben erbij!
ik doe mee!
Francien
Mark, we gaan gewoon zelf die werkgever oprichten. Scheelt weer een sollicitatieprocedure. Doe je mee?
Heel graag!
Ik doe graag mee
Ook vanuit mij een open sollicitatie, want wat zouden er een mogelijkheden zijn als we op deze manier werken. De neiging tot dagdromen neemt bijna over, snel verder met de gewone werkzaamheden dan maar weer.
@allen: het is duidelijk, dit is een open zenuw in het bibliotheekwerk. We willen allemaal graag verder maar soms voelen we ons gevangen in ons eigen systeem. Blijf je rustig aanmelden. Wie weet wat er gebeurt.
@Paul Zeebregts: dank voor je uitgebreide reactie. Maar over uitgevers heb ik ook wel eens wat geschreven. Misschien goed om dat nog even naast jouw reactie te leggen.
@Jacqueline, @Koen, @Guppie, @Els, @Francien, @CoenvanHoogdalem, @marlies de vet @Ottavia, @Sylvia L.: Join the club!
Heel herkenbaar Mark. Ik solliciteer overigens niet mee. Wij nemen Biebsearch over als goed idee, ik sta in Haarlem te likkebaarden hoe mooi de Stationsbieb is en steek mijn voelhorens hier uit of het bij ons ook kan, we kijken graag mee bij Almere en doen er ons voordeel mee. We zijn trots op de bibliotheek van 100 talenten en vertellen daar graag over aan anderen, en wie van ons de 7 dingen wil gebruiken is van harte welkom. Deze poldergriet is dol op een beetje ploeteren ;-) en te zien hoeveel afstand je al hebt gemaakt.
Bestaat dit bedrijf nog niet? Ik dacht dat de bibliotheken nu gingen samenwerken. Vandaag zag ik dat Bibliotheek Haarlem over is op een nieuwe site en huisstijl. Gisteren Rotterdam en Haarlemmermeer. Ik zie steeds meer samenwerking en eenduidigheid ontstaan wat volgens mij een goede stap in de richting is.
Wij willen daar ook graag in mee, liefst nog dit jaar.
Groeten uit Bibliotheek Almere.
Het is inderdaad een open zenuw Mark, een vrijwel ongrijpbare bovendien. Vaak voerde ik de discussie over het verschil tussen veranderingen van binnenuit of van buitenaf. Ik weet nog steeds niet zeker hoe het zit, maar buiten naar binnen brengen voelt voor mij nog steeds als interessanter dan binnen naar buiten.
De grote vraag blijft hoe je dat doet.
Maar samengevat: een goede manager kan me zomaar verleiden tot een vaste (zij het digitale) aanstelling. Een leuke functie qua lekker rondtetteren lijkt me wel wat ^^
Jazeker Mark, je hebt een open zenuw geraakt. Maar niet verwonderlijk want we weten ook, sinds okt. 2011, dat jij een 'bibliothecaris special' bent. Ik schaar me ook achter je pleidooi: laten we ons nu echt inzetten voor onze gemeenschappelijke branche agenda.
Marion Mertens
Aanmelding vanuit 053 :-).
@zomer65: dankjewel voor je mooie aanvulling. Natuurlijk werkt het zo. Maar ik zou ook wel graag een afspraak willen dat je met de pas van Haarlem straks ook gewoon in Alkmaar kunt lenen. En verder geldt voor veel dingen dat je ze niet in je eentje kunt doen en dat we afhankelijker worden van elkaar. Als voorbeeld nog een keer die stationsbibliotheken: die moeten we volgens mij met elkaar exploiteren en niet een bibliotheek afzonderlijk.
@anoniem: dankjewel voor je reactie vanuit Almere. Bibliohteek.nl is wat mij betreft een goede start op digitaal gebied. Maar er is veel meer dan alleen digitaal. Daar weten jullie in het mooie Almere alles van. Een prachtig concept wat niet iedereen nog een keer moet gaan uitvinden. Want anders ontstaat echt die "oorlog der concepten" waar een bekende bibliotheekdirecteur over spreekt.
@marionmertens: dankjewel voor je reactie als Beste Bibliotheek. Ik ben benieuwd naar die nieuwe branchestrategie en ook benieuwd hoe we dat goed met elkaar gaan organiseren.
@Jouke: 053 meldt zich ook. Dan komt alles goed. Visie en nuchterheid hoor ik hier hand in hand gaan.
Hi Marc, dit doet me deugd! Dit klinkt lekker ondernemend, iets waar de bibliotheekbranche te weinig van laat zien. Let wel: het hoeft geen onderneming te worden, maar je opmerkingen snijden hout. Behalve een: er is geen werkgever die je garanties gaat geven dat er bepaalde zaken voor jou geregeld gaan worden. Dat is voorbij ;-)
Succes!
Hoi Mark, helemaal mee eens! Iets nieuws beginnen is niet risicoloos, maar vergt een vlotte aanpak van trial and error, waarbij een opgaande lijn in ontwikkeling wordt nagestreefd. Ik volg net een discussie over onderwijsinnovatie die exact het stramien volgt van "iets nieuws proberen" - "discussie over wel of niet opstarten", maar waar ik net een soortgelijk bericht als het jouwe zie langskomen mbt, "gewoon doen" en evt. risco's op de koop toe nemen. Zie: http://www.linkedin.com/groupAnswers?viewQuestionAndAnswers=&discussionID=101289867&gid=2023680&commentID=73630655&trk=view_disc&ut=2JjOzRav07Sl81
(Ik lees je berichten overigens als niet OB-er toch regelmatig puur vanwege de insteek, die inderdaad veel breder is dan OB, alhoewel ook daar volgens mij prima op z'n plaats)
Marcel Hovens
Volgens Henk Middelveld (nog bekend bij de ouderen onder ons) ben ik de directiesecretaris van het hele Nederlandse openbare bibliotheekwerk.
Ik heb al veel stichtingen en verenigingen op verschillende overheidslagen opgericht (en opgeheven), dus een nieuwe centrale werkgeversclub kan ik snel even regelen.
Moet voor een notaris alleen even een paar namen hebben voor het eerste bestuur.
Hebben we al een directeur op het oog, of doen we aan zelfsturing?
Opheffen van oude, overbodige clubs: ook geen enkel probleem.
Ik solliciteer ook,
YES! Na 5 jaar werken in de bibliotheek: Hier word ik blij van. Ik doe mee!
@Erwin la Roi: inderdaad die garantie kan een werkgever niet meer geven. Groot gelijk.
@marcelhovens: dank voor je complimenten en de onderwijssector zucht inderdaad soms dezelfde zuchten.
@wimkeizer: tja, wie anders als secretaris... Volgens mij bestaat er maar één Wim Keizer.
@geny en @jet: join the club.
Zo'n team wil ik graag versterken ... count me in!
Volgens mij moeten er ook Limburgers (sic) bij deze werkgever aan de slag. Ik doe mee!
@ Mark lenen met de pas van Haarlem kan in Kennemerwaard al. En eens, we moeten meer samen doen en zulke zaken als stationsbibliotheek ook samen opzetten. Dat komt vast goed, er moet er ook altijd een de eerste zijn.
Heb je geprobeerd om leningen te krijgen van banken zonder succes? Dringend geld nodig om uit de schulden te komen? Geld nodig voor uitbreiding of de oprichting van een eigen bedrijf? Hier krijg je een lening van een van de grootste lening van de Britse bedrijven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via email: larryfox2016@hotmail.com
Een reactie posten