vrijdag 16 september 2011

De substantiële bijdrage van GROTE bibliotheken aan de liefde

Library Amsterdam 08/07/2007
Grote bibliotheken dragen substantieel bij aan de liefde. U gelooft het niet? Ik ga het u uitleggen. Hans van Velzen, directeur van de bibliotheek in Amsterdam verklapte mij vandaag het geheim.

In mijn vorige blogpost loofde ik de kleine bibliotheken. Als er kleine bibliotheken zijn, zijn er ook grote bibliotheken. En de grootste van al die bibliotheken staat waar die hoort: in Amsterdam.

Uit mijn hoofd zo'n 25.000 m2 vloeroppervlakte met pc's, mac's, boeken, een restaurant, een dakterras, een theater, een radio- en tv-studio en o ja, ook nog gewoon een jeugdbibliotheek.

Volgend jaar bestaat die bibliotheek al weer vijf jaar. In die vijf jaar is het bezoekersaantal gegroeid naar 1,8 miljoen bezoekers per jaar. Een warenhuis dat elke dag van de week open is van 10 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds. En om 10 uur 's avonds moet het personeel de klanten verzoeken om naar huis te gaan.

Hotspot van literatuur en cultuur
Wat we zien is dat in kleinere plaatsen de voorzieningen moeten vechten om te kunnen blijven bestaan. Samenwerking, zelforganisatie en verdergaande automatisering moeten daar uitkomst bieden.

Voor grote bibliotheken geldt een hele andere uitdaging: weten die zich te ontwikkelen tot een grote culturele hotspot voor literatuur, cultuur, muziek, debat en ontmoeting. Bibliotheken die een alternatieve huiskamer worden, een third place zo je wilt.

De gemiddelde verblijfsduur van klanten in Amsterdam is twee! uur. Vooral onder jongeren is de verblijfsduur nog langer. De drukste dag is de zondag. Overal zitten mensen die bezig zijn met leren, internetten of die gewoon met elkaar aan het kletsen zijn.

En inderdaad: ontmoeting is wel één van de belangrijkste functies geworden. Maar wel binnen een context van cultuur.

Dates
Hans van Velzen - de directeur van de bibliotheek - vertelde me dat de bibliotheek zeer regelmatig wordt gebruikt voor dates. Sterker nog, hij heeft een enkele maal bedankjes gehad van geliefden die elkaar hadden gevonden in de bibliotheek.

Door de opkomst van datingsites is er een grote behoefte gekomen aan een veilige plek voor een eerste afspraak. De bibliotheek is zo'n veilige plaats. En trouwens wie afspreekt in de bibliotheek komt cultureel over. Ook niet onaardig. Tja, dan bekijk je OBA ineens met heel andere ogen. Bij elke bezoeker denk ik nu: "zou dat er één zijn?"

En ja, zei hij, ook blijft er regelmatig wel eens iemand zitten. Dan heeft de ander al gezien: dat wordt niks en is stilletjes afgedropen. De bibliotheek leent straks geen boeken meer uit maar levenspartners en one-night-stands

Binnenkort staat in het jaarverslag niet alleen het aantal uitleningen maar ook het aantal geslaagde dates. Ik geloof zeker in GROTE bibliotheken. Ze leveren een substantiële bijdrage aan de liefde.

Foto: Freek Dech

7 opmerkingen:

lemina zei

Maar je vergeet Amsterdam is hoofdstad - heel veel studenten - een grote haven - een groot aantal trein verbindingen voor het hele land .En dan de toeristen die er komen. Want wat je voor een dorp van 500 mensen een nieuwe bibliotheek hebben is echt heel knap in deze tijd. En mensen die in de bibliotheek werken vinden dat leuk anders hou je het niet vol.Dus liefde voor je vak heet dat dacht ik.

Con zei

Ooit in in een wijk in Londen heel leuk project meegemaakt. De gemeente faciliteerde de bibliotheek om de ontmoeting tussen nieuwe wijkbewoners te organiseren. Dat deden zij door de nieuwe en oude bewoners iets uit de collectie te laten lenen en op basis van geleende media werd het gesprek gevoerd over de wijk en de ontmoeting. Zijn vriendschappen en relaties uit voort gekomen.

Mark Deckers zei

@lemina:Ik vind de prestatie voor een dorp van 500 inwoners minstens even groot. Ik ben een groot voorstander van behoud van spreiding. Ik maak me druk om het sluiten van vestigingen. Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat de bibliotheek van Amsterdam wel begon in een uithoek (een leeg Oosterdokseiland). Verdubbeling van je bezoekersaantallen vind ik dus ook heel knap.
@Con: Leuk idee. En ja, overal waar mensen elkaar tegen komen, loop je natuurlijk het risico op relaties.

Trudy zei

Mark,mooie post. Het zijn inderdaad andere uitdagingen die van bibliotheek in een dorp en die van grote steden. Alhoewel de grote steden in Brabant niet te vergelijken zijn met Amsterdam is de uitdaging ook hier te worden tot culturele hotspot!!

lemina zei

Ik bedoel het in de goede zin van de inzet van iedere bieb op zich hoe klein of hoe groot het ook is . Maar is wel leuk de goede racestaten er van te horen. Want daar kan andere weer profijt van hebben.

Bas van Houwelingen zei

In grote en kleine bibliotheken bloeit de liefde, tussen bezoekers onderling, tussen medewerkers onderling én gelukkig mogen in bibliotheken medewerkers ook een relatie aangaan met hun klanten.
Mijn lief was zo'n bezoeker, waarvoor ik als een blok viel. Ik woon nu al zo'n drie jaar gelukkig samen.

Mark Deckers zei

@Trudy: Amsterdam is natuurlijk een buitencategorie. Maar in elke stad zie je inderdaad de uitdaging van de culturele hotspot. Succes in Brabant!
@lemina:Prima!
@Bas van Houwelingen: Dat is misschien wel de mooiste toevoeging! Dankjewel.