Er wordt door supermarkten hard nagedacht hoe openingstijden nog verder verruimd kunnen worden. Want meer open betekent meer omzet. De crux is echter, hoe krijgen we de winkel meer open als arbeidskosten onze grootste kostenpost is? Dit jaar zijn de supermarkten nog in het nieuws met het feit dat ze arbeidskrachten tussen hun 16e en 19e inhuren en ze vanaf hun 20e verjaardag op straat zetten. Dat leed is in 2015 geleden: ze krijgen namelijk helemaal geen baan meer.
In de supermarkt waar ik nog wel eens kom zijn op de drukste momenten vier kassa's open. Op de rustige momenten maar één of twee. Personeelsleden boven de 30 tref je er nauwelijks of ze zijn chef (daarvan hebben ze er twee) of eigenaar (dat is er maar één). In 2015 is er naar mijn meing in elke stad een supermarkt te vinden die 24 uur per dag open is. Gerund met minmale bezetting. Daarnaast zullen er de eerste winkels zijn zonder personeel. En bovenal zal bestellen via internet enorm zijn toegenomen.
Wat betekent dit voor bibliotheken? Openingstijden zullen een belangrijk issue worden in de komende vijf jaar. De bibliotheek in Amsterdam zal denk ik het voortouw nemen en in 2015 24 uur per dag open zijn.
We hebben nu in bibliotheken nog steeds een beperkt aantal baliehandelingen. Onder druk van die openingstijden zal toch een keer gekeken worden naar die handelingen. Mensen achter een balie zie ik niet meer in 2015. Jazeker er is personeel maar dat personeel is gericht op service. Niet meer op handelingen die routinematig verricht worden. Wie dat nog graag wil in 2015 moet op zoek naar iets anders.
We kunnen straks echt met de boeken naar buiten lopen. Zelfs zonder ze op een zelfbedieningsbalie te leggen. En... tijdens het bezoek aan de bibliotheek worden we automatisch geleid naar de beste media die passen bij ons profiel. Naar een vestiging gaan zal steeds minder functioneel worden maar steeds meer gericht op de fun-component. Het run-shoppen zullen we steeds meer vanuit huis doen. En wellicht bestaat er dan ook wel een landelijke thuisbezorgservice.
4 opmerkingen:
de bezetting van de c1000 in mijn fraaie woonplaats bestaat op maandagochtend vooral uit oudere dames die met elkaar kleppen.. Kunnen mij gestolen worden hoor!
In de bibliotheek waren we deze zomer gewoon open, met minder personeel. Onze klanten waren vooral blij dat ze niet meer voor een dichte deur staan... Wordt vervolgd!
en toch als ik dit lees denk ik zou het nou echt die kant opgaan ?
Misschien komt er wel een soort tegenbeweging die een nieuwe markt aanboort met juist aandacht voor de klant.
dat je b.v.in sommige winkels juist wel bemande kassa's hebt voor het menselijke element.Ik noem maar wat
Niet alleen de rondlopende -kunt u het vinden- types die tussen de schappen opduiken Of dat je eens met een 20+ er wil praten over het nut van wasmiddel x boven dat van y
Niet in een steriele supermarkt alles zelf moeten pakken omdat dat dan zo snel gaat. Misschien hebben we dan juist allemaal veel meer tijd om rustig rond te tutten in de supermarkt (of bibliotheek) en willen we daar juist menselijke aandacht en aanwezigheid
vooruitgang lijkt mij ook niet het voortrollen van wat we nu zien Er kon nog van alles anders gaan dan we denken ..
@Eck: hartstikke goed, gewoon open. En nu extra open! En wat betreft die c1000-dames: die zijn in 2015 met pensioen.
@steenwijk23: als de gemiddelde klant moet kiezen tussen 20 uur open met personeel of 80 uur open zonder personeel is de keus snel gemaakt. Alleen als er echt toegevoegde waarde is, rechtvaardigt dit personeel. Kortom, een flinke opdracht voor een front-office. En dat is niet omdat ik dat zo wil. Dit is gewoon hoe massa's in beweging komen.
ik zeg niet dat jij dat zo wil hoor
ik bedoelde te zeggen het soms anders kan lopen dan we nu denken dat het zal gaan
de toekomst is niet altijd een rechte lijn om eens filosofisch te worden
wie weet waar de massa's nog voor in beweging komen ;)
Een reactie posten