zaterdag 16 april 2011

De Kroonprins leest voor...


Mijn hartenlap en schattepop,
ik pak gewoon de draad weer op.
Eens even zien, waar waren wij?
O ja, het rampjaar was voorbij
met al z'n schade en z'n schande.
Het Koninkrijk der Nederlanden,
was in die tijd geen monachie,
maar stadhouder prins Willem III
deelde hier wel de lakens uit.
Door toedoen van zijn Britse bruid
verwierf hij ook als protestant,
het koningschap van Engeland.
Hoe dat in feite allemaal,
gegaan is, is een lang verhaal
dat ik je nu maar niet vertel.
Dat hoor je straks in Leiden wel,
een verder godvergeten gat,
maar prima als studentenstad
zoals ik in mijn studiejaren
ook hoogstperoonlijk heb ervaren.

Aan het woord is Willem-Alexander die de Nederlandse geschiedenis vertelt aan zijn oudste dochter Amalia. Dit zijn de eerste verzen van het boekje "Van Willem III tot Willem III". Het is het derde deel in de vaderlandse rijmkroniek van Driek van Wissen en Jean Pierre Rawie.

Light verse en geschiedenis. Het is een bijzonder prettige vorm zo bij elkaar. Zo zitten we met zijn allen op schoot bij Willem Alexander als hij de bizarre geschiedenissen vertelt van magistraat Rudolf De Mepsche de magsitraat van Oostlangewolsteradeel, die om zijn hebzucht te bevredigen Jan en alleman liet oppakken voor sodomie. Het complete bezit van veroordeelden verviel namelijk aan de staat en daarmee aan de magistraat. Die hiermee zijn dure Bijmaborg liet financieren. Een soort Dirk Scheringa avant la lettre dus.

Of wie kent nog de geschiedenis van Kaat Mossel, de helleveeg van Rotterdam, mosselkeurder en oproerkraaier? Kaat Mossel zamelde geld in voor de Oranjes. Dat ging echter niet met de collectbus maar met de knoet.

Of wie kent nog de geschiedenis van Van Speijk:
"Neen" sprak Van Speijk "nooit van mijn leven,
vergeet het maar over mijn lijk!"
Ja, dat was helemaal Van Speijk
die, toen hij deze woorden sprak,
zijn bolknak in het kruitvat stak.
"Dan liever nog het luchtruim in!"
was zijn beroemde laatste zin.

En zo liet hij zijn schip de lucht in gaan op de Westerschelde. Waarmee Van Wissen en Rawie dit hoofdstuk dan ook beëindigen met:

Van Speijk is hiermee onbetwist
's lands eerste zelfmoordterrorist.

Of wie kent nog de geschiedenis van Koning Willem II, die zijn huis liet instorten, ruzie had met zijn vrouw Anna Paulowna en vluchtte naar de Tilburgse pastoor Zwijsen?

De geschiedenis wordt telkens met de nodige zelfspot vertelt door Willem Alexander. Anna Paulowna, een Russische tsarendochter, wordt als volgt geïntroduceerd:
Dus trouwde hij met een Russin
om toch wat spanning te beleven,
waarin ik hem gelijk moet geven:
zo'n bruidje uit het buitenland,
zo'n vorstelijke immigrant,
brengt leven in de brouwerij.
Kijk maar naar mama en naar mij:
zo'n ver prinsesje doet het goed
en zorgt daarij ook voor vers bloed
en een veelkoppig nageslacht!
Ja, daar is over nagedacht.

Op 21 mei 2010 overleed onverwacht Driek van Wissen. En daarmee is dit boekje het laatste boekje dat hij heeft afgerond. De derde in een serie. Het eindigt bij Willem III. Driek van Wissen heeft de serie dus niet af kunnen maken. In het vierde deel zouden de koningingen aan de beurt zijn en daarmee zou de degradatie van het staatshoofd tot Gastvrouw der Nederlanden aan de orde zijn gekomen.

Eerlijk gezegd verwacht ik dat Rawie de serie toch gaat afmaken. Rawie is overigens al jaren een verstokt lid van het Republikeins genootschap. En hij pleit er voor dit genootschap de titel "koninklijk" te mogen laten voeren. Kansloze actie uiteraard. De Rijmkroniek daarentegen zou dat predicaat van mij best mogen krijgen en ik kan mij voorstellen dat zelfs in de Koninklijke familie deze kroniek tot gegniffel leidt.

Een boeiende geschiedenisles en overigens ook een prima cadeauboekje.

Geen opmerkingen: