Georges Elissen (SPN) en Mark Deckers (Rijnbrink) trekken van 23 tot 26 maart door Vlaanderen. Ze gaan op zoek naar bibliotheekzaken waar Nederland nog wat van kan leren. En ze gaan proberen elke dag verslag te doen van hun belevenissen. Volg hier Georges en Mark die gluren bij de zuiderburen!
De aflevering van vandaag: de voorpret
Nee, we zijn nog niet weg... dit is nog maar de voorpret. De 'we' uit de vorige zin zijn Georges Elissen en ondergetekende. We werken al wat jaren met elkaar samen en komen elkaar ook overal tegen. En vanaf zondag 23 maart zitten we samen een paar dagen in Vlaanderen en gaan we gluren bij onze zuiderburen.
Vandaag leg ik uit welke pret er aan vooraf ging.
Elk jaar word me gevraagd: moet jij niet een scholing volgen? En dit jaar zei ik: kan ik niet een paar dagen naar Vlaanderen om daar te leren van hoe het daar gaat? Het antwoord van die fijne werkgever van me was: 'goed plan, maar deel je kennis wel'. Ik tikte Georges aan en vroeg of hij meeging. Daar hoefde Georges niet lang over na te denken.
Onze route ziet er vanaf komende zondag als volgt uit.
De aanleiding om te kiezen voor onze zuiderburen ontstond eigenlijk vorig jaar en kende verschillende aanleidingen.
De afschaffing van het bibliotheekdecreet
In mei 2024 schreef ik over het Vlaamse rapport 'Steeds meer met steeds minder'. In Vlaanderen is het bibliotheekdecreet - zeg maar de bibliotheekwet - in 2015 afgeschaft. En daarmee ook geoormerkte financiering voor bibliotheken. De Vlamingen kijken daarom met enige jaloezie naar Nederland waar de zorgplicht wordt ingevoerd. Overigens zonder geoormerkte financiering. We over deze materie in gepsrek met Jessica Jacobs van de VVBAD, de Vlaamse Vereninging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie en met Willem Bongers-Dek, directeur bij het Vlaams-Nederlands Huis De Buren en voorzitter van het Boekenoverleg.
Eéngemaakt bibliotheeksysteem
Een ontwikkeling waar de Vlamingen ons mijlenver voor zijn is die van een gezamenlijk bibliotheeksysteem. Dat bibliotheeksysteem wordt in de lucht gehouden door Cultuurconnect en we zullen ons bij laten praten over hoe het in Vlaanderen gaat en welke toekomstperspectieven zij ook zien. En natuurlijk zijn we ook breder benieuwd waar Cultuurconnect mee bezig is want zij worden genoemd als innovatief voorbeeld!
Bibliotheken
Verder bezoeken we een aantal aangeraden bibliotheken die vooruitstrevend zijn in programmering en uitstraling. In Brussel bezoeken we Muntpunt, in Antwerpen Permeke en in Gent gaan we naar De Krook.
Mundaneum: een bijzonder stukje geschiedenis
We beginnen onze studietrip zondag bij het Mundaneum. Het Mundaneum is een museum in Bergen/Mons dat gaat over de initiniatieven van Paul Otlet en Henri La Fontaine. In juli 2024 schreef ik al eens over Paul Otlet en hoe hij in 1910 al de principes van het internet ontdekte. Dat bezoek wordt dus een soort bedevaart naar één van de grondleggers van de informatievak.
Reis virtueel mee!
We geven jullie de kans om virtueel mee te reizen. Vanaf zondag kun je ons volgen. Met twee bezoeken per dag en een verslag geven we onszelf wel een redelijke uitdaging. Wij hopen dat het ons lukt. Laat gerust een berichtje achter op onze social mediakanalen als je tips of vragen voor ons hebt. Die nemen wij dan weer mee naar onze zuiderburen!
Tot die tijd zingen wij zachtjes de woorden van Jacques Brel:
Wanneer de Schelde blinkt in zuidelijke zon
En elke Vlaamse vrouw flaneert in zonjapon
Wanneer de eerste spin z'n lente-webben weeft
Of dampende het veld in juli zonlicht heeft
Wanneer de zuidenwind er schatert door het graan
Wanneer de zuidenwind er jubelt langs de baan
Dan juicht mijn land
Mijn vlakke land
Geen opmerkingen:
Een reactie posten