zondag 17 januari 2021

Bibliotheken in crsistijd : deel 15 : Bijna een jaar onderweg met het coronavirusMijn laatste update over bibliotheken in crisistijd is al van een tijdje geleden. Twee maanden geleden om precies te zijn. Bibliotheken zaten tot in een tweede sluitingsperiode met haal- en brengbibliotheken. Van 5 tot 19 november waren bibliotheken voor een tweede keer dicht. Wel een beetje tot verbazing van velen omdat heel veel wél open bleef. Met de kennis van nu vragen we ons wellicht af, waaróm er toen niet meer dicht ging.  Want op 15 december gingen alle niet-essentiële winkels dicht en werden ook de bibliotheken weer teruggebracht naar haal- en brengbibliotheken. Een bibliotheekdirecteur die ik sprak zei: 'Binnen een half uur kunnen we omschakelen van gewoon open naar een afhaalbieb en andersom. Het is griezelig om te zien hoe routineus we zijn geworden in deze crisis. 

Tijdlijn openbare bibliotheken
Ik dacht, ik zet het nog eens op een rijtje voor jullie hoe het afgelopen jaar eruit zag. Wellicht heb je er zelfs nog wat aan voor het jaarverslag. Het is toch schrikken als je ziet welke achtbaan we al hebben afgelegd. Wie begin maart had voorspeld dat we met dit virus meer dan een jaar in zware beperkingen te maken zouden krijgen zou als 'viruswaanzinnige' zijn weggezet.

Gelatenheid en aanzetten tot innovatie
Zelf merk ik de afgelopen maand een enorme gelatenheid over deze crisis. De adrenaline van het begin is langzaam weggeëbd en de drang om nog van allerlei nieuwe dingen te proberen, glipt ook wel wat door mijn vingers. Wel denk ik nog wel eens terug aan hoe we klungelden met digitale vergaderingen in de eerste weken van de crisis en hoe soepel het eigenlijk nu lukt om groepen te laten brainstormen via allerlei tools of hele werksessies met plenaire gedeeltes en werkgroepjes te faciliteren. Zonder de crisis hadden we dat nooit zo snel ontwikkeld. 

Maar goed, het blijft natuurlijk gewoon een grote gezondheidscrisis. Nog steeds vechten bijna 700 mensen op de intensive care voor hun leven en wordt een deel van de gewone operaties uitgesteld. De vaccinatie voert een race tegen de klok met de nieuwe varianten van het virus. Scholieren hebben hun ouders als onderwijzers en ouders zijn zowel ouders als onderwijzer als thuiswerker. Het is niet zo gek dat de rek er bij velen wel een beetje uit is.  Blijf gezond en hou vol!  

Geen opmerkingen: