zondag 6 september 2020

Bibliothecaresses te paard

Tijdens de lockdown waren er veel bibliotheken die een bezorgservice kenden. Veel bibliotheken zijn daarmee ook weer gestopt nadat bibliotheken weer open gingen. Ik ga u vandaag meenemen naar een wel heel bijzondere bezorgservice: te paard!

Het is een service die wel even terug gaat in de geschiedenis. Tijdens de grote depressie in de jaren '30 van de vorige eeuw startte 'the horse pack library' in de Verenigde Staten. Ik werd erop geattendeerd door oud-collega Louisa Benning. 

In 1933 startte een werkverschaffingsproject onder President Roosevelt en deze bibliothecarresses te paard hoorden daarbij. De gedachte was tweeledig: bibliotheekmedewerkers aan het werk en tegelijkertijd werken aan bestrijding van laaggeletterdheid (ja, toen ook al). Het bijzondere was dat dit een werkverschaffingsproject was waar voornamelijk vrouwen aan deelnamen in tegenstelling tot de andere werkproject. 


De dames reden elke week zo'n 150 tot 200 kilometer per week op hun paard of muilezel. Er waren vaste routes die met een bepaalde regelmaat gereden werden. Een soort bibliobus met 1 PK. Er waren routes die zelfs te paard niet te doen waren en dan werden de laatste meters te voet afgelegd. 

De dienst groeide gestaag. Na de start in 1933 waren er in 1938 al 274 bibliothecaresses-te-paard in 29 staten van Amerika. 'The horse pack library' stopte in 1943 toen de werkverschaffing ook stopte. Zo gaat het wel vaker in bibliotheekwerk: geld stopt, project stopt...

Toen ik mijn collega's vertelde over deze bereden bibliotheekservice, zeiden ze dat het eigenlijk ook nu wel weer goed zou passen: een CO2-neutrale bezorgservice op het platteland. Laten we bij Rijnbrink nu net een nieuw pand geopend hebben waar onze tien busjes nog slimmer alle vestigingen kunnen bedienen. Ik ga morgen voorstellen er paardenstallen van te maken en ik schrijf snel een innovatieve projectaanvraag naar de innovatieraad.

In elke grap schuilt een goed idee. Maar voor nu: hulde aan deze stoere dames!

Meer info via deze link.

6 opmerkingen:

Carla Vonk zei

Wat een leuk artikel, Mark. Ik heb het met plezier gelezen!

oud zei

Dank voor prachtig verhaal en suc6 met de nieuwe aanvraag !

Mark Deckers zei

@Carla: leuk je hier weer tegen te komen. Alle goeds!
@Oud: dank voor de complimenten en er zijn aanvragen voor minder geschreven :-)

Joke Hendriks zei

Leuk !

Inge - Jules & Louis zei

Toevallig las ik onlangs net het boek De Sterrengever uit van Jojo Moyes, waarin ze dus dit en de vriendschap van zo’n vrouwen beschrijft die boeken rondleveren te paard in het zuiden van Amerika in de jaren 30. Heel mooi verhaal, en hierdoor wist ik dus dat het boek gebaseerd was op waargebeurde feiten. Fijn om dit artikel tegen te komen!
Groetjes, Inge
www.julesandlouis.com

Mark Deckers zei

@Inge: Dank voor je reactie! Meerdere mensen hebben me al gewezen op dat boek. Ik ga het maar eens op mijn leeslijstje zetten. De meningen waren overigens verdeeld over dat boek.