dinsdag 19 februari 2019

Hoera: Weer thuisgebruik met je bibliotheekabonnement!


Mijn oudste dochter bracht het afgelopen jaar een paar dagen door in de bibliotheek van Groningen om haar theorie-examen voor het rijbewijs voor te bereiden. Leuke service van de bibliotheek. Dat blijkt nu nog een stukje makkelijker te worden. In een bericht op de website van de Koninklijke Bibliotheek wordt melding gemaakt van het volgende

"Een mijlpaal voor openbare bibliotheken: de ingekochte digitale bronnen zijn sinds medio februari ook voor bibliotheekleden thuis beschikbaar
Al behoorlijk wat jaren worden er, behalve e-books en luisterboeken, ook digitale bronnen ingekocht voor openbare bibliotheken. De inkoop hiervan is centraal geregeld via de KB-inkoopcommissie. De woordenboeken van Van Dale, de Uittrekselbank en LiteRom van NBD Biblion, een theoriecursus voor het rijbewijs, voorleesfilmpjes en nog veel meer: ze zijn allemaal te raadplegen en te doorzoeken in de bibliotheek.
Sinds het begin van de centrale inkoop bestond bij bibliotheken de wens om de bronnen ook beschikbaar te stellen aan bibliotheekleden thuis. Het bleek een complex en - daardoor - lang traject, maar nu is het gelukt: praktisch alle ingekochte bronnen zijn nu ook thuis toegankelijk".
Nou, goede reden om zelf maar gelijk eens te gaan testen. Ik logde in met mijn eigen bibliotheekaccount en kreeg één keer een foutmelding maar toen ik het nog een keer probeerde, bleek ik er toch in te zitten. Helemaal vlekkeloos was het niet maar ik kon er wel mee leven. Dit gaat er vast nog uit gehaald worden.

Ik zocht een tijdje in het Financiële Dagblad, werkte prima. Het bracht mij zelf wel weer even terug naar de tijd dat ik vaak met middelbare scholen om tafel zat en dat ze zo blij waren met het doorleveren van de krantenbank naar scholen. Daar is deze deal met het Financiële Dagblad wel weer een mooi begin van. Misschien wordt Volkskrant, NRC en Trouw ooit ook weer mogelijk. Je moet altijd blijven dromen.


Als ik het goed begrijp, wordt de komende weken nog gefinetuned en de communicatie met bibliotheken verder ingeregeld. Pas daarna volgt communicatie aan het grote publiek. Dat kleine inlogdingetje zal er dan ook wel uit zijn. Bibliotheekmedewerkers die het nu al gelijk willen proberen moeten even de URL's voor thuisgebruik even ophalen bij deze link op MetdeKB.

En uiteraard deed ik ook een rijexamen. En wat denkt u? Ja, geslaagd! Wel met de hakken over sloot trouwens.

Mooie stap vooruit dat thuisgebruik en wat mij betreft iets om straks ook goed reclame voor te maken. Zullen leden blij mee zijn.

Geen opmerkingen: