donderdag 11 januari 2018

Blogverjaardag: 10 jaar blogger!


Trek uw beste kleren aan, hang de slingers op en ontkurk de flessen! Want vandaag ben ik tien jaar aan het werk met dit blog. U leest het goed: al tien jaar! En u leest het dus misschien al tien jaar! Tijd om er kort bij stil te staan.

Het was op 11 januari 2008 dat ik mijn eerst post plaatste. Ik neem u nog mee naar dat eerste jaar: 2008 en pik er een paar artikelen uit.

11 januari 2008: Het allereerste artikel: een sollicitatie!
Mijn allereerste artikel was een sollicitatie. U kunt deze hier nog steeds nalezen. In 2008 startte in Overijssel een nieuw innovatietraject waar vier programmamanagers voor werden gezocht. Ik solliciteerde als programmamanager voor de digitale bibliotheek. Ik stuurde geen brief maar maakte een blog. Ik werd aangesteld, kreeg niet alleen de digitale bibliotheek maar ook het onderwijs erbij en ging aan de slag. En zo begon wat nu al tien jaar duurt.

In mijn sollicitatie haalde ik allerlei zaken aan die ik al gedaan had en waarom ze mij moesten aanstellen. Eén van de punten die ik aanhaal is dat je niet alleen serieus bezig moet zijn maar ook af en toe moet kunnen lachen. Daar haalde ik toen het bovenstaande filmpje nog bij aan. Dit was het 'making of'-filmpje' van een langere film die ik samen met de back-office in Zwolle maakte toen ik daar teamleider was. Als je de langere film nog eens bekijkt zie je eigenlijk de contouren van heel veel zaken waar we nu nog volop mee bezig zijn in de maatschappelijk-educatieve bibliotheek. 

1 maart 2008: The great libary swindle
Op 1 maart 2008 schreef ik een artikel over hoe ingewikkeld het is om soms nog materialen aan te vragen. Stilletjes filosofeerde ik door dat daar wellicht een complot achter zat en dat een parlementaire enquêtecommissie hier in 2011 onderzoek naar zou gaan doen: 'waarom hadden de bibliotheken burgers geen onbelemmerde toegang tot informatie gegeven?'

Die parlementaire enquete kwam er natuurlijk nooit maar die onbelemmerde toegang is nog steeds een vraagpunt getuige een blog van Ronald Capelle die vorig jaar begon met bloggen en een blog schreef met een soortgelijk thema. 

22 april 2008: de mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk
Een serie die ik nog steeds in stand houdt is 'de mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk'. Een serie waarin ik telkens iemand belicht uit het bibliotheekwerk die van nature minder op de voorgrond staat, maar die veel nuttig werk doet. De eerste die ik zo in het zonnetje zette was Marc van der Meulen, iemand die nu veel goed werk doet bij de Koninklijke Bibliotheek en die onverdroten doorgaat. Velen volgden na hem. Het is ontzettend dankbaar werk om zo even een lichtje op derz mensen te zetten. En het feit dat ik het nu weer tegen kom, is weer een aansporing om er binnenkort weer eens aandacht aan te besteden.

29 juni 2008: 10 regels om het gebruik te belemmeren
Het gebruik van de stijlfiguren 'overdrijving' en 'omdraaiing' heb ik talloze keren gebruikt. Zo ook op 29 juni 2008. Ik schreef een artikel met 10 manieren om bibliotheekklanten zo snel mogelijk de tent uit te jagen. Het wrange was echter: veel bibliotheken hanteerde om voor hen plausibele redenen deze regels. En om eerlijk te zijn: een deel van die regels hanteren we nog steeds. Wie bedenkt hoeveel subsidie we per lid krijgen om ze te helpen, snapt niet waarom we deze kruideniersmentaliteit van kleine regeltjes er nog steeds op na houden. Aan de andere kant: veel regeltjes zijn ook afgeschaft. Neem bijvoorbeeld al die boetevrije bibliotheken!

Op naar de volgende tien jaar?
Tja, en zo kan ik nog veel meer artikeltjes noemen.  Het bloggen is voor mij een soort tweede natuur geworden. Hoewel ik een aantal jaren heb gekend waarin ik bijna 200 artikelen per jaar schreef, is dat aantal wel wat gedaald. De teller staat op ruim 1.100 posts.

Twitter en facebook hebben een deel van de kleine berichten op mijn blog overgenomen. Daarvoor zijn deze micro-blogsystemen natuurlijk ook bedoeld. En ik zie ook hoe ik veranderd ben in het schrijven. In 2008 zitten echt wel een aantal artikelen waar ik nu toch wat het schaamrood van op de kaken krijg. Artikelen die naar mijn gevoel echt nog te weinig inhoud hadden. Het vele schrijven heeft ervaring met zich mee gebracht. 

Het is ook mooi om zo nog eens door de artikelen te scrollen en te zien hoe bibliotheekwerk veranderde in tien jaar tijd. En daarmee kon dit blog ook wel eens het verslag van een transformatie zijn. Een verandering waar we echt nog niet klaar mee zijn: er liggen nog vele kansen en uitdagingen te wachten voor de bibliotheken. Ik was eigenlijk van plan om daar de komende tijd maar gewoon over te blijven schrijven. Blijft u dan weer meelezen? Mooi, is dat ook weer geregeld.

Heffen we nu het glas en gaan we morgen weer hard aan het werk!

2 opmerkingen:

Raymond Snijders zei

Van harte gefeliciteerd met je blogjubileum! Je bent één van de weinige bibliobloggers die er nog zijn en ik hoop dat je het nog lang volhoudt!

Mark Deckers zei

@Raymond: dank... nog niet zolang als jij en met een lagere frequentie maar ik vermoed dat we er beiden evenveel plezier aan beleven. En plezier is een hele goede drijfveer....