dinsdag 12 januari 2016

Van Swelmen: ‘De kans dat bibliothecarissen ebooks gaan aanprijzen is net zo groot als dat Shell u adviseert om te gaan fietsen!’


De immer erudiete directeur van  de bibliotheek in het pittoreske stadje Oppendam laat ook nu zijn licht weer schijnen over belangrijke bijzaken. Ditmaal de landelijke ebookcampagne!

Ebooks en bibliotheken, het blijft toch allemaal broddelwerk!  Want laten we wel wezen: welke weldenkende bibliothecaris in een fysieke vestiging gaat nu zijn klanten naar het internet sturen voor een ebook? Die bibliothecaris stoot zichzelf toch het brood uit de mond?  Daar gaat je mooie fysieke collectie die je zo zorgvuldig had opgebouwd. Nee, de kans dat bibliothecarissen ebooks gaan aanprijzen is even groot als dat Shell u adviseert om te gaan fietsen.  Geef hem of haar eens ongelijk!

De landelijke ebookcampagne die er nu aan komt gaat er vanuit dat bibliothecarissen staan te trappelen om ook mee te doen. Dat is natuurlijk een misser van de eerste orde! Het wordt dus niks met die ebooks als  we het niet over een andere boeg gaan gooien.

En jawel,  daarbij bent u bij mij natuurlijk aan het juiste adres. Want als er één stad is in Nederland is die bekend staat om altijd alles over een andere boeg  te gooien dan is het toch Oppendam!  Waren wij niet de eerste met een internetsite  die net zo ruim open was als onze eigen bibliotheek? Waren wij niet de eerste die de bibliotheekloterij invoerden bij de bezuinigingen?  En waren wij niet de eerste die met speciale spreekkoren voor laageletterden kwamen?  Dat bedoel ik!

Ik kan u nu vast melden: 2016 wordt het jaar van de ebooks!  In 2016 zal in Oppendam het jaar zijn dat de uitleningen van ebooks  het gewone aantal uitleningen ver voorbij ging! Sterker nog: wij gaan voor 100% ebooks. Ha! Daar staat u dan een beetje sip met uw schamele 3% ebook-uitleen.
Ons geheim? Ach, het is zo simpel: gewoon je leden goed opvoeden! Hoe? Warempel, moeten we dan alles uitleggen? Vooruit, we zijn de beroerdste  niet. Het is eigenlijk heel simpel: vanaf  15 januari doen we gewoon de toko dicht! Gesloten! Fermé! Geschlossen!  En wat hangt er op onze deur? Een simpel klein briefje: ‘Onze boeken vindt u voortaan op internet! Succes! De directie’

Nou, was dat nou zo ingewikkeld? Nee, toch? Het is bijzonder dat hoe meer er via internet te krijgen is, des te meer bibliotheken open willen? Nooit gesnapt.

Hoe lang we dicht blijven? Tja, we dachten eerst: dit een prima manier om ons stuwmeer aan verlofuren op te maken. Maar ja, toen we verder gingen denken, dachten we: dan doen we ook gelijk die cursus ebooks, doen we aan teamtraining en regelen we de certficering. Allemaal van die dingen waar je maar niet aan toekomt vanwege al die klanten.  En uiteraard: we moeten ook wel dicht om al die collega’s  te ontvangen en toe te spreken. Want die willen allemaal natuurlijkweer weten hoe wij dat toch doen in Oppendam, met die 100% ebooks…..

Ik weet het, het is een gave. Maar iemand moet het doen

Geen opmerkingen: