In de vorige blog schreef ik hoe de samenwerking begon in Overijssel. Met vaak kersverse bibliotheken die net uit de startblokken kwamen. En dan gelijk elkaar opzoeken om samen te werken! Toch een mooi beeld. En wat doen ze in ongeveer 1924? Ze maken hun eerste eigen benchmark om te zien hoe een ieder presteert! Dat is dus ook van alle tijden.
Bovenin vind je gegevens over inwonertal, ledental, uitleningen en boekenbezit. In het tweede staatje worden al heuse kengetallen gebruikt. Het eerste staatje geeft daar bijvoorbeeld aan welke percentage van de inwoners lid is. Dat schommelt tussen de 2,5% (Enschede) en 7,5% (Steenwijk). De leden leenden tussen de 20 en 30 boeken per jaar, geeft het tweede staatje aan.
Correspondentschappen
De provinciale subsidie was deels ook bedoeld om correspondentschappen te starten. Veel informatie over hoe dat werkte heb ik (nog) niet gevonden. Maar als je de documenten ziet dan doet het vermoeden dat er een soort wisselcollecties, reizende collecties of een soort IBL moet zijn ingezet.
Bovenstaande document uit 1928 gaf aan welke bibliotheek, welk correspondentschap ondersteunde. Maar gezien de aantallen zullen dat geen 'volwaardige' bibliotheken zijn geweest.
Van 1924 naar 1941
Dit document geeft de jaarstatistieken van 1941. De Tweede Wereldoorlog is inmiddels begonnen. Maar wie de cijfers van deze bibliotheken vergelijkt met die hierboven staan ziet dat tussen 1924 en 1941 grofweg het bibliotheekgebruik verdubbelde.
Van alle cijfers die ik vond heb ik ook maar een Excelsheetje gemaakt. Wie geïnteresseerd is voor zijn eigen bibliotheek kan het bij me opvragen. Maar op basis van de twee documenten die je hier ziet zou je onderstaande kunnen laten zien over uitleningen.
In 1924 hebben de Overijsselse bibliotheken gezamenlijk 274.885 uitleningen. In 1941 zijn dat er 463.600. In 2014 hadden de Overijsselse bibliotheken gezamenlijk 11.400.000 uitleningen. Dat is ruim 20 keer zoveel als in 1941.
Tja, dan zeggen we wel dat onze uitleningen wat dalen. Maar vanuit dit perspectief zie je dat Overijsselse bibliotheken ook op hun klassieke uitleentaak nog een hele grote basis hebben.
4 opmerkingen:
Hoi Mark,
Knap stukje werk !
gerard
Dag Mark,
Ik zie dat je gegrepen bent door de geschiedenis. Dat snap ik helemaal. Ook mooi om die wat vergeelde, handgeschreven kladjes te zien waar toch iemand op gezweet heeft en dan de vergelijking met jouw diagram in kleurtjes. Dank, Alice
@Alice en Gerard: dank voor de complimenten. En ja, die arhieven zijn verslavend...
Ha Mark,
Heel erg leuk om te lezen.
Groet, Hans
Een reactie posten