donderdag 21 januari 2016

In Almelo is altijd wat te doen...


Soms kom je onverwacht met je werk in de krant. Deze week verscheen bijgaande artikel in de  Tubantia (wie het artikel in hogere kwaliteit wil hebben kan het  hier downloaden).  Het aangehaalde onderzoek was  namelijk één van mijn klussen in het afgelopen jaar. Een bijzondere klus omdat wij niet vaak in opdracht van een gemeente werken. Dit omdat je makkelijk in de spagaat komt tussen bibliotheek en gemeente. Laat ik zeggen dat er goede redenen waren voor zowel de bibliotheek als voor ons om het zo te doen: er stond een concurrent op de gang die het ook graag zou doen. De goede verstaander heeft aan een half woord genoeg denk ik.

De gemeente had een eerdere bezuinigingsronde met de bibliotheek uitgevoerd en stond bij aanvang van de opdracht voor een hernieuwde bezuinigingsopgave binnen het Almelose cultuurcluster. De gemeente wilde binnen dat kader weten welke toekomstscenario's er dan zouden zijn met de bibliotheek.

Samen met het beleidsteam van de bibliotheek, mijn toenmalige collega Jacqueline Roelofs en financiële man Edwin van Gemert is uitgebreid gekeken naar ambities en welke bouwstenen er voor de toekomst nodig zouden zijn. Bouwstenen die heel vaak in de kern al aanwezig waren in de bibliotheek maar die in de komende tijd veel meer ruimte mogen krijgen. De toekomstige bibliotheek is dichterbij dan we denken.

En dat terwijl de 'klassieke bibliotheek' echt nog niet aan zijn eind is maar voor die benodigde ruimte wel slimmer georganiseerd moet worden. Met andere woorden: gezamenlijk bouwen aan een transitiemodel.

Klinkt dat bekend? Dat dacht ik.

Met die bouwstenen zijn verschillende scenario's te maken die met de gemeente besproken zijn. Ondertussen is op veel plaatsen lobby gekomen om de cultuursector buiten een volgende bezuinigingsronde te houden. En met succes! De bezuinigingen gingen van de baan.

Die lobby in combinatie met het transitiemodel, geeft zicht op een verdere invulling van de maatschappelijke en educatieve functie voor de bibliotheek.  Een mooi verhaal dus van directeur Gert-Jan Sweep.

Wat begon als spagaat eindigt met een klein vreugdesprongetje. En zoals een collega tegen me zei: 'kun je nu toch ook mooi de spagaat'.

Het hele artikel lezen? Klik hier.

Geen opmerkingen: