zondag 5 juli 2015

Antwerpen: tussen de schoonheid ligt de melancholie verscholen...


Antwerpen, stad die volgens mij trots op zichzelf mag zijn maar waar op de één of andere manier een diepe onterechte bescheidenheid in schuilt. Antwerpen is bijvoorbeeld de grootste stad van België. Brussel is bijvoorbeeld slechts de vierde stad.

Een stad die vroeger tot bloei kwam dan Amsterdam. Dit door de bijzondere handelspositie die het had in het rijk van Keizer Karel V. De 16e en 17e eeuw waren voor Antwerpen de gouden eeuwen. In de Tachtigjarige oorlog ging het echter fout. De verovering in 1585 door de Spanjaarden leidde tot een migratiestroom die Antwerpen halveerde. 40.000 van de 80.000 mensen vertrokken naar Zeeland en Holland. En met die stroom voedde onder andere Amsterdam zich en trok zo de Gouden Eeuw in. Een deel van de Amsterdamse kapsones komt dus gewoon uit Antwerpen.

En zo kunnen we nog even doorgaan over onfortuinlijke geschiedenissen in deze Vlaamse stad. Tussen alle schoonheid in Antwerpen ligt telkens de melancholie verscholen. Of is die melancholie nou juist de schoonheid?

4 opmerkingen:

Wannabook zei

Mooie impressie in bijna alleen zwart wit, Mark! Heb je intussen een nieuwe camera gekocht?
Groeten van een nu weer zonnig Iona.

Mark Deckers zei

@wannabook. Dankjewel! Nee nog geen nieuwe. Mijn oude heb ik inmiddels weggegeven. Overal dus met de spiegelreflex naar toe.

kdewinter zei

Antwerpen de grootste, Brussel de vierde? Elke Belg zal je zeggen dat Brussel groter is, lees meer inwoners heeft (ca. 1,1 miljoen, terwijl Antwerpen er een dik half miljoen heeft).

Puur technisch heb je wel gelijk, want het centrum alleen (Brussel stad) heeft inderdaad minder inwoners dan Antwerpen. Wanneer we over 'Brussel' spreken, dan wordt daar echter meestal een collectie van 19 gemeenten onder verstaan die samen het Brusselse gewest vormen.
In Antwerpen is er in het verleden al een fusie gebeurd waarbij randgemeentes bij de stad werden gevoegd, in Brussel is er een eeuwigdurende discussie over het al dan niet fusioneren van de gemeentes.

Tot zover deze les Belgische staatskunde ;-)

Mark Deckers zei

@kdewinter: waarvan akte en waarvoor dank. Is deze kaaskop ook weer bij. Ik begrijp dus goed dat Brussel zelf een Europa in het klein is waar de politieke autonomie op klein niveau gekoesterd wordt maar waar grote belangen dat niveau allang ontstegen zijn.... ;-)