woensdag 1 juli 2015

Dag Geny, Dag Jacqueline, afscheid van @Rijnbrink


Vandaag is een dag met een dubbel gevoel. Twee collega's met wie ik jaren heb samengewerkt nemen tegelijkertijd afscheid. Beiden hebben een mooie nieuwe baan. Het gaat om Geny Nijboer en Jacqueline Roelofs. Allebei beeldbepalende medewerkers van Rijnbrink en de voorgangers daarvan Blauwe Brug en Overijsselse Bibliotheek Dienst.

Jacqueline: sinds 1995
Met Jacqueline werkte ik het langst. Sinds 1995 als ik het goed heb. Ik werkte toen nog als broekie bij de Bibliotheek Deventer en Jacqueline was net in dienst (of gedetacheerd) bij de Overijsselse Bibliotheek Dienst. Samen met René van der Have deden we de internettrainingen en de eerste Krakercompetitie op Overijssels niveau. De afsluiting was bij een Belgische bierbrouwer, met bus en heuse prijzen. Die competitie en de afsluiting waren volstrekt onconventieel. We eindigden met een bus bij een Belgische bierbrouwer. Met de rekening van die bierbrouwer kreeg Jacqueline nog wel wat vragen van directies: was al die drank wel echt nodig geweest?

Maar het was een tijd van Sturm und Drang: de opkomst van internet, netwerken, websites, functie-innovatie en Kulturhusen. Een tijd waarin veel geïnvesteerd is in de samenwerking in Overijssel.

Toen Jos Debeij vertrok naar Den Haag pakten we allebei een deel van zijn takenpakket over. Jacqueline als manager  Personeel en Organisatie en ik als projectleider voor vernieuwing. Enkele jaren later werd ze mijn directeur bij Blauwe Brug en sinds een paar jaar zijn we  weer directe collega's als strategisch adviseur. Onze laatste klus samen is een visietraject voor de Gemeente Almelo over bibliotheekwerk.

Geny: sinds 2006
Ik moest het even nakijken maar met Geny heb ik samengewerkt sinds 2006. Ik was algemeen projectleider van het vernieuwingstraject 'Verrijkt en Verreikend' En Geny werd daar assistent-projectleider omdat ik een aantal andere klussen erbij ging doen. Niet veel later vertrok ik in zijn geheel uit het project en nam Geny het over. De opvolger van 'Verrijkt en Verreikend' heette GPS: gemeenschappelijke plattegrond voor samenwerking. Daar kwamen we elkaar weer tegen want beiden waren we programmamanager en niet veel later werd Geny coördinator van dat team.

Beide trajecten waren forse investeringen in bibliotheekwerk. In de laatste periode deed de retailformule zijn intrede. In 2009 werd Zwolle-Zuid geopend en wat mij betreft is dat een punt waar het werk van Geny, van Jacqueline en van mij helemaal samen komen.


Bekijk bijgaande filmpje maar eens. De trots over wat bereikt is, spat er nog vanaf. Terwijl je tegelijkertijd ziet, hoe speels je kunt blijven te midden van alle druk om te presteren. En volgens mij was dat één van de kernpunten van het succes: hard buffelen en veel lachen.

Zwolle-Zuid is een keerpunt voor Overijssel. Tussen 2007 en 2012 stegen elk jaar in Overijssel de uitleen- en ledenaantallen. Daar waar in de rest van het land deze jaar na jaar daalde.

Projectleider/netwerkmanager van Overijssel
Het filmpje is ook treffend omdat zowel Geny, Jacqueline als ondergetekende projectleider c.q. netwerkmanager zijn of waren voor Overijssel. We hebben op elkaars schouders gestaan en doorgebouwd waar de ander eindigde. In het verhaal zie je dat we soms elkaars directe collega waren, en soms elkaars leidinggevende.

En om maar een metafoor van het wielrennen te gebruiken: In de kopgroep van het bibliotheekwerk moet iedereen hard kunnen fietsen en soms op kop. We hebben elkaars rollen soms overgenomen elke keer als het passend was voor de situatie. Het tempo bleef daarmee onverminderd hoog.

Jacqueline en Geny trappen vandaag onder de finishvlag van Rijnbrink door. Ze kunnen achterom kijken en zien dat ze bibliotheken goed door deze etappe hebben heengeleid. Morgen zijn er nieuwe etappes. De opvolgers staan al klaar en draaien warm. Wij gaan vandaag het glas heffen op deze twee fraaie collega's. En om in wielertermen te blijven: Vooruit, laat ik dan vandaag maar de rondemiss zijn.

De dames trekken noordwaarts. Richting de Stadkamer in Zwolle en richting Biblionet in  Groningen. Mooie uitdagingen die bij hen passen. Het ga jullie goed en uiteraard zien wij elkaar weer in peloton van het bibliotheekwerk. Want daar rijden alle teams weer gewoon door elkaar!

Geen opmerkingen: