maandag 23 maart 2015

De ene 25% is de ander 25% niet....Vorige week maakte ING bekend dat de drie topmannen van deze bank elk flink meer zouden gaan verdienen. Een slordige 25%.  Er is voor deze salarisverhoging een heus 'beloningscomité' ingesteld en deze haastte zich te zeggen dat de banktop sinds 2009 geen salarisverhoging meer had gehad.

De crisis begon overigens in 2008. Waar stonden we toen met de bibliotheken? 2008 was het eerste jaar dat ik blogde op deze site. Als je die berichten doorleest, zie je dat het Rapport Calff net uit was, Bibliotheek.nl moest nog beginnen. En qua uitleningen? Nederland leende een slordig 112 miljoen items uit en werkten er nog 9.110 mensen in het bibliotheekwerk.

We zijn zeven jaar later. Ik kijk mijn laptop door en zie dat ik in die periode bijna elke Overijsselse bibliotheek wel heb geholpen met een bezuinigingsopdracht.  Pas als je achterom kijkt, zie je hoe groot het slagveld is.

Nu zeven jaar later is de stand dat we in het land nog een kleine 80 miljoen items uitlenen en dat er nog slechts 6.695 personen in het bibliotheekwerk werken. Raad eens: op beide gebieden zijn we 25% kwijt geraakt.

En dan zegt die bankdirecteur dat er bij hem 25% bij moet. Ik weet nog wel een plek waar er 25% bij kan. Maar ja, de ene 25% is de andere niet, zullen we maar zeggen.

3 opmerkingen:

Ronald zei

Is dit nu te wijten aan de politiek, de bibliotheek zelf, of de burger....

Ronald zei

Is dit nu te wijten aan de politiek, de bibliotheek zelf, of de burger....

Wim Keizer zei

Beetje te makkelijk misschien, maar ik denk toch dat het in de eerste plaats aan de burger zelf ligt. "De politiek"", dat zijn we allemaal.
En de bibliotheek kan nog zo goed tellen en vertellen (http://www.bibliotheekblad.nl/rubrieken/artikel/1000006330), de politiek moet het dan wel oppikken.