maandag 12 januari 2015

Taal Tunes: LeesTV over kinderboeken!Eén van de zaken waar ik in Deventer nog bij betrokken ben is het Mediacentrum. Het Mediacentrum is een nieuw onderdeel van de Bibliotheek Deventer waarbij de bibliotheek (groepen) burgers en organisaties om te gaan met de gemedialiseerde wereld van beeld en geluid. Er gaan producties worden gemaakt voor en door de stad. De lokale omroep van Deventer ondersteunt het project met productie-expertise.

Eén van de projecten die thans worden voorbereid is Taal Tunes. Taal Tunes is een programma voor en door scholen waarin leesplezier en kinderboeken centraal staan. Vorig jaar werd al een kleine pilot uitgevoerd in het kader van een zogeheten 'Kinderboekenpersburo'. Een compilatie van dit programma tref je hier aan.

Het is een ontzettend leuke opzet want schoolklassen vinden het prachtig om samen het programma te maken en het programma kan goed gebruikt worden op andere scholen. Het wordt verspreid via YouTube maar zou ook door lokale of regionale omroepen uitgezonden kunnen worden.

Voor de Bibliotheek Deventer ben ik nu bezig om te zoeken naar partners die het leuk vinden om ook zo'n programma te hebben. Want op zich hoeft dit project zich niet te beperken tot Deventer. Samen met andere bibliotheken zou je een leuke uitwisseling kunnen hebben. Maar eerlijk is eerlijk, ik zoek ook wel een beetje naar partners die kunnen meedoen met wat hulp of geld.

Zelf denk ik dat dit programma een mooie aanvulling zou kunnen zijn voor heel veel scholen die met de Bibliotheek op School bezig zijn of die op een andere manier met leesbevordering bezig zijn. Een soort SchoolTV dus maar dan eh, LeesTV.

Vergelijkbare initiatieven heb ik zelf nog niet direct gevonden. En dat verbaasde me wel een beetje.  Wel wat literatuurprogramma's voor volwassenen of algemene kinderpersburos maar geen specifiek programma over kinderboeken waar de kinderen zelf actief aan mee doen.

Interesse om te helpen of suggesties voor partners? Ik hou me warm aanbevolen!

Geen opmerkingen: