Het nieuwe jaar is weer begonnen. Sommige bibliotheken melden trots enkele procenten meer uitleningen. En uiteraard wijten ze dit aan hun goede activiteiten. Andere bibliotheken dalen licht. En uiteraard wijten zij dit aan de landelijke trend.
TechSpartan produceerde bijgaande infographic over internet. De meest opvallende cijfers zijn voor mij de ontzettende snelle stijging van content op YouTube (+200%), de snelle groei van Spotify (+55%) en de 'boost' van Instagram (+76%). De hoeveelheid content groeit veel harder dan het aantal gebruikers. Die steeg 'slechts' met 11% in 2014.
De wereld digitaliseert door, zou je kunnen stellen. Steeds meer is terug te vinden op internet en voor steeds minder hoeven we terug te vallen op andere bronnen.
Bibliotheken maken collectieplannen en de Koninklijke Bibliotheek buigt zich zelfs over een Nationaal Collectieplan. Het is interessant om na te denken hoe het vrije digitale aanbod daar een plek in krijgt.
Maar de belangrijkste conclusie is nog wel dat de content harder stijgt dan de interactie. Het aantal facebook-logins, stijgt minder snel dan het aanbod wat wordt toegevoegd. In die zin zullen de internetmedia meer gaan lijken op de klassieke media waar het zaak wordt om in de veelheid nog op te vallen of uit te dagen.
Ook advertentie-uigaven verschuiven steeds meer naar internet. Wie moet kiezen tussen papier of digitaal, weet dus ook waar in de komende jaren het geld naar toe zal gaan. De wetten van de wereld van het geld zullen de komende jaren dus ook steeds meer gaan gelden op internet. Kijk maar eens naar de toename van reclame op YouTube. En ik weet dat veel mensen van het eerste uur dat jammer zullen vinden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten