woensdag 3 december 2014

De twee gezichten van de deeleconomie...Delen is het nieuwe hebben. In het verleden jaar, schreef ik divers artikelen over de zogeheten ''collaborartive economy". Door velen ook wel de deeleconomie genoemd. De deeleconomie zou de tegenhanger worden van de door crisis gekrompen kapitalistisch gedreven samenleving.

VPRO's Tegenlicht had in de afgelopen tijd de trend van de deeleconomie al vaak in het zonnetje gezet. Nu was het tijd voor een tegengeluid. Die vind je in bovenstaande documentaire die in het afgelopen weekend werd uitgezonden.

Wat blijkt: ook in de deeleconmie zit handel. Airbnb blijkt de nieuwe huisjesmelker te zijn en het taxibedrijf een monopolist die de vrije taximarkt tot slavenhandel maakt. Waar nieuwe bedrijfjes rondom delen en communities verworden tot bedrijven die zo snel mogelijk te gelde moeten worden gemaakt tegen een beurswaarde.

Waar ik vaak de vlag uitstak over deze nieuwe deeleconomie, deel ik evenzeer de uitkomsten van deze documentaire: de oude economie bemoeit zich danig met deze nieuwe economie. En waar geld te halen valt, wordt gezwendeld.

Het maakt mij bijzonder pessimistisch over de beloften van banken om hun leven te beteren.....

Geen opmerkingen: