maandag 8 december 2014

Bibliotheken en banken lenen allebei uit, maar daar houdt de vergelijking ook op.....


Bibliotheken lenen uit.... boeken. Banken lenen ook uit.... geld. En toch zijn het twee compleet volledig verschillende werelden. Dat ik al geen grote vriend was van de banken in het algemeen, had u al kunnen weten: vijf jaar geleden al weer, schreef ik over de eerste grote bezuinigingen die te danken waren aan de bankencrisis.

Door de bank genomen
Het afgelopen weekend was ik bij de toneelvoorstelling van De Verleiders met hun voorstelling 'Door de bank genomen'.

Een prachtige cast met: Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, Tom de Ket en George van Houts. Een bijzondere voorstelling ook omdat het maar ten dele echt toneel is. Een aantal verhaallijnen wordt afgewisseld met feiten over de werking van ons schuldensysteem, over de werkwijze van banken en over hoe het allemaal anders zou kunnen.

Kranten schreven al dat je na afloop, eigenlijk de klinkers uit de straat zou willen halen, om ze daarna bij de banken door de ruit te gooien.

Iets uitlenen dat er niet is
Eén van de feiten die ik leerde was, dat het voornamelijk de banken zijn die geld kunnen creëren. Wie dacht dat dat alleen de centrale overheid is, heeft het dus fout. Banken doen dit door hun systeem van het uitgeven van leningen. Banken hebben niet echt het geld dat zij jou geven voor je lening of hypotheek. Doordat banken onderling afrekenen - en dus alleen op papier - gaat dat geld nooit echt heen en weer. De rente die wij als burgers betalen, is natuurlijk wel echt geld. Banken lenen dus iets uit dat er niet is en verdienen daar nog geld mee ook.

Mogen banken dat zo maar?
Mogen banken dat zo maar, kun je je afvragen. Het antwoord is: ja. het recht van bankieren is zelfs een wat kortzichtige fout van de Willem III, de Nederlandse koning van Engeland. Om zijn oorlogen te kunnen financieren, bood de bankiersfamilie Rothschild, de koning aan om zoveel geld bij hen te lenen als hij wilde (tegen 8% rente). Dat wilde de koning graag. Er zat één voorwaarde aan: Rothschild eiste het recht dat banken zelf geld konden creëren. Met andere woorden banken hoefden, zelf niet het onderpand te hebben op geld dat ze uitgaven. In tegenstelling tot wat een bank eist als je een hypotheek wil.

En de centrale banken dan?
Maar hoe zit dat dan met de centrale banken? Die zul je toch wel kunnen vertrouwen? Dat blijkt ook maar ten dele zo te zijn. Centrale banken worden gecontroleerd en aangestuurd door de BIS-bank in Basel. De Wat-bank, hoor ik u denken? Kijk maar eens naar dit stukje in De Wereld Draait door daarover.


 
 
Kan het anders?
De conclusie van de verleiders is dat het systeem van banken uitermate rot is en dat er fundamentele stappen nodig zijn om dat te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het aan banden leggen van de oneindige mogelijkheid van banken om leningen uit te schrijven. Of denk aan het weer nationaliseren van het betalingsverkeer (dus los van de overige financiële activiteiten. Kijk maar eens naar het interview van Nieuwsuur met Martin Wolf over herstructurering van de sector.



De acteurs vragen aan het eind van de voorstelling drie 'gratis'  dingen: lees erover, denk erover en praat erover. Hierbij dus. Eén waarschuwing: na het toneelstuk durft u nooit meer een afspraak te maken met een adviseur van de bank. Het is maar dat u het weet.
 
Nieuwsgierig geworden? De Verleiders doen extra voorstellingen. Kijk voor hun speellijst op: de site van de Verleiders.

Blijven wij voorlopig maar gewoon boeken uitlenen.... wel zo veilig.


Geen opmerkingen: