maandag 17 februari 2014

Hoe een klein dorpje zich redt in 2025...


 
Ik werk al een tijdje mee aan de toekomst voor de bibliotheken in gemeente Dalfsen. Een bibliotheek met een groot hart voor spreiding en dus met vijf vestigingen. Waaronder in het dorpje Hoonhorst. Ruim 600 inwoners volgens Wikipedia maar met energie van het tienvoudige.
 
Vaak horen we trieste verhalen over hoe alles verdwijnt uit het dorp. Of wat krimpscenario's zijn voor deze gebieden. 
 
Hoonhorst laat in dit filmpje zien waar het staat in 2025. Een mooi beeld van hoe sociale cohesie werkt in een kleine kern en hoe een klein dorp zelf richting geeft aan zijn toekomst. Of van hoe de participatiesamenleving er in die tijd wellicht uit ziet. Voor iedereen die af en toe iets vertelt in kleinere dorpen is dit filmpje misschien een inspiratie.

En let even goed op, welke oud-premier voorbij komt in het filmpje.

3 opmerkingen:

Wim Keizer zei

Hoonhorster: "Participatiesamenleving? Wat lul-ie mie nou? Doe es normaal man"

Mark Deckers zei

@wim: Da's mooi man, of nie dan.

Wim Keizer zei

Hoi Mark,
Ik had het filmpje met belangstelling en instemming bekeken, want Hoonhorst behoort tot het speelterrein van m'n jeugd rondom Dalfsen.
Het mooie van dorpjes als Hoonhorst is dat de mensen er al participeerden in de samenleving lang voordat ambtenaren en/of adviesbureaus (waaronder draaideur-ambtenaren en -adviseurs) dure en modieuze woorden als par-ti-ci-pa-tie-sa-men-le-ving, doe-de-mo-cra-tie of sa-men-red-zaam-heid bedachten, die je tegenwoordig tegenkomt in allerlei nota’s en powerpontpresentaties.
In Hoonhorst praten ze er niet over, maar doen ze het gewoon en vinden dat heel normaal.