maandag 10 februari 2014

Het effect van bibliotheken op de huizenprijs: € 1,6 miljard winst

 
Deze cartoon van Stefan Verweij stond zaterdag in de Volkskrant. We glimlachen even en gaan verder met de krant. Of toch niet? Want waarom zouden we niet even samen berekenen wat het effect is van bibliotheken op huizenprijzen? Als Wilders zijn eigen onderzoek koopt, dan ben ik niet te beroerd omdat ook even te doen voor bibliotheken. 
 
Ik heb het voor u berekend en de uitkomst is: bibliotheken hebben een positief op huizenprijzen van 1,6 miljard.
 
1,6 miljard. Graag gedaan, dankuwel.
 
Rekent u even mee?
 
De waarde van een bibliotheek als voorziening
Wat bepaalt de prijs van een huis? De Vereniging Eigen Huis noemt drie belangrijke factoren: 1) de woning zelf (omvang, staat van onderhoud, hoeveelheid grond etc.), 2) de woonomgeving (locatie, voorzieningen en wegen) en 3) beleid van de gemeente (welke regels gelden er voor dit huis, wat is men van plan met de omgeving).
 
Het is duidelijk bibliotheken zitten in categorie 2: de woonomgeving. stel dat categorie 2 voor 20% de waarde van een huis bepaalt.  Naast bibliotheken zijn er ook belangrijke voorzieningen als winkels, scholen, stations, sportparken en dergelijke. Van die 20% is natuurlijk maar een klein deel van de bibliotheek. Laten we zeggen dat gemiddeld 0,1% van de huizenwaarde bepaalt wordt door het wel of niet aanwezig zijn van een bibliotheek. Eens? Ok, gaan we verder.
 
De waarde van alle woningen in Nederland
Nederland heeft 7 miljoen woningen. Die 7 miljoen woningen bestaan uit huur- en koopwoningen. De prijs van een gemiddelde koopwoning is € 297.000,- Dat zal niet de prijs zijn van de gemiddelde huurwoningen. Ik ben om die reden niet van de gemiddeld huizenprijs uitgegaan maar van de mediaan: de huizen waar er het meest van zijn. Die huizen kosten € 230.000,- Dit hou ik even als gemiddelde huizenprijs van alle huizen aan. Het kan wat meer of minder zijn, maar ach, de uitkomst verandert er niet zoveel door.
 
De totale waarde van alle woningen bedraagt dan 1,6 biljoen euro (1,6 met 12 nullen, of ook wel 1.600 miljard). Dit bedrag is ongeveer tweeënhalf tot drie keer ons Bruto Nationaal Inkomen.  Volgens mij klopt de berekening wel aardig.
 
Het positief effect van bibliotheken op huizenprijzen
Als de aanwezigheid van een bibliotheek  voor 0,1%  de waarde van een huis verhoogt,  dan is de waarde van bibliotheken op de huizenprijs te bepalen als 0,1 procent van 1,6 biljoen. En weet u: dat is 1,6 miljard. Zonder bibliotheken werden huizen in één klap 1,6 miljard minder waard.
 
1,6 miljard euro. Interessante conclusie, toch? Dat is 100 euro per Nederlander. Met dat getal kunt u het snel uitrekenen voor uw eigen bibliotheek. In Alkmaar is het effect € 9.497.100,-, in Utrecht: € 32.783.400,- en in Maastricht: € 12.277.600,-.
 
Wilders betaalde 270.000 euro voor het onderzoek. Mijn onderzoek is gratis. En u mag zich afvragen of dure onderzoeken beter zijn dan goedkope. Natuurlijk zit er nog wel een kleine onnauwkeurigheid in mijn onderzoek: het kan ook 0,2% zijn bijvoorbeeld. Dan is het in één keer € 3,2 miljard.
 
Eindconclusie: Uw huis is dus meer waard door de bibliotheek. En voor rijke mensen met grote huizen telt het voordeel dus nog eens dubbel: want hoe duurder uw huis, hoe groter uw voordeel!
Als u al niet lid was om te lezen, wordt dan lid voor waardebehoud van uw woning!

1 opmerking:

Zomer65 zei

en dan is het voor gemeenten met een hoge OZB dus nog voordeliger om een bibliotheek te hebben ;-)