woensdag 13 maart 2013

Van Swelmen redt weer even het bibliotheekwerk.... Dankjewel, geen dank.


De immer erudiete directeur van de bibliotheek in Oppendam redt op deze mooie dag gewoon weer even het bibliotheekwerk. Ditmaal met een simpel telefoontje aan Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

"Met Bussemaker." "Ja, dag Jet, met Van Swelmen". "Hé, Van Swelmen, leuk dat je belt. Hoe is het in het mooie Oppendam?" "Ja Jet, alles goed hoor. Maar je raadt het nooit. Die gemeente van mij heeft het onzalige plan opgevat om te bezuinigen. Bezuinigen! Hoe bestaat het! Op de mooiste bibliotheek van Nederland! En dan die argumenten: tja, we krijgen nou eenmaal minder geld.... dus we kunnen niet anders...."

"Nou, Van Swelmen, maar dat is toch ook zo? We zitten toch in een crisis?" "Pardon, crisis? Jet, nee toch? Je wilt toch niet zeggen dat jij dat ook gelooft?" En van Swelmen zucht even heel diep. "Jet, het is allemaal cijfertovernarij van de rechtse kerk! Dat snap jij toch ook wel. Want reken even mee. In Nederland verdienen we een Bruto Nationaal Product. Dat BNP dat groeit even niet maar krimpt evenmin."  - En voor de kritische lezer, het is waar. -  "Kortom, er is gewoon nog evenveel geld in Nederland, gewoon 0% groei. Dus ik snap niet waarom er soms met 10%, 20% of 30% tegelijk bezuinigd moet worden? Waar gaat dat geld naar toe Jet?"

"Tja, Van Swelmen als je me dat zo vraagt...."

"Nou Jet, als goed bibliothecaris heb ik het natuurlijk even voor je nagezocht." "Ah, zo ken ik je weer Van Swelmen, onze nationale informatiefetisjist." "Dank je Jet, dat beschouw ik als een compliment. Wat is het geval: we hebben een bankencrisis. Die hebben eufemistisch gezegd enig roekeloos gedrag vertoond. Maar dit met zulke schandalige bedragen dat de ramp nogal omvangrijk is geworden." "Ik kan het nog volgen van Swelmen!"

"Mooi Jet, maar weet jij ook hoeveel geld de banken tot nu toe hebben gekregen om niet failliet te gaan?" "Eh, nee, niet echt." "Nou Jet, uiteraard heb ik dat voor je uitgezocht. Het is 38 miljard euro dat wij op dit moment hebben uitgegeven aan de bankencrisis." Even valt er een diepe stilte aan de andere kant van de lijn en Jet stamelt "is het echt.... 38 miljard? Zoveel?"

Maar even opgewekt herparkt van Swelmen zich "Ja, Jet maar er is ook goed nieuws. Ik weet een geheimpje waar je je voordeel mee kunt doen. Een geheimpje waarmee je in één klap het hele bibliotheekwerk kunt redden. Kortom, je kunt je onstefellijk maken." "Van Swelmen mijn aandacht heb je. Ik luister." meldt Bussemaker aan de andere kant van de lijn.

"Die 38 miljard van de banken, gaat terugkomen. Die Dijsselbloem heeft het namelijk niet weggegeven aan de banken. Kortom, binnenkort staat er ergens op een bankrekening weer 38 miljard te glimmen. Heb jij toevallig een spaarrekening Jet?" "Eh natuurlijk van Swelmen, ik heb een aardig sommetje bij onze eigen ING-bank staan, voor later." "Hoeveel rente krijg jij Jet?" "Tja, ik geloof 2%."

"Precies Jet, en hoeveel is 2% van 38 miljard?" even valt het stil aan de aan de andere kant van de lijn en horen we wat toetsjes van waarschijnlijk een zakjapanner. "720 miljoen, Van Swelmen". "Precies Jet, en dat net iets meer dan het hele bibliotheekwerk in heel Nederland jaarlijks kost".

"Dus mijn voorstel: maak het Bussemaker Deltaplan voor de kenniseconomie. Centraliseer het bibliotheekwerk. Financier het met de rentebaten van terugkerende bankengelden. En daarmee gaan wij de alfabetiseringscrisis te lijf. Alle vestigingen blijven open en en passant maken we 100 miljoen vrij voor schoolbibliotheken. Moet jij eens opletten wat er gebeurt. Nederland herrijst!"

"Van Swelmen het is een fantastisch plan. Ik ga gelijk naar Dijsselbloem."

"Moet je doen Jet. Staat er binnenkort een mooi standbeeld van jou voor de Koninklijke Bibliotheek. Naast dat van mij uiteraard."

"Precies Van Swelmen. Daar doen we het voor. En dankjewel!"

"Geen dank"

Op de foto: Bussemaker presenteert haar Deltaplan. Op de voorgrond rechts: Van Swelmen.

3 opmerkingen:

Wannabook zei

Lang leve Van Swelmen!

HermaL zei

en driewerf "Hoera"!

Mark Deckers zei

@Wannabook en @HermaL: Van Swelmen glundert helemaal....hoewel hij zegt dat dat standbeeld er nu toch wel snel moet komen...