dinsdag 11 september 2012

Stemadvies?

Librarian tattoo
Nog precies anderhalve maand mag ik mij de Beste Bibliothecaris van Nederland noemen. Maar nu al rammelen mijn opvolgers op de deur en schreeuwen om aandacht. En het leuke is: u mag zelf kiezen wie die opvolger moet worden. Er zijn drie kandidaten: twee vrouwen en één man. En elk van hen ken ik op eigen wijze. Ik neem ze even met u door.

Corrie Folkersma
Van de drie kandidaten ken ik Corrie denk ik het langst en zeker het best. Lange tijd een collega van mij bij de OBD en eigenlijk nog steeds in het Overijssels netwerk. Corrie die met een ontembare energie prachtige dingen deed in Hasselt en Zwartsluis. De vrouw die het eerste Kulturhus opende maar vooral ook heel veel mensen in actie kreeg. En wat weinig mensen weten: Corrie is één van de eerste mensen die mij ooit weer trompet liet spelen in de molen in Hasselt.

Voor Corrie is de nominatie als Beste Bibliothecaris wel een soort oeuvreprijs en dat zou eigenlijk helemaal niet zo gek zijn.

In deze video stelt Corrie zich voor.

Theo Peeters
Dat van die oevreprijs geldt eigenlijk ook wel een beetje voor Theo Peeters. Ik ken Theo minstens even lang als Corrie. In de jaren '90 nodigde Theo mij af en toe uit om een lezing te komen houden in Oosterhout over internet. Later kwam ik hem tegen bij landelijke bijeenkomsten. Theo weet altijd zijn punt te maken maar tegelijkertijd ook altijd de sfeer goed te houden. Theo is gewoon een hele geschikte gast. Een betere omschrijving heb ik niet.

Theo is geen digitale nerd maar hij heeft ook nog geen enkele ontwikkeling overgeslagen. En sinds zijn nominatie heeft hij ook het Twittermedium ontdekt. En zo zie je maar waar een nominatie goed voor kan zijn.

In deze video stelt Theo zich voor

Esther Valent
De laatste kandidaat is Esther Valent. Ik ken Esther alleen van Twitter en internet. Want van alledrie de kandidaten is zij veruit de meest digitale. Sterker nog: wij hebben elkaar nog nooit in real life ontmoet. En toch heb ik het gevoel dat ik haar ken. Zo werkt dat dus in de digitale wereld.

Esther heeft een grote passie voor de inlichtingenfunctie in de bibliotheek. En om eerlijk te zijn: daar vraagt ze terecht veel aandacht voor. Vooral als het gaat om digitale vraagafhandeling. Haar initiatief om mee te werken aan #durftevragen verdient eigenlijk professionele ondersteuning en eigenlijk  is het nogal beschamend dat de branche dit initiatief als geheel nog niet professioneel ondersteunt.

En tot slot: in deze video stelt Esther zich voor.

Stemadvies
Tja, en daar sta je dan. Met de stembutton onder je muis. Want wie moet je kiezen? Ik denk dat er ook dit jaar weer een mooie mix van kandidaten is. Er zijn goede redenen om te kiezen voor Corrie, goede redenen om te kiezen voor Theo en goede redenen om te kiezen voor Esther. Ik ga mijn keus maken maar heb het er verdraaid moeilijk mee. Volgend jaar graag een stemwijzer zou ik zeggen.

Stemmen kan op deze pagina.

Foto: Jazzmodeus

Geen opmerkingen: