donderdag 5 april 2012

Dag Marion!


Vandaag is laatste werkdag van Marion Mertens in de Bibliotheek Hengelo. Mijn samenwerking met deze slimme bibliotheekdirecteur kent al een lange geschiedenis. Loopt u even mee op deze Memory Lane?

Dat Marion een ondernemende vrouw is, zal vandaag nog vele malen gezegd worden. Het eerste grote project dat ik met haar deed was die met de sorteerrobot. De eerste in Nederland. Geïmporteerd op een oplegger door Marion. Vervolgens moest de voorruit uit de bibliotheek gehaald worden om de robot met een hijskraan de bibliotheek in te krijgen. Met die actie haalden we vervolgens de Telegraaf.

Daarnaast is Marion lange tijd voorzitter geweest van het netwerk van Overijsselse Bibliotheken. Dit in de turbulente periode van de gemeentelijke herindeling. Zij is het overigens destijds geweest die mij aanstelde als projectleider van het programma Samenhang & Kwaliteit. Dat was mijn overstap van ICT naar brede innovatie.

In die functie organiseerde ik samen met haar een eerste Overijsselse onderwijsconferentie in het Theaterhotel in Almelo. Een goed bezochte conferentie die de basis legde voor heel veel onderwijsproducten die er nu zijn zoals Biebwijz, Biebsearch en Bibliotheek op School.

En en passant zorgde Marion ervoor dat Hengelo de eerste bibliotheek was die officieel gecertificeerd werd.

Saillant detail is misschien ook nog wel dat ik met Marion ooit een workshop bibliotheekwerk heb gegeven in Kroatië. Dit op uitnodiging van de Kroatische verenging van bibliotheken. Ik herinner me van die trip vooral nog een hele hoop – vooral vrouwelijke - bibliotheekdirecteuren die de hele dag aan het SMSen waren. Dat had ik nog nooit gezien.

De nieuwbouw van Hengelo kwam, er werd een prachtig gebouw geopend. Een parel in de stad. En niet alleen de inrichting was goed maar ook de programmering van activiteiten kreeg daardoor vleugels. En daarmee werd het een hele complete bibliotheek met een excellente bedrijfsvoering.
Dat alles resulteerde vorig jaar terecht tot het uitroepen van de beste bibliotheek van Nederland. Op dezelfde dag dat ik de prijs in ontvangst mocht nemen als beste bibliothecaris. En zo kruisten onze wegen weer.

En natuurlijk is het succes van Hengelo niet alleen het succes van Marion. Er staat een prachtig team. Marion heeft consequent geïnvesteerd in die kwaliteit. En dat kenmerkt haar: oplossingen moeten structureel zijn, inhoud moet kloppen en uitvoering moet volgens een plan gaan. Vastberaden sturen op het beste resultaat. En elk goed resultaat wordt gevierd en uitgedragen.

Er valt veel te plannen in het leven en veel te regelen. De liefde is echter een uitzondering. Maar Marion zou Marion niet zijn als ook daar niet een goed plan voor had: regel een leuke baan in de buurt en ga de liefde achterna.

We zwaaien haar uit en blijven hier achter. En we beginnen aan de spannende speurtocht naar de beste toekomst.

Alle goeds in Venlo! De beste wensen van de beste bibliotheek zullen we maar zeggen.

1 opmerking:

marion mertens zei

dat is nou mooi, een sympathiek uitzwaai artikel van mijn dierbare collega die de Beste Bibliothecaris van Nl werd op de dag dat wij met Bibliotheek Hengelo tot de Beste Bibliotheek werden uitgeroepen. En dat ik dan vandaag aan Mark onze bieb mag overdragen, want als interim-directeur gaat de beste bibliothecaris de beste bibliotheek de toekomst in loodsen.
Ik heb er alle vertrouwen in en wens je heel veel succes en werkplezier, Marion Mertens