vrijdag 27 april 2012

Kan het beter dan best?

Een paar weken ben ik nu aan de slag als interim-directeur in de Bibliotheek Hengelo. En ja, het gaat prima met me. Dank u. Twee prachtige bibliotheken, een gemotiveerd team dat iedereen met een glimlach te woord staat en plezier uitstraalt. En tot slot een heleboel deskundigheid en kwaliteit. Kortom, een goede georganiseerde tent die niet voor niks de Beste Bibliotheek van Nederland is geworden. Zo, dat is maar weer gezegd.

Dia3 
En veel mensen vragen dan ook aan me hoe je nog beter dan de beste kunt worden? Beter dan best bestaat toch niet? Meestal laat ik dan twee plaatjes zien. Het eerste plaatje ziet u hierboven. Dit is de ontwikkeling van het ledental en het aantal uitleningen in de bibliotheken in Nederland. En bij dit plaatje vraag ik aan mensen: “hoe denkt u dat deze cijfers zich veder zullen ontwikkelen?” De meeste mensen trekken de lijn dan naar beneden door.

 uitleningen en leden hengelo
Daarna laat ik het volgende plaatje zien. Dit zijn de resultaatcijfers van de Bibliotheek Hengelo. Cijfers die deels dezelfde neergang laten zien maar die tevens een knik laten zien. Een knik naar de weg omhoog. Een knik overigens die niet uniek is voor Hengelo maar die we bij veel bibliotheken in Overijssel zien. En ook dan vraag ik: “hoe denkt u dat deze cijfers zich doorontwikkelen?” En dan tekenen veel mensen de lijn toch door naar boven.

Plotseling lijkt beter dan best dan toch in beeld te komen. De bibliotheek Hengelo is de afgelopen jaren sterk gegroeid naar 850.000 uitleningen. 35%! van de bevolking is lid van de bibliotheek. En na een paar weken aan het werk te zijn geweest in Hengelo begint toch steeds meer op mijn netvlies te komen dat het mogelijk moet zijn om dat de komende jaren te laten groeien naar 1.000.000 uitleningen en dat we hard op weg kunnen naar 50% lidmaatschap. Onmogelijk? Nee. En ik zal u wat verklappen: we zullen er voor moeten samenwerken met een flink aantal partijen binnen en buiten bibliotheekwerk. Ik verheug me erop.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ziet er goed uit! Is er ook een verklaring voor de omslag de stijgende lijn die daarop volgde?

bibliotheek.dianew zei

December 2005 zijn verhuisd naar de huidige vestiging. In januari 2006 zijn we officieel geopend. En die vriendelijke medewerkers houden de lijn wel stijgend :-)