dinsdag 10 april 2012

Voor bibliothecarissen met een zieke geest....

Nu was ik toch al niet zo van stilte in de bibliotheek. Maar het apparaat waar mijn collega Rob de Bie mij op wees, slaat echt alles. Een apparaat waar je mensen het zwijgen mee op kunt leggen. In grote mensentaal: "een speech jamming gun". Na wat zoeken vond ik bijgaande filmpje over de werking.

Het apparaat weerkaatst het geluid van degene die praat. Het werkt een beetje als een foute loop in een telefoon waarbij je jezelf telkens steeds terug hoort. Een soort faseverschil in geluid dus. En daardoor wordt je denken dusdanig verstoord dat het bijna niemand nog zal lukken om verder te praten.

En ik dacht, dit heb ik toch al eens eerder gezen? En inderdaad: collega Festina Lente schreef er al kort over en dacht als toepassing aan de Tweede Kamer. Wie over doordenkt ziet natuurlijk tal van mogelijkheden: voetbalstadions met spreekkoren, coplorteurs en vergaderingen die misschien te lang duren. Ik vermoed dat het toch vooral een prachtig apparaat wordt voor middelbare scholieren voor wat rotgeintjes.

Geef mij in plaats van dit apparaat toch maar een goede dialoog met dito argumenten. Volgens mij werkt dat nog steeds het beste.