woensdag 12 oktober 2011

Ondertussen in Enschede...

ScreenShot521
Vorig jaar openden we in Deventer een prachtige website. De eerste white label website noemende we die toen. Ik heb toen veel geschreven over die ideale webpresence.

Van Deventer naar Enschede
Terwijl we druk bezig zijn om die site van Deventer overal in Overijssel te implementeren, is een kleine groep ook bezig om die website weer verder te ontwikkelen. In november zal deze nieuwe site klaar zijn en te vinden bij Bibliotheek in Enschede.

Koppeling met Bibliotheek.nl
Was de site in Deventer wel in de landelijke-look-and-feel, echte harde digitale koppelingen met Bibliotheek.nl waren toen nog niet te maken. Die koppelingen zullen nu wel gemaakt worden. Dat doen we door gebruik te maken van widgets uit de widgetstore van Bibliotheek.nl. Een widget is in dit geval één van de blokjes op de website. De carroussel met titels die op de website staat, zal straks uit de winkel van Bibliotheek.nl komen. Daarnaast zal ook wat nu onder Uitgelicht hebben staan een module van Bibliotheek.nl zijn. Je ziet dus vooral dat we de bestaande functionaliteit gaan overplaatsen naar een landelijk platform.

Onze laatste release...
Met deze oplevering van de website in Enschede verwachten we dat we onze laatste eigen release van de website hebben gedaan. Na deze stap wacht een overstap met alle functionaliteit naar de landelijke diensten van Bibliotheek.nl. De verwachting is dat we die overstap begin 2013 zullen maken. Tot die tijd zorgen we dat alle bibliotheken in Overijssel gebruik kunnen maken van de site van Enschede.

Grote opening
In Deventer was het bij de opening vorig jaar een groot feest. Dat feest gaan we in Enschede natuurlijk herhalen. Naar verluid krijgen we hoog bezoek bij die opening die op dit moment gepland staat voor november.

Tot die tijd is het voor de ontwikkelgroep nog hard werken. Die ontwikkelgroep is trouwens een leuke mix van ervaren mensen van de Overijsselse Bibliotheken. Dat team bestaat uit Jouke de Vries, Marc van der Meulen, Eddy Hamoen, Jan de Waal, Marianne Elsjan, Willard van den Berg en Erwin Dekker. Voor nu: snel door en straks een mooie opening!

17 opmerkingen:

Almar zei

Goed om te zien dat de Teruglegkar er nog is. Nu de Locatie-widget nog ;-)

Karin zei

Ik neem toch aan dat er bij de nieuwe whitelabel website van Enschede ook sociale media worden geintegreerd. Zij zijn daarin altijd een voorloper geweest.

niet meer alleen zenden, is een must. ook voor de bibliotheek.

en eerlijk gezegd vind ik blogs van bibliotheken buiten de eigen website ook jammer. houd ze binnen!

Mark Deckers zei

@Almar: de teruglegkar is in deze release nog geen landelijke feature. De locatiewidget... dat antwoord moet ik even schuldig blijven.
@Karin: Je hebt gelijk, Enschede gaat inderdaad mee met alle sociale media die ze altijd al hadden en een deel is omgebouwd naar de landelijke huisstijl. Dus geen zorgen. En ehm, blogs buiten de website, ik ben er zelf geloof ik een voorbeeld van.

Jouke zei

Het is idd stevig aanpoten nog even :-).
We hopen dat Bibliotheek.nl op tijd aan onze wensen en eisen tegemoet komt.
@Karin: Er komt in ieder geval een module in die verwijst naar onze web 2.0 activiteiten en ook zal onze twitterfeed worden opgenomen via een widget van Bibliotheek.nl

Eddy Hamoen zei

ha Mark

leuk verhaal hoor!!

hoe kom je eigenlijk aan het plaatje van de Schatkamer?? ziet er anders uit dan ik 'm zie??

eddy

Jouke zei

@Eddy, ja die schatkamer willen we wel :-)

Anoniem zei

@Almar: Teruglegkar-widget op de afbeelding is de Overijsselse fall-back.

@Eddy: Schatkamer die je op de afbeelding ziet is de door Willard omgebouwde etalagewidget, eveneens een Overijsselse fall-back-widget ;)

Jouke zei

@Nazdrave Als ze Willard nu ff inhuren bij Bibliotheek.nl komt het allemaal goed :-).

lemina zei

Nou ik het begrijp is het een klapper van een vuurpijl die website.
Het mooiste en alles er op en der aan. Heel veel sterkte met de opening en dat het lang mag/kan draaien. Misschien wat voor andere provincies en dat het dan landelijk kan.

Jouke zei

@lemina Ik weet niet helemaal hoe te formuleren, maar klapper enzo?
Feit is dat er landelijke afspraken zijn en dat we ons daar aan moeten conformeren.
Dat betekent websites minder eigen en meer landelijk (Bibliotheek.nl) te maken.
Het is mooi dat we in Enschede daar de middelen voor krijgen en we hebben een goed team daarvoor!
Zelf heb ik nog weleens het idee dat Bibliotheek.nl niet heel klantgericht is in dit proces, maar hoop er morgen (uiterlijk overmorgen) anders over te denken.
En of het allemaal een verbetering is?
Onze klanten zullen het bepalen!

biblioplusje zei

ik vroeg me me even af of de widgets straks ook naast elkaar kunnen functioneren op een webpagina. Ik zou bijvoorbeeld graag een boekencollectie willen koppelen aan een cursussen of lezingen of activiteiten zoals Kinderboekenweek etc. Dit alles natuurlijk zonder dat het al te veel werk moet vergen. Technisch moet dit niet al te ingewikkeld zijn maar of de huidige opzet dmv widgets dit kan leveren??

Ben dus ook erg benieuwd naar de nieuwe website van Enschede.

Mark Deckers zei

@Biblioplusje: de pagina is opgebouwd met verschillende widgets. De basis is Joomla! Er zijn widgets van Bibliotheek.nl en widgets die we zelf al hadden. Het lijkt me dat wat je vraagt ook wel kan. Maar als je dit verder wilt besprek zou je even contact op moeten nemen met Erwin Dekker van Blauwe Brug.

Jouke zei

@Mark Deckers Weet je het zeker van die widgets van Bibliotheek. nl:? -)
Deadline was 15 oktober en vandaag kon ik nog niks nada daarmee :-(.
Zeg eens dat ze opschieten ok?
Want ik wil de 25e live en als het niet anders kan zonder Bibliotheek.nl dan maar, hoe lullig ook .

Mark Deckers zei

@Jouke: Dank voor je lieve reactie :-) Volgens mij weet jij ook dat we met elkaar proberen alles zo mooi mogelijk te maken voor onze klanten.

Jouke zei

@Mark Deckers Graag gedaan hoor. Lief zijn: ik kan gewoon niet anders en dat weet je :-).
Ik ga er van uit dat het allemaal prima in orde komt, maar beetje zenuwachtig begin ik wel te worden.
Groeten uit Alstatte.

Jouke zei

Met dank aan projectleider Erwin Dekker: Bibliotheek.nl is in actie gekomen. Kan zomaar bij de Widgetstore nu!
Gaat het toch nog goedkomen dan?
Tuurlijk! :-).

Jouke zei

Update.
Helaas is Bibliotheek.nl er niet in geslaagd (ik formuleer neutraal) de vastgelegde deadlines te halen. Dit betekent dat de projectgroep naar noodscenario's moet overschakelen en dat een paar dagen voor de live-gang nog nauwelijks sprake is van een website :-(!!