vrijdag 14 oktober 2011
Boektweepuntnul... 125 auteurs schrijven samen een boek
De afgelopen week was ik bij een ouderavond op de middelbare school van onze dochter. De introductie werd verzorgd door door drie docenten. Elk met een Powerpointpresentatie van een paar sheets. Twee van de drie docenten stonden te stuntelen met hun presentatie. En met stuntelen bedoel ik dat ze aan de zaal vroegen hoe je bij de volgende sheet komt....
Ik kan mij dus ook levendig voorstellen dat menig schoolleider zich afvraagt hoe hij zijn team met docenten aan al die nieuwerwetse fratsen krijgt.
Voor al die onderwijsmensen is er iets aardigs bedacht: BoekTweePuntNul. Een Boektweepuntnul? Twee auteurs uit het onderwijs wilden een boek maken over alle 2.0-dingen die er beschikbaar zijn. Hoe doe je dat? Nou, door dat aan de "crowd" te vragen of ze mee willen schrijven. Binnen enkele dagen had de initiatiefnemer Louis Hilgers 125 auteurs bij elkaar. En dat heeft een grappig boekje opgeleverd: BoekTweePuntNul.
BoekTweePuntNul behandelt 125 onderwerpen zoals Yammer, SlideShare, Instagramm, Bubbl.us, StoryBird en Prezi. En nog veel en veel meer dus. Het boekje is als hele uitgebreide cursus 23dingen.
Voor al die mensen die 23dingen hebben afgerond en weer eens verder willen is BoekTweePuntNul eigenlijk wel een ideaal vervolg. Ik betrapte me er zelf op dat ik tijdens het lezen de laptop erbij pakte om de voorbeelden gelijk te proberen. Dus voor al die directeuren van bibliotheken die zichzelf en hun medewerkers weer eens een zetje willen geven: dit is een prima Sinterklaascadeautje.
Toch zijn we als bibliotheken vaak nog erg bescheiden over ons kunnen. Hierboven illustreerde ik al dat in het onderwijs nog veel moet gebeuren. In die zin lopen bibliotheken met al 2.0-toepassingen zelfs een stapje voor. De cursus 23dingen heeft bibliotheken op dit punt erg vooruit geholpen en van nature waren we natuurlijk al goed in zoeken en bronnenkennis. Het kan natuurlijk allemaal nog beter en sneller maar we hebben ook best veel kennis waar we zo de boer mee op kunnen.
Mij lijkt het een prima idee om als onderwijsspecialist in bibliotheekwerk een stapeltje van dit boek aan te schaffen en mee te nemen naar hun scholen als ze mediawijsheid aan de orde willen stellen. Het is een prachtige entree om te praten over ondersteuning door bibliotheken van het onderwijs.
BoekTweePuntNul is niet alleen een boek. Het boek levert tegelijk een netwerk van 125 mensen die je in veel gevallen gewoon via internet kunt benaderen. 125 mensen met hun eigen specialiteit. Het zal u dan ook niet verbazen dat onze "eigen" EssenTweePuntNul niet ontbrak in dit boek en zelfs het spits mocht afbijten.
Meer informatie over het boek en een mogelijkheid om te bestellen vind je hier.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
4 opmerkingen:
Is dat je er mee door gaat of is dat je in het werk makkelijker mee om gaat???
Wij hebben in Kennemerwaard een zeer uitgeklede versie, 7 dingen, voor algemeen publiek ontwikkeld, en die bieden we aan samen met de lokale krant, Het Noord Hollands Dagblad (zie ook http://jankaldenbach.blogspot.com/2011/10/7-dingennl-een-publieksvariant-van-23.html)
@Lemina: ik zie dit vooral als iets voor mensen die er verder mee willen gaan. Een soort 125-dingen dus.
@Zomer65: daar ga ik naar kijken. Leuk!
Alle BoekTweePuntNul onderwerpen staan nu bijeen op een handige Symbaloo pagina http://t.co/PhfCOfkU
Een reactie posten