dinsdag 18 oktober 2011
7dingen: Leuk initiatief voor het hele land?
Soms word je gewoon helemaal enthousiast van een bericht. Zo attendeerde Erna Winters mij naar aanleiding van BoekTweePuntNul op een leuk initiatief van de Bibliotheek Kennemerwaard.
Het gaat om 7dingen. Erna verwijst in haar berichtje aan mij naar de leuke blog van Jan Kaldenbach. 7dingen is een soort verkorte versie van 23dingen. En die 7dingen zijn bedoeld voor algemeen publiek.
Mentale drempel
Zoals in zoveel bibliotheken hebben ze ook in Kennemerwaard de cursus 23dingen gevolgd. En ook daar hebben ze nagedacht: wat gaan we doen na 23dingen? Het is best lastig om dan een vervolgstap te zetten. Net alsof we als bibliotheek een soort mentale drempel over moeten om onze nieuw verworven kennis uit te gaan dragen.
Dat een bibliotheek die handschoen oppakt, maakt me blij. Een bibliotheek die het aandurft om nu maar eens werk te maken van die mediawijsheid. Die daar leuke mensen bij inzet zoals Edo Postma en die de promotie handig koppelt aan het Noord-Hollands Dagblad. En jawel, gisteravond zag ik al een tweet voorbij komen dat deze cursus al vol zit. De eerste 30 deelnemers staan al te trappelen.
Bloed, zweet en tranen
En nu weet ik dat er wellicht een paar bibliotheekmensen meekijken die ongetwijfeld denken: zoiets hebben we al eens geprobeerd. En ongetwijfeld met wisselend succes. En dat heeft er alles mee te maken dat we die nieuwe rol als bibliotheek niet zomaar krijgen. Verwachten we nou echt dat we bij het eerste initiatief gelijk al volle zalen hebben? Ik niet.
Ik geloof dat het verwerven van een nieuwe rol keihard werken is. Een verhaal van bloed, zweet en tranen. En soms een leuk succesje. Een succes dat je moet vieren. En voor al die mensen die in het verleden al op hun neus zijn gegaan: dankzij die ervaring kan de Bibliotheek Kennemerwaard weer verder. Want we leren van elkaar.
Ik vind dan ook eigenlijk dat we als Nederlandse bibliotheken allemaal die 7dingen van Kennemerwaard moeten gaan aanbieden. En allemaal een Edo Postma inhuren om ons te begeleiden (echt waar, er lopen er nog een paar rond) en allemaal een koppeling maken met een krant. En in 2012 natuurlijk een grote campagne in de week van de mediawijsheid.
Succes!
Want is er iemand die er over twijfelt of dit wel onze rol is? Nee toch? En toch zijn we als bibliotheken nog heel spaarzaam met onze stappen op dit vlak. Want je moet veel lef tonen om zo'n initiatief de tijd te gunnen om te groeien. Ik geloof wel in zo'n investering. En bovenal geloof ik in de kracht van een bibliotheek waar personeel en management over hun eigen grenzen heen durven te stappen.
Ik wens de Bibliotheek Kennemerwaard veel succes en ik hoop graag wat te horen van de kleine succesen en het bloed, zweet en tranen. Zet hem op!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
7 opmerkingen:
We houden je op de hoogte van het wel en wee, heb er zin in :)
Bedankt voor je positieve reactie. Voor mij is het volledig logisch dat bibliotheken dit soort trainingen moeten aanbieden. Dat er behoefte aan is lijkt me inmiddels evident. Dat men de bibliotheek niet altijd als logische plek ziet, ligt deels ook aan je eigen zichtbaarheid op deze media. Kennemerwaard is net als vele bibliotheken stap voor stap haar plek aan het vinden. Twitter, Facebook, een eigen mediablog of een fysieke plek waar mensen opkomende technieken kunnen uitproberen. Dan past een aanbod als 7Dingen prima. De uitdaging is natuurlijk te ontdekken of de aanpak past bij de behoefte van de doelgroep. Dat gaan we de komende maanden uitvinden in verschillende bibliotheken. Is het een succes dan komt 7Dingen breder beschikbaar.
Mede bepalend is natuurlijk ook de samenwerking met lokale partners, wat een belangrijk onderdeel is van deze test. Waarom dit soort initiatieven alleen organiseren als bibliotheek? Een gezamenlijk aanbod met een mediabedrijf als het Noordhollands Dagblad is niet alleen handig bij de PR, maar gaat veel dieper. Ook zij zijn zoekende en doen van alles. Wat kan dat elkaar aan meerwaarde opleveren?
@angelonmychest: mooi!
@Edo Postma: Dank voor je krachtige woorden. Heerlijk om daar even op mee te liften. Ja, dat project zit leuk in elkaar. Mijn complimenten aan jullie.
Het is een prachtig voorbeeld vind ik van hoe je de krachten van verschillende mensen in je eigen en andere organisaties aan elkaar koppelt. Ik ken de redacteur van de krant via één van mijn netwerken. In het verleden heeft de krant al wel vaker met de bibliotheek en met de bibliotheken in de regio samengewerkt. Vaak rondom geletterdheid (of laaggeletterdheid): iets met gedichten, taal10daagse etc. Behoorlijk op de traditionele functie van de bibliotheek. Ik had wel eens een gesprek met hem gevoerd over digitalizering en welke rol de bibliotheek daarin zou willen en kunnen spelen. Dat vond hij dan wel interessant maar er kwam nooit een vervolg op.
Totdat ik hem weer een keer sprak en hem aansprak over een vaste column in zijn krant, van een andere redacteur die schrijft over alles wat hip en nieuw is op digitaal gebied. Hij beklaagde zich er over dat de hoofdredactie vond dat ze allemaal aan het twitteren moesten, maar hij had geen geschikte telefoon, en 'ze' vonden dat hij er dan maar één zelf moest kopen. Hij vond het niks, en al die vluchtigheid....
Dat was mijn ingang voor een vervolggesprek. Hoe zit het nou met de rol van sociale media in onze maatschappij, hoe raakt het de krant, haar lezers en hoe zit het met de bibliotheek en haar gebruikers. Een leuk gesprek! Dat was de ingang voor de daadwerkelijke samenwerking. En allebei investeren we er in, de krant en wij.
Na zo'n eerste gesprek trek ik mij terug en zet hem op het spoor van Jan Kaldenbach en Sanneke en gaat het balletje uiteindelijk rollen. Dat is mooi, ik kan vanuit mijn netwerk ideeen ophalen en inbrengen, en Jan en Sanneke en al die andere medewerkers die er bij betrokken zijn en er enthousiast over zijn vertellen het verhaal, gaan het uitvoeren en maken er vast een mooi succes van!
Mooi initiatief.
Ga het met belangstelling volgen!
@Zomer65: Dank voor je toevoeging. Leuk om te zien hoe chemie werkt.
@Jouke: Inderdaad, dit moeten we maar eens even blijven volgen. Juichen we samen bij het volgende succesje.
LOL, ik zat mijn tekst nog een keer door te lezen en besef dat ik wel heel veel woorden nodig heb om aan te geven dat het erg belangrijk is om goede netwerkers in je organisatie te hebben, en goede denkers en goede doeners ;-)
Een reactie posten