vrijdag 30 mei 2008

Mag dat logo van de OBD hier wel?


Iemand wees mij op het logo van de OBD boven mijn weblog. Dat logo is er destijds bij het aanmaken op gekomen. Ik vond het wel aardig staan en heb er toen ook niet al te lang over nagedacht.

Toch is er wel een aardige discussie over mogelijk. Wat is er voor en wat is er tegen.


VOOR

Op deze weblog kies ik ervoor om louter informatie te geven die vanuit mijn werk van belang kan zijn. Ik krijg aardige en vriendelijke reacties op de postings. Tot slot kies ervoor om artikelen vanuit een positieve insteek te schrijven en geen mensen of instellingen af te branden.

Wie naar de website van de OBD gaat, ziet dat daar tot op dit moment maar heel beperkt nieuws wordt geboden. De website is nog wat statisch en daar wordt vast aan gewerkt om dat wat hipper te maken.

Tegelijkertijd loopt in Overijssel de cursus 23dingen die personeel en masse leert om te bloggen. Dus ja, wat roep je als instelling over je af?

Ik vind dat de inzet van professionele blogs van meerwaarde kan zijn voor organisaties als de OBD.

TEGEN
Daar kan echter het belang van de communicatiemedewerker tegenover staan. De communicatiemedewerker die graag eenheid in uitstraling en boodschap wil hebben en die vanuit dat standpunt persberichten of ander communicatie-uitingen graag wil regisseren. Vanuit diezelfde professionele houding als waarmee ik de blog maak.

Is het logo van de OBD hier geoorloofd? En hoe zou de OBD hier goed mee om kunnen gaan? En wat zijn ervaringen van andere bibliotheken of instellingen?

11 opmerkingen:

WoW!ter zei

Een andere vraag is of jij je vanwege het logo ook niet zelf teveel beperkingen oplegt. Wanneer je eens over een onderwerp wilt bloggen slechts zijdelings met bibliotheekwerk te maken heeft, maar wel je interesse sfeer raakt. Kan je dat wel kwijt onder het logo boven aan de pagina?

Unknown zei

Tsja,

Dat hangt echt af van de cultuur in de organisatie. Als zij geloven in de kracht van blogs en vertrouwen hebben in een goede uitstraling is het geen enkel probleem, integendeel zelfs, dan is het een extra zetje voor online zichtbaarheid...

En veel bibliotheekorganisaties zijn betrokken bij meerdere websites. Daar is eenheid toch ook ver te zoeken soms..

Het hangt er maar net vanaf hoe je het bekijkt, kortom :-)

Astrid zei

Spreek jij namens de OBD of namens jezelf? Het lijkt mij vooral jouw verhaal, waarmee je signalen wilt afgeven naar zowel de branche, de bibliotheken als de OBD. Dus waarom geen MD-logo?!

Mirjam zei

Het logo van de OBD was me eerlijk gezegd niet eens opgevallen....

Ik beschouw dit weblog toch echt wel als een Mark Deckers-blog en niet zo zeer als een OBD-weblog. Door het logo zo prominent neer te zetten, lijkt het echt een OBD-weblog, waarbij je ook lijkt te spreken namens de OBD. Ik heb de indruk dat het OBD-logo er ook meer staat omdat het makkelijk knippen/plakken voor je was. Een MD-logo lijkt me leuk en beter passend voor dit weblog.

Mirjam zei

Zoiets bijvoorbeeld:
http://testmirjam.blogspot.com/

En dan een afbeelding met een hogere resolutie gebruiken....

Mark Deckers zei

@ allen: Leuk om deze reacties te zien en grappig om te zien hoe jullie blogs in hoofdzaak zien: iets waar je je mening kwijt kunt.

Het merendeel van jullie ziet een blog als iets individueels. En natuurlijk de mening die ik hier verkondig is een persoonlijke mening. Die mening is echter voor een groot deel opgebouwd door ervaringen die ik bij de OBD en klussen die ik voor de OBD uitvoer.

@Edwin: je raakt de kern als je aangeeft dat dat afhangt van de cultuur van de organisatie. Die cultuur bestaat weer uit verschillende individuen met verschillende meningen. Ik zou het leuk vinden als je als organisatie er inderdaad op die manier mee om kunt gaan. Want zeg nou zelf: Wij zijn natuurlijk allemaal trots op de werkgever van Edwin om Edwin :-). Serieus, de inzet van Edwin straalt af op het imago van de ZB.

@Astrid en Mirjam: Dat eigen logo.... Ik wil eigenlijk nog even wachten. Ik heb zowel hier als in mijn mailbox nog geen enkele reactie gehad van binnen de OBD. Daar wilde ik toch even op wachten.

@Mirjam: topsite! Overigens toont dit aan hoe fragiel je privacy op het web is. Ik zeg al tijden tegen mensen die nog niet op Hyves zitten: Oh, dan maak ik 'm even aan voor jou, kan ik een tijdje voor jou spelen! Overigens, ooit gezien wie er achter flevomeerbibliotheek.blogspot.com zit? Hahahaha.

Mirjam zei

Mark, ja dat heb ik... ik heb er zelfs een keertje een reactie achtergelaten ;)

Heb je eigenlijk met de keuze van de naam van je weblog al niet gekozen voor de kant die je opwilt met je weblog?

Overigens, het leuke van jouw weblog vind ik dat je niet alleen je mening verkondigt maar er meteen een plan van aanpak bij doet.

Anoniem zei

Mark Deckers is een unieke persoon. Eigengereid en tegelijk heel erg bereid om te helpen en te ondersteunen. Met vaak prikkelende iedereen en opinies. Die nog wel eens de neiging hebben zich out of the box te begeven. En tegelijk loyaal aan waar bibliotheken voor willen staan. Een bevlogen bibliothecaris in hart en nieren. Én: al heel veel jaren een OBD-er in hart en nieren. Het toonbeeld van de nieuwe OBD en de nieuwe OBD-er. Hij heeft een prettige aan de OBD verbonden onafhankelijkheid die past in de nieuwe netwerkvormen die ik in ieder geval erg voorsta. Organisaties veranderen mee en zijn niet meer een dimensionaal. Ze hebben een brede missie en visie met doelstellingen waarbinnen wie er werkt ruimhartig als ondernemer kan opereren. Er zijn meer monden die praten maar je merkt wel dat er ergens een zelfde achtergrondgeluid of toon inzit.

Ik hou niet zo van moderne organisaties waar maar één mond praat. En waar marionetten van het ene woord werken. Ik hou ook niet zo van bloggers die als persoon eigengereid hun waarnemingen, ideeën en visies poneren en dat niet koppelen met waar ze in hun ‘werkzaam leven’ mee bezig zijn en dus ook aan verbonden en medeverantwoordelijk voor zijn.

Ik hou van eenheid in de mens en dus van het logo van de obd bij Mark Deckers. Omdat – als het goed is – ze allebei erg trots op elkaar zijn.

Jos Debeij

Astrid zei

Nou Mark, daar kun je mee thuiskomen! De grote lijn in deze verhitte discussie: we hebben het allemaal goed met je voor ;-)

TienD zei

Eindelijk een reactie van een OBD'er (maar die niet over de logo's gaat): doe niet zo krampachtig, natuurlijk kan dat wel. Als bedrijf moeten we toch zichtbaar zijn? Verder heb ik een hekel aan steeds nieuwe logo's, niet doen dus.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.