zaterdag 30 maart 2024

De week van het verdriet

Sorry. Dit is een ander verhaal dan u van me gewend bent. U kent mij als een schrijver van vaak optimistische stukjes. Over mooie zaken die mij opvallen, over kansen die ik zie en over dingen waar ik blij van wordt. Dat is dit niet. Hebt u daar geen zin in, sla dit verhaaltje over. Volgende keer heb ik weer een vrolijk verhaaltje over bibliotheken.

Ik val maar met de deur in huis. Het afgelopen jaar was het jaar waarin ik meer dan ooit in mijn leven gehuild heb. Ik zal u de details besparen maar de afgelopen tijd leek het ene verdrietige na het andere verdrietige zich bij me te melden. En meer dan ooit overviel het me. Telkens leek iets moois mij door de vingers te glippen. Ongrijpbaar. Als een onvermijdelijk loslaten van wat zich al niet meer liet vasthouden. Verdriet dat soms zelfs leidde tot paniek over hoe ik nu verder moest. Dat je het even niet meer weet. Alsof de bodem onder je voeten verdwijnt. 

Het verdriet liet mij me eenzaam voelen. Zeker, ik deelde het met vrienden, vriendinnen, kennissen en collega’s en zocht hulp. En dat is fijn. En nodig. Verdriet doet je beseffen wie je echte vrienden zijn. Het is een klein kringetje van mensen die blijven vragen hoe het gaat. En dat bleken in mijn geval toevallig meer vriendinnen dan vrienden.

En oh, ik leef prima verder hoor. Het verdriet gaat gewoon zo al een tijdje met me mee. En soms is het meer aanwezig dan anders. En dat het verdriet zich vanuit verschillende hoeken aandiende is botte pech. Een stomme samenloop.

Maar verdriet heeft ook iets zachts. Het laat je dicht bij jezelf blijven. Het is geen tijd voor bravoure, kapsones of een grote mond. Het heeft iets puurs. En hoewel ik altijd al kon genieten van de kleine dingen van het leven, ben ik die in dit jaar nog meer gaan waarderen. Het gevoel van zon op je huid. Een fijne ronde hardlopen. Een lekker kop koffie. Het lezen van een boek in alle rust. 

En in elk verdriet zijn soms nog zonnestralen te vinden. Zo kende ik nog een mooi uur met mijn vader, een aantal dagen voor hij overleed. U ziet ons op de foto. We zaten samen op een bank in het zonnetje. Hij leefde al volledig in zijn waanwereld maar we genoten van het samenzijn. Het zou één van zijn laatste glimlachen zijn die ik vastlegde. Verdriet laat je nog beter de warmte voelen die er ook is.

Een vriendin zei me dat elk leven een verhaal is met een plot. En elk plot kent een dal. Het dal is het  dieptepunt van het verhaal. En dat dat dal altijd is voordat het verhaal weer een goede wending neemt. Na het duister komt het licht. Zo vlak voor Pasen, toch ook een feest van duister naar licht,  wellicht een troostende gedachte. En wat voor mij een troostende gedachte is, is dat misschien voor u ook. Want wat ik meemaak, is niet uniek. Leven en verdriet komen elkaar bij iedereen tegen. Je leest het alleen veel minder dan de enthousiaste en positieve verhaaltjes. Ik steek dus maar een kaarsje aan bij dat verdriet. Van mij mag dat licht nu wel weer komen.

Ga ik volgende week weer vrolijk over bibliotheken schrijven.

20 opmerkingen:

Laura zei

Take care, Mark. Mooi geschreven.

Anoniem zei

Bart

Anoniem zei

Je kunt niet altijd naar de Bright side of life kijken. En het mooie van een dal is er uit te klimmen en een nieuw uitzicht op je leven te hebben

Anoniem zei

Heel mooi Mark! En wat goed dat je dit schrijft, zouden we meer moeten doen want ook dit is het leven. Enne je kent ‘m wel: there is a crack in everything, that’s where the light gets in. Sterkte!

Anoniem zei

💋

Karin Barth zei

Wat mooi dat je er zo open over schrijft Mark. Weg met het taboe op moeilijke emoties. Verlies, rouw en verdriet horen bij het leven en dat kan enorm zwaar zijn. Dat je het kunt delen en erover praat helpt het jou er een stukje doorheen. Er omheen kun je toch niet. Veel lichtpuntjes en geluksmomentjes toegewenst!

Peter zei

Mooi en eerlijk, Mark! Gecondoleerd met het verlies van je vader. Het verlies van een dierbare is altijd een groot verlies. Sterkte!
Peter Nugteren
Almere

Bart Linssen zei

Sterkte!

Willy Blom zei

Ha Mark, ook voor jou en jouw naasten worden heel veel kaarsjes aangestoken in de paasnacht. Goede dagen gewenst!

Anoniem zei

Heel mooi geschreven Mark. Goed dat je dit verhaal met mensen in je omgeving hebt gedeeld. En nu ook met ons

Anoniem zei

Mark, wat een prachtig stuk, waarbij bij jou, net als bij iedereen, het leven voorbijkomt ook met verdriet en afscheid nemen. Dank voor het delen en je kwetsbaarheid, goede Pasen en take care 🙏

Roel zei

Vanmiddag stiltewandeling op Stille zaterdag. De paaskaars is op goede vrijdag gedoofd. In de verwachting van hoop en het nieuwe leven met Pasen. Mark ook voor jou wens ik je alle bemoediging toe. Geniet van de mooie herinneringen met je vader. En met Ede Staal: al is het nog nooit zo donker geweest, het wordt altijd wel weer licht (uit het Grunnigs)

Remko zei

Goed om te delen Mark. Helemaal gelijk.

Mark Deckers zei

@allen: dank voor al jullie lieve reacties. Dat is fijn en goed om te voelen.

Jan zei

Dank Mark voor je openheid en herkenbaar ook! Denk met vergelijkbare warmte terug aan mijn vader die vorig jaar met een glimlach is overleden

Mark Deckers zei

@Jan: dank voor het delen. Het doet iets dat je het hier zegt en niet alleen denkt Dus Dank.

Anoniem zei

Dag lieve Mark, herkenbaar wat je schrijft. Maar bovenal: wat fijn om een ‘echt’ verhaal te lezen. Dat is zo belangrijk. Dank je wel daarvoor.

Anoniem zei

Klinkt heel gezond Mark. Laat de tranen maar stromen. Dat reinigt de boel weer en geeft je ruimte om gelouterd verder te gaan.

Lisenka zei

Mooi geschreven en heel herkenbaar. Positieve dingen delen voelt vaak makkelijker.

Mark Deckers zei

@Lisenka, @Bea en @anoniempjes: dank voor de harten onder riem. Naar mij maar ook naar elkaar.