woensdag 24 januari 2024

Houdini-opa

Geen bibliotheeknieuws, geen grote maatschappelijke thema's en geen staatjes met statistieken of lijstjes. Mijn wereld was even heel klein. Wij hielden onze adem in, terwijl mijn vader juist zijn laatste adem uitblies. Een leven kwam tot stilstand. Een stilstand die we al van ver zagen aankomen Mijn vader was namelijk een medisch wonder. Hij overleefde tal van ziektes en wist vele malen te ontsnappen aan de dood. Een jaar geleden schreef ik al een gedicht over hem hoe we hem stap voor stap kwijt raakten. Mijn vader gaf zijn lichaam aan de wetenschap wat betekent dat zijn lichaam in de uren na zijn overlijden al werd overgedragen aan een universitair centrum. Gisteren hielden we een officieel afscheid en een herdenking. Mijn oudste en volwassen dochter, Mirjam, las daar onderstaande  gedicht voor dat ze maakte voor haar opa. 

Dat gedicht deel ik hier graag nog eens. Omdat poëzie zoveel kan doen. Stap ik daarna weer uit mijn kleine bubbel en doe ik weer mee met de grote wereld.

 

HOUDINI-OPA
Mirjam Deckers

Vroeger ging dansen mij al zo goed af
Muziek en swing en meezingen
En de glitters en de disco en de vrouw in gedempt licht
En ik weet nog dat ik zag 
En dacht: dit is mijn kans, dit wordt mijn truc

Ik danste vele jaren, met haar en ook alleen, maar
Het liep wat anders dan gepland 
Mijn glans werd een matglans 
Mijn dans een danse macabre 
Kat en muis tussen leven en dood

Ik ben Houdini-opa en mijn truc?
Steeds maar weer de dans ontspringen
Ik heb al zoveel publiek verbaasd doen staan 
Ze hielden hun adem in, ze klapten opgelucht, en ik boog 
Voor mijn hooggeëerd publiek

Maar mijn buigen is steeds meer een krimpen 
Mijn sprong één in het nauw
Wegens succes herhaald, dan toch
Nog eens, maar ook succes is eindig

Dus ik wacht tot de glitter en de glans verdwijnt 
Tot de posters zijn verwijderd, mijn laatste aanplakbiljet 
Ik op de set doe nu mijn laatste truc
Nog één keer in het circus, nog één keer in de schmink maar
Ik spring niet meer want 
Het is tijd

Ik buig een laatste keer 
En hoop dat jullie nog éénmaal zullen klappen
Voor mijn laatste truc 
Eenmalig 
De Grote Verdwijntruc
Voor mijn hooggeëerd publiek

Geen opmerkingen: