zondag 6 juni 2021

De BiebBoys gaan op Zomerchallenge door Overijssel en Gelderland!


Dat ik een fan ben van de BiebBoys van de Bibliotheek Gelderland Zuid, dat wist u al. Ik zette ze hier en hier al eens in het zonnetje. Voor wie het weer even kwijt was of onder een steen leefde, wat waren de BiebBoys ook al weer? De BiebBoys zijn Kees Meulendijks en Joran Floor, in het dagelijks leven aan het werk voor leesbevordering op scholen rond Nijmegen. In de lockdown mocht je natuurlijk niet op de scholen komen. En dus bedachten deze jongens daar samen met collega Petra Mackenbach (scriptschrijver en cameravrouw) een alternatief voor. Ze maakte Klokhuisachtige filmpjes waarbij ze elke keer een challenge voor kinderen op de basisschool startten.

Van lockdown naar BiebBoys in de klas

Na de lockdown hebben ze de filmpjes voortgezet en ingepast in het concept van de Bibliotheek op school. Elke maand maken ze een filmpje dat gebruikt kan worden in de les. In een vorig artikeltje meldde ik al dat dit een opzet is die een naar mijn gevoel een veel breder podium verdient. De talenten van Kees, Joran en Petra zijn zodanig dat ik het fantastisch zou vinden als deze BiebBoys op veel meer plekken ingezet zouden kunnen worden. Zonder de kinderen in Gelderland Zuid natuurlijk te kort te doen natuurlijk. 

Stiekem hoop ik gewoon dat die BiebBoys binnenkort gewoon op de landelijke televisie zijn en dat alle scholen er gebruik van maken in de klas en dat alle leesconsulenten hierop aan kunnen haken. Want kijk even wat er al staat op de site van de OBGZ bij de BiebBoys. Dat is gewoon een kant en klaar programma met lesbrieven en al. Zo te gebruiken door iedere school en bibliotheek! En volgens mij slaan de BiebBoys ook aan bij jongens, een groep die niet makkelijk aan het lezen te krijgen is.  Dus beste basisscholen: als u nog een bestemming zoekt voor die miljarden voor inhalen van (lees)achterstanden na corona, heb ik nog wel een ideetje. Gewoon elke week een uitzending van BiebBoys en en elke school een schoolbibliotheek en een leesconsulent.... Volgens mij is dit budget er nu in het onderwijs...

Groot dromen beginnen met kleine stappen

Maar grote dromen beginnen vaak met kleinere stappen. Mijn collega Jeanette Hofman  overlegde samen met de BiebBoys of we - voordat we op landelijke televisie zitten - niet alvast kunnen starten met de Overijsselse en Gelderse bibliotheken? En wat als we nu eens aansluiten bij een zomerleesactie, nu de vakantiebieb er dit jaar een keer niet is? Een idee was geboren en ondertussen ook mooi uitgewerkt en gepresenteerd aan bibliotheken in onze provincies. Met enthousiasme kan ik melden.

In Oost-Nederland start dus een zomerchallenge rond lezen met de BiebBoys! Wat is die challenge? Nou, het is vooral één groot cadeau aan de kinderen uit groep 5 tot en met 8 op basisscholen.  De start vindt namelijk plaats in de klas. Leerkrachten kijken samen met hun leerlingen naar de video van de BiebBoys in de klas. Vervolgens gaan de leerlingen in de klas aan de slag met het bijbehorende lespakket 'Rad van Boekenfortuin'. Alle leerlingen krijgen daarna de De Grote BiebBoys Zomerchallenge-poster en een stickervel mee naar huis. Op de poster zie je de BiebBoys op verschillende plekken vakantie vieren en er staan tien toffe challenges en leesopdrachten voor thuis én voor in de bibliotheek op. Ook is er een kilometerpaal waar kinderen bij kunnen houden hoeveel leeskilometers ze in de zomer maken. 

En of het nog niet genoeg is, kunnen klassen, op basis van hun gezamenlijke prestatie, ook nog kans maken op een klassenprijs: een bezoek van de BiebBoys in de klas!

Het is een prachtige actie waarbij kinderen in de klas en thuis gestimuleerd worden om te lezen. Maar waarin ze ook af en toe naar de bibliotheek toe moeten, voor een activiteit of voor een heuse BiebBoys-tattoo.

Het pakket dat klassen  bij hun bibliotheek kunnen bestellen bestaat uit, een video voor op de eigen website, een grote poster, stickervellen, tattoos en nog veel meer. Bibliotheken die willen weten hoe slim dit is opgezet, moeten hier maar even verder kijken. 

Innoveren in netwerkverband

Een prachtig idee en zo stap voor stap naar grotere dromen. Want na deze zomerchallenge zou het natuurlijk leuk zijn over verder te gaan met de BiebBoys. Hoe kun je zo'n idee nou een groter podium geven, zonder dat men in Nijmegen denkt, dat men het eigen idee kwijt is? Dat lijkt mij nou precies de uitdaging die zit in de netwerkagenda van onze branche rond innoveren. Want goede ideeën beginnen vaak op de werkvloer. Lokaal dus. Maar goede ideeën hebben ook potentie die die werkvloer ontstijgen. Wat mij betreft een puzzeltje voor de komende tijd. Ik blijf dromen dat ik straks Zapp aanzet op NPO3 en dat ik naar BiebBoys kijk. Wie niet kan wachten tot dat moment, kan hier terecht voor al hun filmpjes. 

Hoofdprijs: plezier in lezen

Oja, de BiebBoys zijn ook nog genomineerd als jeugdspecialisten van het jaar. Op 23 juni wordt daar de prijs van bekend gemaakt maar voor mij hebben ze al gewonnen. Net als al die collega's van mij die zich inzetten om kinderen het plezier van lezen te laten ontdekken. Want plezier in lezen is misschien wel de hoofdprijs voor het leven.

Geen opmerkingen: