zondag 2 juli 2017

Lazemalulle over die trekkerslep, over die wat?

01

Een druilerige zaterdag. Een dorp verderop wordt een trekkerslep georganiseerd. Hoewel ik wel ben opgegroeid met de autocross en ook de autorodeo wel eens heb bezocht, ontbrak de trekkerslep nog. En ook die kan van de 'bucket list'

08

Trekkerslep wil zeggen dat tractoren met een kar rijden waar het gewicht langzaam van achter naar voor glijdt. Aan de voorkant van de kar zitten geen wielen waardoor de tractor steeds meer 'dood gewicht' moet trekken. En dus langzaam ook stil komt te staan.

Het is minder spectaculair dan de motercross of autorodeo. Want behalve steigerende tractoren, grote dieselwolken en prachtige tractoren is het vooral het één voor één afwerken van het parcours. Ik had het gevoel naar schanspringen te kijken op nieuwjaarsdag. Zo'n ritueel dat zich in vertraagd tempo aan je oog voltrekt.

06

Er bleef overigens genoeg te zien. Mannen die trots tussen de tractoren staan.

05

Moderne en oude techniek wisselen elkaar af. 'Heb ie m op de film? App ie m eem?' 

02

Een wereld van stoer kerels die met meerdere tractoren gekomen zijn en die vaker meedoen aan dit soort wedstrijden tot....

10

Boerendochters die voor het eerst meedoen, toegejuicht door het voornamelijk mannelijke publiek. Er doen veel boeren uit de omgeving aan mee. Hun beste tractor nog eens opgepoetst. 

04

En wie denkt: leuk voor een middagje. Nee, dit evenement begint om twee uur 's middags en eindigt om middernacht. Honderden tractoren nemen deel. De organisatie is in handen van de Plattelandsjongeren Overijssel. 

11

Er zijn vast mensen die nu meewarig met hun hoofd schudden: 'die gekke mensen van het platteland'. Laat de stadse mensen hun festivals hebben met foodtrucks en hipsters. Geef het platteland een trekkerslep, autocross en autorodeo.

Voor de rest houden we ons aan het levensmotto zoals op deze tractor staat.

09

Wie de hele fotoserie wil zien, klikt hier. 

Geen opmerkingen: