donderdag 24 november 2016

The economc value of the library 1/2: Hoe kinderen een miljoen verdienen bij de bibliotheek

Beste bibliotheken, we hebben goud in handen maar we vergeten het te laten taxeren. Dat is mijn conclusie na het lezen van 'The economic value of public libraries'.  Tijdens mijn bezoek in Denemarken wees de directeur Dokk1, Rolf Hapel, me op dit interessant Deense onderzoek.

Rolf Hapel vroeg mij tijdens het bezoek of ik wist wat de economische waarde was van elke dag lezen. Dat is iets wat we in Nederlandse bibliotheken met de Bibliotheek op School toch flink stimuleren. Hoewel ik van cijfers houd, moest ik het antwoord schuldig blijven.

In twee artikelen ga ik in op dit onderzoek. Vandaag over de opbrengst voor jongeren.

Bibliotheekgebruik en opleidingsniveau

Hierboven ziet u het verband tussen bibliotheekgebruik van jongeren en hun hoogst genoten opleidingsniveau. U ziet: hoe meer gebruik, hoe hoger het opleidingsniveau. Voordat dit plaatje getoond wordt in het onderzoek is eerst aangetoond hoeveel gebruik kinderen maken van de bibliotheek (antwoord: veel) en wat het effect is van goed kunnen lezen en je te bereiken opleidingsniveau (antwoord: veel).

De conclusie van het onderzoek is dat bibliotheken een flinke positieve bijdrage leveren aan de kansen van kinderen om hoger onderwijs te bereiken. Let goed op de bewoordingen: een flinke positieve bijdrage maar geen direct causaal verband.

Wie goed leest, verdient een miljoen euro extra
Het onderzoek stopt hier echter niet maar vertaalt dit ook door naar de salarissen die later verdiend gaan worden. Wie minder goed kon lezen, eindigde lager op de opleidingsladder en krijgt daarmee later een lager salaris. Dat ziet er in Denemarken als volgt uit.

Met andere woorden: hoger opgeleiden verdienen tot 83% meer dan laagopgeleiden. Zelfs in zo'n egalitair land als Denemarken. Ergo: kinderen die veel lazen en de bibliotheek flink gebruikten verdienen tijden hun werkzame leven gemiddeld 7 miljoen Deense kronen meer dan iemand die weinig las en weinig opleiding volgde. 7 miljoen Deense kronen is ongeveer € 1 miljoen.

Goud in handen
Bibliotheken versterken de leesvaardigheid van kinderen. De leesvaardigheid draagt direct bij aan het te bereiken opleidingsniveau van een kind. Het opleidingsniveau verbetert het salaris dat iemand zal gaan verdienen. Ergo: bibliotheken dragen bij aan economische voorspoed.

Er is een gerede kans dat wie vroeger  veel naar de bibliotheek ging, in zijn werkzame leven € 1 miljoen meer verdient dan iemand die dat niet deed.

Als u een miljoen wilt verdienen, kunt u kiezen tussen een Staatslot of  de Bibliotheek. De winkans bij de bibliotheek is vele malen groter. En voor kinderen nog gratis ook.

2 opmerkingen:

Ronald zei

Vergelijkbare resultaten zijn in de maatschappelijke kosten-baten analyse zichtbaar geworden die we een paar jaar terug in Utrecht met een aantal Bibliotheken deden. De waarheid is ook dat maar weinig wethouders hierin geïnteresseerd in waren, het paste toen niet in hun ambities/bezuinigings vraagstuk...

Mark Deckers zei

@Ronald: Ben benieuwd naar jullie uitkomsten. Heb je die toevallig voor mij, zou je die kunnen mailen? Dank!