Toch kwam ik in het gesprek met leveranciers en bibliotheken nog wel een hele aardige nieuwe functie tegen. Antoon van Luxemburg van M&I/Partners liet bovenstaande filmpje zien: uitlenen met je mobiele telefoon.
NFC
De techniek waarmee hier gewerkt wordt heet is Near-Field-Communication (NFC) en is net als WiFi en Bluetooth ingebouwd in nagenoeg alle mobiele telefoons. Met NFC-technologie kun je ook de RFID-chips uitlezen. Leverncier Bibliotheca laat hier zien dat je daarmee dus van elke telefoon een zelfbedieningsbalie kunt maken. Het kan niet lang duren of ook de Infor's en HKA's van deze wereld met zo'n toepassing komen.
Hallo school! Dag zelfbedieningsbalie?
Want opent deze technologie niet een aantal aardige perspectieven? Ik hoor veel bibliotheken klagen dat uitlenen in schoolbibliotheken toch vaak weer terugvalt op barcodes omdat barcodelezers goedkoper zijn dan RFID-zelfbedieningsplaten. Maar als elke telefoon een zelfbedieningsbalie kan worden, zou je plotseling toch makkelijk ook met RFID kunnen uitlenen.
Ook is met dit soort technologie om geleende materialen aan elkaar door te geven: het boek hoeft niet terug naar de bibliotheek maar je leent het gewoon uit aan de volgende lezer. Zou dat iets zijn voor leeskringen?
En tot slot zou je deze technologie wellicht ook nog kunnen gebruiken bij afhaalpunten. Zien jullie nog meer toepassingen?
5 opmerkingen:
Bibliotheken waren een van de eerste met RFID zo'n 10 jaar geleden (of langer??), met dank aan de NBD die chips in de boeken ging plakken. Vooral de distributie, dus uitlenen, innemen, onderling tussen bibliotheken lenen en beveilig was de hoofdfunctie.
Voeg aan deze traditionele bibliotheek functie-laag, een extra gebruikerslaag toe. Dat zou ideaal zijn. Bedenk vooral gebruikersmogelijkheden met RFID. Het voorbeeld van onderling uitlenen is er daar een van. Allerlei informatie over het boek uitlezen op je mobiel en dat weer delen op sociale platforms is een andere mogelijkheid. Of je boek opzoeken als je even niet weet waar het ligt. Je boek door je mobiel laten voorlezen enz enz Ik heb genoeg ideeën hierover. Maar of de huidige RFID daar slim genoeg voor is? Het lijkt mij geweldig als het papieren boek een nieuwe digitale toekomst krijgt, waar het innovatieaccent ligt voor de gebruikers.
chip ze
@Jan: dank voor je reactie. Er kan veel. Maar zoals ik in een eerdere blog ook al schreef: moet je iets op de chip doen of moet je juist databases aan elkaar koppelen. Dat chips en telefoons verder gekoppeld gaan worden en dat dit de portemonnee van de toekomst wordt, lijkt wel bijna zeker. Hoop je weer eens ergens te treffen!
Vooral boeken doorgeven lijkt mij een hele mooie functie. Ook kun je op deze manier veel makkelijker themacollecties buiten de bieb wegzetten. Alternatieven buiten de bieb mét collectie zijn veel beter te realiseren. Uitlenen met je smartphone is super klantvriendelijk, het boek komt letterlijk naar je toe! Een functie waarvan je denkt 'waarom kan dat nog niet?'
Vandaag presenteert Square op het KNVI congres onze zelfuitleen app. Het 'doorlenen' en het faciliteren van 'leenregistratie buiten de bieb' zijn precies de concepten waarvoor we deze app bedoeld hebben.
Wij hebben de app ontwikkeld voor iOS en Android om uitleen te faciliteren via RFID/NFC (vooralsnog alleen mogelijk op Android toestellen) en QR. Het platform kan gekoppeld worden met elk bibliotheeksysteem op basis van bestaande standaarden (bv SIP2).
Voor meer informatie: neem contact met mij op (www.square.nl > contact).
@Joëlle: dank voor je reactie en zoals je hieronder ziet bij Jeroen kan het dus ook!
@Jeroen: dank voor de aanvulling, mooi dat er alweer keus is tussen verschillende leveranciers.
Een reactie posten