maandag 17 augustus 2015

Het Geluid van Boeken... Het bibliotheekgebouw als muziekinstrument


Mijn vakantie zit erop. Het gewone leven begint weer. Mijn laatste vakantiedag besteedde ik met een dagje vrijwilligerswerk. De theatergroep Bot gaat een nieuwe productie maken in de serie 'Het Geluid van...' Dit keer in de oude bibliotheek van Doetinchem.

De teaser van deze productie vind je hierboven. In de serie 'Het Geluid van...' worden altijd panden gebruikt als muziekinstrument. Panden die zich in de 'tussentijd' bevinden. Hun oude functie is eruit maar de ziel van het pand is nog steeds niet verdwenen. En die ziel laat men met muziektheater nog één keer tot leven komen.


Eerder speelden ze in de oude kassen, een oude ambachtsschool, een oude boerderij, een oude silo, een oud koelhuis en nog veel mee. Een mooi beeld geeft  bovenstaande filmpje van Omroep Gelderland over de productie rond Boerderij IJzerman.

De bibliotheek in Doetinchem is een jaren '70 pand. Open en bruin. Gebouwd in de tijd waarin de verzorgingsstaat in volle opbouw was, de samenleving maakbaar en sociale mobiliteit snel groeide.

En dat is natuurlijk voor een bibliotheek een prachtig gegeven. Hoeveel mensen leenden hier geen boeken, hoeveel passies voor schrijvers of onderwerpen zijn hier niet tot stand gekomen en hoeveel mensen zijn niet gevormd door wat ze hier hebben gelezen, beluisterd of gezien.

Tegelijkertijd is veel veranderd. De bibliotheek van de jaren '70 bestaat niet meer. Sommige mensen kijken met weemoed achterom. Anderen zien gouden kansen voor de toekomst. Beiden kunnen bestaan. Nou ja, een prachtig thema om mooie liedjes bij te maken.

De bibliotheek is echter helemaal leeg. Hun vraag was of het mogelijk was om een paar duizend boeken ergens vandaan te toveren. Die vraag kreeg ik twee dagen voordat ik op vakantie ging. Via twitter stelde ik de vraag en gelukkig vond ik een vriendelijke bibliotheek die in één van de magazijnen nog veel materiaal had staan. dus toch ik een dag met de jongste dochter en een bus van eigen Rijnbrink naar Friesland. Het werd een heuse roadtrip.

Ondertussen kwamen uit onze eigen organisatie ook nog materialen beschikbaar. Alles bij elkaar iets van 5.000 tot 6.000 afgeschreven boeken die ingezet zullen worden bij deze theaterproductie.

Voor mij weer een bevestiging hoe je uit het niets met veel hulp weer iets kunt creëren. Dank aan al die mensen die geholpen hebben!

Wie er naar toe wil: de voorstelling zal zijn van 17 tot 20 september. Bestellen kan hier. Vorige edities waren snel uitverkocht dus wees er snel bij!

Geen opmerkingen: