vrijdag 11 november 2011

#Regiohack: Worden bibliothecarissen journalisten?

Deze ochtend bracht ik een flitsbezoek aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Daar was op dat moment de Regiohack in volle gang. Eerder deze week schreef ik al over deze regiohack, een samenwerking tussen de Twentsche Courant/Tubantia, RTV Oost en de Saxion Hogeschool.

De Regiohack is een journalistiek experiment. Er worden journalisten, data-analisten, studenten en programmeurs bij elkaar gezet. Het doel is om met elkaar in 30 uur journalistiek te bedrijven op basis van open bronnen op internet.

Een drukke redactie
De opdracht wordt op dit moment uitgevoerd in de Content Room van Saxion waar veertig professionals en studenten rondlopen. Een beetje zoals een drukke redactie op de krant.



De reden dat ik samen met een collega ging kijken was dat dit eigenlijk ook wel iets is voor het innovatielab van de Overijsselse Bibliotheken. En mijn vraag is eigenlijk: ligt er een toekomstige rol voor ons op dit gebied?

Quote 500 van Twente
Femke Nales, van de Twenstche Courant/Tubantia, leidde ons rond en legde uit dat er zes groepen aan het werk zijn op verschillende onderwerpen: gezondheidzorg, geld en macht, verkeer en nog enkele van dit soort onderwerpen. In het filmpje hoor je een journalist van RTV Oost uitleggen dat zij bezig zijn om een soort Quote500 van Twente te maken.

En om eens bij dat voorbeeld te blijven: hoe doen ze dat? Dat doen ze door alle nevenfuncties van belangrijke bedrijven en instellingen na te trekken. Dit te turven en met elkaar te verbinden. Daar zitten journalistieke capaciteiten in maar evenzeer wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden (hoe weeg je functies bijvoorbeeld) en technische vaardigheden (hoe trek ik Linkedin in één keer leeg of hoe maak je infographics). Het is dus vooral multidisciplinair.

Energie
Maar bovenal zie ik energie door de ruimte vliegen. Mensen die het leuk vinden om dit eens met elkaar uit te proberen. Her en der liggen nog slaapmatjes. Want een aantal van de mensen heeft de hele nacht doorgewerkt.

Vanmiddag om vier uur presenteren ze de resultaten en vanaf morgen zullen delen van al dit werk gaan verschijnen in de regionale media. De ervaring van veel deelnemers is dat ze een nieuwe bron voor journalistiek hebben gevonden: de databestanden op internet die je handig met elkaar laat matchen in allerlei Excelbestanden.

Mijn gevoel zegt dat bibliothecarissen bij dit soort teams horen. Dit omdat dit soort teams meehelpen aan het ontsluiten van allerlei informatie. Ik vind dat een publieke taak. Tegelijkertijd hoor ik mensen denken: dit is toch gewoon de taak van journalisten? Wie heeft er gelijk en waarom?

1 opmerking:

Transisalania en Varia zei

Goeie en duidelijke samenvatting van je waar deze Regio-hack-sessie om ging.
Ben gisteren bij nog bij de presentatie van de resultaten geweest. Die interdisciplinaire samenwerking levert mooie resultaten op.
Wat betreft inbreng bibliotheken zeker iets om op door te denken.