maandag 21 november 2011

Het einde van de gereedschapskist en het einde van eigenlijk alles...

Een gereedschapskist. In elk huis staat er wel één. Duurder gereedschap leen je af en toe bij elkaar maar alle basisdingen heb je zelf wel in huis. Toch is het nog maar de vraag of we over tien jaar nog een gereedschapskist in huis hebben.En dat niet alleen, het is de vraag of we überhaupt nog wel iets in huis hebben. Benieuwd? Lees dan verder.

3D-printing
Eén van de trends waar ik de laatste tijd met belangstelling naar kijk is "3D-printing". Bekijk het filmpje maar eens over de productie van een tang aan de hand van een kopie van een andere tang. 3D-printing betekent dat je eigenlijk alles kunt klonen. Kozijnen, schroeven, beelden, lampen en ga zo maar door.

3D-printing gaat iets heel wezenlijks betekenen over hoe wij met producten omgaan. Het betekent namelijk dat massaproductie voor heel veel zaken niet meer nodig is. En dat dus heel veel van de dingen die wij nodig hebben er speciaal voor ons eentje kan worden gemaakt.

Die trend zagen we al in de drukwereld: je kon al je eigen behang laten drukken of je eigen canvas maken. Zelf een boek laten drukken kan "on-demand" waarbij de oplage geen vraagpunt meer is. Er wordt pas gedrukt als er een bestelling binnen komt.

3D-printing gaat betekenen dat dingen die we niet vaak nodig hebben, we gewoon even zelf printen. We klikken iets aan in een catalogus en zetten ons eigen printertje aan. Of zoals je in het filmpje van de NASA ziet: we nemen alleen wat printspul de ruimte in en drukken de materialen die we nodig hebben. Ik zie de ANWB op deze manier al langs de kant van de weg staan en het juiste reserveonderdeel printen.

Het einde van de fysieke opslag
Tja Deckers, leuke ontwikkeling. Maar wat gaan bibliotheken doen met deze technologie? Dat is natuurlijk even de vraag. Maar laten we eens hardop filosoferen. Google scant op dit moment alle boeken in de wereld die er zo ongeveer bestaan. Dat scannen doen ze 2D, niet 3D. Doordat ze 2D scannen blijft de behoeft bestaan dat we ergens op deze aarde toch een 3D-voorbeeld bewaren.

Maar stel nou eens dat Google niet 2D scant maar 3D? Dan kun je elk incunabel opnieuw laten drukken. Je kunt niet alleen de tekst analyseren maar ook de incunabel in fysieke vorm vasthouden. We kunnen dus straks niet alleen een eBook leveren maar ook de optie geven om het boek in 3D uit te printen.

Het einde van de logistiek
En wat te denken van al die IBL-transacties. Nu gaat dat nog via de post. Maar als 3D-printen goedkoper wordt dan vervoeren, dan betekent 3D-printen dus het einde van de distributie zoals we die nu kennen.

Killerapp
Zo en nu de killerapp: die printer gaat dus mee op vakantie. Geen gezeur meer of alles wel mee is. Wat we niet bij ons hebben, printen we gewoon even uit.

Denk er maar eens over na. Deze technologie gaat ons leven nog op zijn kop zetten.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

mark, dan heb je een prachtige bijeenkomst van het Sciencecafe gemist! http://www.sciencecafedeventer.nl/2011/3d-printing-van-consument-naar-producent/

Mark Deckers zei

@anoniem: ja dat zie ik nu ook.

Esther Fidder zei

Kan het filmpje nu niet kijken, maar het doet me denken aan Star Trek en de replicator: waarom Picard toch steeds een NIEUW kopje Earl Grey liet maken; wat deden ze toch met de al gemaakte kopjes? :-D

Maar: inderdaad een interessante ontwikkeling! En de printer meenemen op vakantie; ik zie eerder een toekomst voor me als een printer als faciliteit bij campings, hotels, etc. En natuurlijk een aparte op wc's voor als het wc-papier op is :-D

Bas zei

Onvoorstelbaar.
En nu moeten we er achter zien te komen wie de poeder produceert. Is volgens mij een goede belegging. Dat is de grondstof voor de toekomst.

Mark Deckers zei

@Esther Fidder: Toiletpapier uit een replicator.... Ja, ik weet niet.
@Bas: lijkt me een goede investering. Behalve: waarom zou je die aandelen niet zelf printen?

Anoniem zei

Ook al neem je zo'n printer mee op vakantie, je hebt toch een fysiek voorbeeld nodig om te kunnen scannen. Moeten al die dingen die je zou kunnen vergeten toch mee (of lenen), en het scanapparaat mag je niet vergeten mee te nemen...
(Louisa)

Mark Deckers zei

@Louisa: Nee, je hoeft geen voorbeeld mee te nemen maar ik verwacht dat er databases komen waar je gewoon ingescande voorbeelden kunt downloaden. Zo zie de NASA dat dus ook. Er ontbreekt een onderdeel aan het ruimtestation en dat wordt in de ruimte bijgedrukt (aan de hand van een voorbeeld uit de database).