maandag 29 augustus 2011

Van Swelmen: De gemiste kansen van de Bibliotheekprijs

"La Orejona"
Beste Jury van de Bibliotheekprijs,
Volgens mij maakt u een grote fout. Het is wat met die prijzen in de bibliotheeksector. Hadden we tot voor kort alleen nog maar een prijs voor de Beste bibliotheek van Nederland, dit jaar presteert u het om maar liefst drie nieuwe prijzen in te stellen: een prijs voor de Beste Jeugdbibliotheek, een prijs voor het Beste Bibliotheekproject en een prijs voor de Beste Bibliothecaris.

Natuurlijk, in een tijd waar alles maar minder lijkt te worden, moeten we blij zijn met alles wat meer wordt. Dus hoe meer prijzen, hoe meer vreugd.

En toch vraag ik mij ernstig af of u niet een aantal prijzen over het hoofd hebt gezien.

Beste Branche-instituut
In het afgelopen jaar hebben zowel de VOB, als Bibliotheek.nl, als het Sectorinstituut een nieuwe directeur gekregen. Alle drie hebben ze een flinke portie beleid gemaakt en hebben ze de branche goed verder geholpen. Het is dan ook een gemiste kans dat de jury niet heeft gekozen voor het instellen van een prijs voor het Beste BrancheInstituut. Aan drie genomineerden geen gebrek: VOB, Bibliotheek.nl en Sectorinstituut.

Beste VOB-commissie
Verder vind ik het een gemiste kans dat onze gewaardeerde VOB-commissies niet mee mogen doen aan deze competitie. Ook zij verdienen alle aandacht. Dit jaar zouden dan de commissies HRM, Digitale Bibliotheek en Marketing genomineerd moeten worden. En die andere commissies natuurlijk het andere jaar.

Beste ...
En wie zo verder denkt, ziet dat de jury voor bibliotheekprijzen nog wel meer gebieden over het hoofd heeft gezien. Er had een prijs moeten worden ingesteld voor de beste leverancier voor bibliotheeksystemen. Verder hebben we in Nederland nog een vari√ęteit aan contributietarieven dus ook daar zouden we eigenlijk een prijs voor moeten hebben. En wat de denken van prijzen voor de Beste PSO, Beste Provinciaal Directieoverleg, Beste Bibliobus en Beste Leeskring. En last not but nog least: een prijs voor de Beste Jury van al die bibliotheekprijzen.

Eigenlijk denk ik dat de lezers van deze brief nog veel meer prijzen kunnen verzinnen.

Zo ziet u maar. Het had allemaal nog zoveel mooier gekund. Met een beetje meer creativiteit had het een waar prijzenfestival kunnen worden. Met een stuk of 160 nominaties, precies evenveel als er bibliotheekstichtingen zijn. Zou dat geen mooi poldermodel zijn?

En waar is Oppendam?
Want u snapt natuurlijk mijn frustratie. Hoe bestaat het dat Oppendam niet genomineerd is? Beste bibliotheek, beste project, beste jeugdbibliotheek en uiteraard de beste bibliothecaris, het had allemaal ook Oppendam kunnen toekomen. U snapt dat Oppendam niet komt opdagen op het feestje op 27 oktober waar de prijzen worden uitgereikt. Lekker puh.

Tenzij u uiteraard alsnog een prijs instelt voor het Beste Proefballonnetje. Ik stel me graag kandidaat.

Beste Jury, ik wens u veel wijsheid,

R. van Swelmen
Directeur Bibliotheek Oppendam

2 opmerkingen:

StoriesGuy zei

LOL :)
Bij de volgende prijsuitreiking beklim ik het podium à la Kanye West met de woorden: 'Yo bibliotheek Appingedam, I'm really happy for you and Imma let you finish, maar de bibliotheek Sneek heeft de beste collectie of ALL TIME!!!'

Mark Deckers zei

@Stories Guy: Yo Bibliotheek Sneek, De Prijs voor de Beste Collectie: staat genoteerd!