zaterdag 15 november 2008

De mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk : deel 2 : Paula Braun


In deel 1 van de mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk legde ik uit dat je schreeuwers en doeners hebt in het bibliotheekwerk. En in deel 1 hebben we Marc van der Meulen eens flink in het zonnetje gezet. Hoewel Marc met zijn gedachten al weer een heel eind verder is dan de widgets van toen, denk ik dat we begin volgend jaar weer veel van hem zullen horen. Dan komt hij met een nieuwe interface voor Overijsselse bibliotheken.

Vandaag gaan we Paula Braun van de VOB maar eens in het zonnetje zetten. Zij gaat namelijk binnenkort aankondigen dat de 100.000e Zoek&Boek-aanvraag gedaan gaat worden. Nou, die primeur hebt u hier dan maar vast.
Zoek&Boek is één van die projecten die lange tijd voor onmogelijk werden gehouden bij bibliotheken. Het zou onbestaanbaar zijn om bibliotheken allemaal bij elkaar te laten bestellen omdat ze allemaal zo eigenwijs waren een eigen systeem te nemen.

Paula heeft vele steden en provincies geholpen bij het aansluiten op Zoek&Boek. Er is gevloekt en getierd over hoe verschillend al die catalogi in Nederland waren ingericht. Iedereen heeft namelijk niet alleen een eigen systeem maar ook nog eens eigen catalogusregels. Geen materiaalsoort is gelijk.
Er waren bibliotheken die pertinent weigerden om aan te sluiten (en die inmiddels toch zijn aangesloten) en er zijn bibliotheken die in het geheel nog niet zijn aangesloten (en daar zitten zelfs grote bibliotheken bij die zeggen dat ze innovatief zijn).
Paula is geen schreeuwer maar een doener. Honderden bibliotheken heeft ze te woord gestaan. Nooit een onvertogen woord want je zou toch een keer tegen ze willen zeggen: "weet je het nou nog niet?". Niks van dat alles, ze gaat gewoon door. Is het even niet duidelijk hoe ze aangesteld moet worden de VOB? Ze zit er gewoon nog! Kortom, Paula is onze bezem op het bibliotheekmiddenveld. Ze poetst alles weg.
En ik denk dat de songtekst van Spaan & Vermeegen van het liedje Willem wel op haar slaat:
Willem traint zich de blubber
Willem is de jongen voor het vuile werk
Altijd gaten trekken, geen gevoel voor de bal ben je mal
Willem loopt vaak voor joker
Hijgend als een paard krijgt ie weer een gele kaart
Hij begrijpt het niet, geen gevoel voor de bal ben je mal
Willem is de bezem van het middenveld
Zwoegen, schaven schoppen is het enige dat telt
Voor maar weinig geld, geen gevoel voor de bal ben je mal
Luistert heel goed naar de trainer, maar kent zijn opdracht al
Het is alles wat ie kan, schakel uit die man, geen gevoel de bal ben je mal

1 opmerking:

jos debeij zei

Inderdaad! Geheel en al juiste constatering. Geen grote interviews met Paula in bibliotheekblad. En ook de redacties van Pauw en Witteman of DWDD hebben haar niet op hun toplijstjes staan, maar in onze bibliotheek heet ze Paula GOUD Braun. Voor is is zoek&boek de sleutel tot de lange staart. Steeds meer titels die via onze bibliotheek bestelbaar zijn (bij voorkeur 'gratis' voor onze gebruikers - ze betalen vooraf dmv het abonnementsgeld) staan goed vindbaar in onze catalogus: met.... de zoek&boekknop. Het resultaat is super. Als alle bibliotheken het zo zouden doen zou Paula wel op het lijste van P&W en DWDD staan. En had ze een vaste rubriek in BB. Paula is onze Z&B-koningin.
Queen Paula: dank dank veel dank voor je noeste arbeid namens onze bibliotheek, maar vooral van de vele duizenden gebruikers van onze bibliotheek die dat boek of die cd via jouw systeem hebben gekregen! Inderdaad dankzij die relatief stille noeste werker achter (meestentijds) de schermen van het bibliotheekwerk.

En dan te bedenken dat de functionaliteit van de bestelknop z&b nog maar voor 1% gebruikt wordt...

Ik wordt gek in mijn hoofd van de mogelijkheden en de mogelijke resultaten.

Ga door Paula!! dan kronen we je straks tot Z&B-keizerin.

Jos Debeij