dinsdag 22 juli 2014

Vakantieklus: Win de Victorine van Schaickprijs!Sinds enkele maanden ben ik bestuurslid bij het Victorine van Schaickfonds. Het is een fonds dat jaarlijks prijzen uitreikt om publicaties en vernieuwing in het bibliotheekvak te stimuleren. Wie mee wil dingen naar de prijzen moet vóór 15 september 2014 een publicatie of initiatief indienen.

De vakantieperiode is natuurlijk het ideale moment om eens even in alle rust om je heen te kijken of je niet toevallig een collega moet voordragen voor de verschillende prijzen. Of misschien kom je wel tot de ontdekking dat je zelf recht maakt op één van de prijzen. Genoeg aanleiding dus om nog even door te lezen.

Wat zijn de prijzen?
Er zijn drie prijzen te winnen:  
  • de Victorine van Schaick Prijs (€ 2000,- en de Victorine van Schaick Penning): deze prijs is bedoeld voor de beste publicatie over bibliotheken en/of informatie
  • de BibliotheekInitiatiefPrijs (€ 1500,-): deze prijs is bedoeld voor het beste persoonlijke initiatief van het afgelopen jaar.
  • de Scriptieprijs (€ 1000,-).:  deze prijs is - zoals de prijs zelf al zegt -bedoeld voor de beste scriptie.
Voor elk van de prijzen geldt dat deze moet zijn geschreven of ontwikkeld na 31 december 2012. Je aanmelden voor de prijs of iemand anders voordragen kan via Martina Borghmans van de Koninklijke Bibliotheek (mail martina.borghmans-at-kb.nl)  

Ter inspiratie: zie in de bijgaande video wat de winnaars van vorig jaar overkwam door het winnen van deze prijs.

Wie was Victorine van Schaick en hoe kwam deze prijs tot stand?
Het Fonds werd in 1977 opgericht ter herinnering aan Victorine van Schaick (1917-1976). Zij was vanaf 1941 werkzaam in verschillende bibliotheken, waaronder de Bibliotheek van het Koninklijk Huisarchief en de Openbare Bibliotheek Amsterdam. In 1972 volgde haar aanstelling aan de bibliotheekopleiding te Den Haag, de toenmalige Dr. P.A. Tiele Academie, waar ze als docent vele studenten enthousiast maakte voor een loopbaan in het bibliotheek- en informatievak. Na haar overlijden stelde de familie een bedrag uit de nalatenschap beschikbaar om het vak te blijven stimuleren, en zo de herinnering aan Victorine levend te houden. Sinds 2005 werkt het Victorine van Schaick Fonds nauw samen met de KNVI, de Nederlandse beroepsvereniging voor professionals in het informatievak, om zo de zichtbaarheid binnen en buiten de bibliotheek- en informatiewereld te vergroten, de band met de beroepsbeoefenaars nauwer aan te halen en het delen en verspreiden van professionele kennis te bevorderen.
 
Benut de vakantietijd dus goed: kijk om je heen, nomineer een collega of stuur je eigen publicatie in en wie weet zien we jou straks op het podium!

Overigens: er zijn nog meer prijzen te winnen in onze branche. Kijk bijvoorbeeld ook eens bij de IVI-award.

Geen opmerkingen: