woensdag 11 juni 2014

Over de bibliotheekwet, Maserati's, Porsches en de rekening van de crisis

De gevolgen van de crisis worden betaald door gewone mensen die lid zijn van de bibliotheek, die wonen in een huurhuis en die rijden in een Opel. Hoe ik dat weet? Ik deel een paar observaties met u en u komt dan tot dezelfde conclusie.

Maserati
Vorige week werd voormalig corporatiedirecteur Möllenkamp verhoord door de parlementaire enquêtecommissie. Het leverde een onthutsend interview op van een directeur die probeert uit te leggen waarom je een Maserati én een Audi A8 van de zaak kunt hebben. Technisch heeft de directeur gelijk: het personeelshandboek bood deze ruimte. Maar tegelijk is duidelijk dat hij dan allang een aantal morele grenzen over is. Hij rijdt in auto's met waarde van hele huurhuizen. Opgebracht door de huurders zelf. Hoezo crisis?

Porsche
Al enkele weken denk ik steeds meer Porsches op de weg te zien. Maar ik vraag me af: 'zie ik meer Porsches omdat ik erop ga letten?' of 'zijn er echt meer Porsches?' Omdat ik wil weten hoe het zit, besluit ik op zoek te gaan naar de verkoopcijfers van Porsche. Hiernaast ziet u wat er sinds 2004 met het marktaandeel Porsche is gebeurd. Er worden meer en meer Porsches verkocht. In de crisis is Porsche overeind gebleven en sinds 2012 trekt het marktaandeel - ondanks de crisis - sterk aan.  Welke crisis?

Voor de goede orde: het tweede plaatje laat zien wat er gebeurde met Opel in diezelfde periode. Dan ziet u dat groei in deze periode absoluut geen logische is. Dat is dus crisis.

Bibliotheekwet
Gisteren is in de Tweede Kamer gestemd over de Bibliotheekwet.  Naast de wet zijn een paar mooie moties en amendementen aangenomen. Chapeau dus voor allen die daaraan werkten..

SP-kamerlid Jasper van Dijk heeft in het debat rond de wet lang gepleit voor één bibliotheek per gemeente. 'Eén bibliotheek per gemeente', dat zou toch moeten kunnen? Aan de andere kant: de minister gaat er natuurlijk niet over want de gemeenteraad betaalt de rekening. Van het begin af aan was duidelijk dat het pleidooi van Van Dijk kansloos was. Technisch heeft de minister gelijk maar moreel zou je willen dat het anders was.

Eerder liet ik de afname van bibliotheekvestigingen zien en schreef ik dat in Nederland elke week één bibliotheekvestiging wordt gesloten. Ik laat u hier het bijbehorende staatje nog een keer zien. Het is wel duidelijk dat het bibliotheekwerk meer op Opel lijkt dan op Porsche.

De rekening van de crisis
En zo ziet u maar. Het is helder wie de rekening van de crisis betaalt: gewone mensen die lid zijn van de bibliotheek, die wonen in een huurhuis en die rijden in een Opel.

Ik weiger me erbij neer te leggen. Gaan we morgen dus gewoon weer proberen de wereld mooier te maken!

*voor de goede orde: Hoewel de schrijver van het stuk woont in een huurhuis en lid is van de bibliotheek, rijdt hij al jaren in een tweedehands Fiat. Het artikel is dus volstrekt objectief.

3 opmerkingen:

Zomer65 zei

ik ga pas argwaan krijgen als je volgende auto een Opel of Porsche is ;-)

Mark Deckers zei

@Erna: dus een Maserati? ;-)

Harlan Mueller zei

Het lijkt erop dat iemand erg winstgevend is om de crisis opnieuw na te bootsen, en het zou me niet verbazen als de eigenaren van Porsche om deze cijfers lachten. Echter, met een Opel Ascona, zal elke bestuurder echt de eigenaar van Porsche haten die bij hem op het kruispunt zal staan, en tegelijkertijd deze auto wil, als er maar een mogelijkheid was. Paradoxaal genoeg, is het niet?
De crisis is echt merkbaar in de prijsstelling, maar ik voelde geen problemen met het onderhoud van mijn Honda Accord (niet de superauto, maar toch)
omdat ik al meerdere jaren reserveonderdelen voor auto's online koop https://www.auto-onderdelen24.nl/ Het is de moeite waard rekening houdend met seizoensverkopen, vakantiekortingen, het gemak van bezorging, heb ik die auto mobiel gekocht, wat me niet zal bederven qua brandstof of qua onderhoud.
Ik heb herhaaldelijk gezien hoe de eigenaars van Porsche uiteindelijk benzine hebben afgestaan en een dieselballon hebben geïnstalleerd om gas als een goedkopere brandstof te gebruiken.
En wat is de luxe in dit geval?