maandag 3 december 2012

Openingstijden tijdens de crisis...

openingstijden hengelo
Dit is het eerste document dat in het archief van Bibliotheek Hengelo zit. Het stamt uit 1919. Net na de Eerste Wereldoorlog. Europa nog in crisis. En in Hengelo geeft met fl. 50.000,- uit voor een bibliotheek. In het document ziet u de openingstijden:
Geopend op maandag van 2 -10 uur namiddag en op alle andere werkdagen van 10 uur voormiddag tot 10 namiddag. Des zondags van 2 - 5 uur en van 7 - 10 uur namiddag.
 In 1919 was in Hengelo de bibliotheek elke dag open. 74 uur per week.

De oprichting van de Bibliotheek Hengelo was het initiatief van metaalbedrijf Stork. En net als op andere plekken had men door dat de bibliotheek een toegevoegde waarde voor de samenleving was. Dat de samenleving er mee vooruit gaat.

Vanavond presenteer ik voor raadsfracties in Hengelo het beleid van de bibliotheek. Goed om te doen. Want dialoog maakt je altijd beter. Bij die presenatie zal ik dit plaatje in het begin ook nog even laten zien.  Eentje uit de oude doos. Want er is nog wel wat te doen in het bibliotheekwerk in Hengelo. We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om de twee vaste vestigingen te verbeteren en tegelijkertijd halteplaats van de bus onder te brengen in een brede school . Waar de bibliotheek nu ook zit, volgend jaar zullen overal de openingstijden verruimd worden. Tegelijkertijd openen we een lees- en leeroffensief met de Bibliotheek op School, blijven we ons inspannen tegen laaggeletterdheid en blijven we de culturele huiskamer van Hengelo met een gezellig cafĂ© en podium.

Verruimen in tijden van crisis. Het vergt van iedereen inspanning: politiek, samenwerkingspartners, personeel en van onze leden. Ik ga dat verhaal vanavond met plezier uitleggen.

Andere saillante details: het lidmaatschap was gratis maar kinderen mochten alleen met speciale toestemming toegelaten worden. Sommige dingenn zijn door de veranderd. Andere onderwerpen blijven onverminderd actueel.

1 opmerking:

Aklasta zei

Prima Mark, dat je zo de bibliotheek op de kaart zet.

Aad van der Klaauw