zondag 16 december 2012

Auke, Koen en Peter duiken... voor Serious Request


En hier ziet u hoe drie dappere jongens zeewater van vijf graden induiken. Jongens ja. Met kwajongensstreken. Hun namen: Auke van der Meer, Peter Bonekamp (Bibliotheek Hengelo) en Koen Overbeek (Rijnbrinkgroep).  Het begon als een grap en het eindigde met honderden bibliothecarissen die applaudiseerden voor hun daad.

Maar goed ik zal even van voor af aan beginnen. De Bibliotheek Hengelo gaat vanaf dinsdag een speciale actie organiseren: Lezen voor het leven. Voor leden staan er speciale kersttassen klaar. Kersttassen met daarin vijf boeken, cd's, dvd's of tijdschriften. Geselecteerd door een medewerker. Tot zover een herhaling van de succesvolle actie met zomertassen. Ware het niet dat er deze keer in de tassen ook een aantal kerstcadeautjes zitten. Gesponsord door bedrijven.

Dit keer is de speciale geschenktas dus nog iets verder gevuld. Deze kerstassenactie start tegelijkertijd met Serious Request. En laat dat glazen huis nu net ditmaal in Enschede zijn neergestreken. En zo ontstond het idee om onze leden te betrekken bij Serious Request. Wie een tas meeneemt wordt gevraagd even na te denken over een gift voor Serious Request. En zo hopen we een leuk steentje bij te dragen tegen kindersterfte.

Hoe het begint met een kleine tweet
En vlak voor deze actie begint is de Bibliotheek2daagse in Middelburg. En dus zit Auke van der Meer, de communicatieman van Bibliotheek Hengelo, een paar uur in de auto met collega's. Auke meldt dat hij eigenlijk wel de zee in wel als hij toch in Zeeland is. Even later stuurt collega Diane Wevers nog in de auto een eerste tweet weg waarin gemeld wordt dat Auke voor 200 euro de zee induikt. De opbrengst zal voor Serious Request zijn. De eerste giften van collega's komen binnen.

Die avond treedt de bibliotheekband Kick It op in een kroeg in Middelburg. Deze band doet mee met de actie en besteed aandacht aan de actie van Auke. De pet gaat rond en die 200 euro is dan al binnen.

Extra duikers
Ondertussen meldden nog twee collega's zich voor een duik: Peter Bonekamp, een directe collega van Auke en Koen Overbeek, een directe collega van mij bij de Rijnbrinkgroep.

En na die actie in het café ontstaat een vreemd soort dynamiek. Het zingt zich wat rond dat de actie wordt gevoerd en op de Bibliotheektweedaagse krijg ik van veel collega's briefjes in handen gedrukt: vijf euro hier, tien euro daar. Voor de actie roepen ze. En weg zijn ze.

Op vrijdagochtend is het dan zover. Onder luid gejoel van collega's gaan de bikkels het water in. En ik sta er met respect naar te kijken. Erwin Karst filmt de duik. Het hotel maakt een foto op het strand van ons en schrijft binnen een kwartier een persbericht. Ik overleg met de manager van het hotel en vraag hem of hij ons nog kan helpen met de actie: hij biedt een overnachting aan voor twee personen met een driegangendiner. Om te veilen en om de opbrengst voor Serious Request te laten zijn.

Ondertussen plaatst Annemarie van Essen haar filmpje al op YouTube. Carola Oldemaat belt een relatie bij RTV Oost en ook daar staat binnen 20 minuten het bericht met fimpje op de site.

Terug op het congres spreek ik dagvoorzitter Ton Brandenbarg en hij biedt aan om er in de eindsessie nog even aandacht aan te besteden. En zo kijken een paar honderd collega's naar drie bibliotheekmannen die een koude Noordzee induiken en kunnen we zeggen dat deze duik al ruim 500 euro heeft opgebracht. En dat we een nachtje Vlissingen met driegangendiner in de aanbieding hebben. Waar we overigens een mooi eerste bod van Elske op binnen hebben van 150 euro. Wie interesse heeft mag zich melden voor het goede doel.

Een goede investering maar onbetaalbaar plezier
Ik schrijf dit alles op omdat ik twee dingen weer heel erg heb ervaren in deze actie. Op de eerste plaats dat het ongelofelijk belangrijk is om met elkaar plezier te maken en vanuit dat plezier te handelen. Denk niet te snel dat iets te gek is of te raar. Wat begint met een kleine tweet eindigt met een mooi startbedrag tegen kindersterfte.

En het tweede wat ik heb ervaren is hoe binnen een groep plotseling allerlei aanvullende kwaliteiten zich ontpoppen. Auke gooit het eerste idee op en daarna zijn er mensen die een filmpje maken, die sponsors ritselen, die een badjas ergens vandaan toveren of die gewoon hard staan te juichen als het gebeurt. En dan krijg je het gevoel dat een groep plotseling boven zichzelf uit stijgt. En ik vermoed dat ik hierboven zelfs nog wel een paar mensen vergeten ben.

Uiteraard vraagt u mij na al dit lezen of het een interessant congres was. Ja, dat was het ook. Ik heb veel nieuwe dingen gehoord en gezien dat bibliotheekwerk weer op veel plekken vooruit gegaan is. Absoluut een goede investering. Maar bovenstaande plezier was natuurlijk onbetaalbaar. Grote dank voor Auke als organisator en de stoere bikkels Koen en Peter die hem flankeerden.

Nog meedoen? Als u nog wilt meedoen met de actie: meebieden op het nachtjeweg met diner in hotel Westduin in Vlissingen dan kunt u zich hier of op andere plekken nog bij mij melden.

En o ja, vanaf dinsdagochtend 9.00 uur staan er prachtige tassen klaar voor leden van de Bibliotheek Hengelo. En daar gaan we gewoon weer verder. Lees ook de verslagen van de Overijsselse bloggers: Annemarie van Essen en Astrid van Dam

Geen opmerkingen: