dinsdag 5 mei 2009

De mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk : deel 4 : Tonnie Peters


In de mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk gaat het altijd over mensen die je niet snel op de voorgrond ziet. En ondertussen verzetten ze bergen werk.

Zo iemand is Tonnie Peters van de OBD. Tonnie werkt op de "inlichtingenafdeling" van de OBD. Parate kennis schijnt een uitstervende eigenschap te zijn. Tonnie is gelukkig nog behept met een flinke portie. En dan met name op het gebied van de geschiedenis van Overijssel. Zelf zal hij dat direct ontkennen en hij weet zeker vijf mensen te noemen die nog meer weten. Maar voor mensen zoals u en ik weet Tonnie ongelofelijk veel. En wat ie niet weet, weet hij wel weer te vinden. Collega's doen nooit tevergeefs een beroep op de speurcapaciteiten van Tonnie. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er klanten zijn die speciaal naar Tonnie vragen.

Sinds de 23dingen kruipt Tonnie wat uit zijn schulp. Zo heeft hij twee blogs in de lucht. De eerste en langstlopende is die van Transisaliania. Hij gaat in op serieuze en minder serieuze onderwerpen uit de geschiedenis van Overijssel. Dat lardeert hij met materialen uit collecties. Als je het leest wordt je gewoon enthousiast van de archiefmaterialen en op mij heeft het hetzelfde effect als de uitzendingen van de overleden Boudewijn Büch.

Zo was ik laatst te gast bij iemand die tegenwoordig woont in huize Rollecate in Dedemsvaart (zie foto). En Tonnie blijkt daar dan al weer over geschreven te hebben. Kom ik dan achteraf achter.

Zijn tweede en relatief jonge blog gaat over tijschriften van historische verenigingen. De inhoud van nieuwe nummers wordt aangestipt.

Er zijn collega's die mij hebben gevraagd of we deze blogs niet kunnen meeindexeren in onze zoekmachine. En daar ben ik het van harte mee eens. Dus stop deze informatie maar in onze aquabrowser. Een mooie aanvulling op alle erfgoedmaterialen.

Tonnie neemt ongelofelijk veel informatie tot zich. Dan zou je denken dat hij ook veel meningen kan verkondigen. Maar daarin is Tonnie heel voorzichtig. Als hij een mening verkondigt begint hij daar altijd heel voorzichtig mee. Hij geeft zich niet direct bloot. Toch is hij ongelofelijk sociaal en is al tijden lid van de ondernemingsraad. Zet zich met hart en ziel in voor mensen. Geen grote woorden maar wel veel doen.

En wat doen wij om de Tonnies van deze wereld een hart onder de riem te steken? Precies, wij doen waar wij goed in zijn: het van de daken schreeuwen! Tonnie bedankt!

8 opmerkingen:

Transisalania en Varia zei

Ja Mark, als je iemand die weinig op de voorgrond treddt nog verlegener met de situatie wilt maken, moet je zoiets doen. Maar ik weet dat dat niet je bedoeling is.
Ik denk dat je beide types nodig hebt. De stille werkers, maar ook degenen (zoals jij) die het voortouw nemen en alle mooie plannen in praktijk brengen (en daarbij zelf ook nog heel creatief zijn).
Zo hebben we elkaar toch een paar mooie veren in de kont gestoken.
Tenslotte: bedankt voor de mooie woorden!

Annemarie van Essen zei

Ik kan niets anders dan beamen: Tonnie is een geweldige kracht en hij doet zoveel en daarnaast ook nog eens in alle rust!

TienD zei

Vanwege zijn kennis en ervaring is hij ook een zeer gewaardeerde al@din collega!

Anoniem zei

En wat te denken van zijn inspanningen voor wie is wie in Overijssel!
Tonnie bedankt!

Groet,

Nazdrave1970

Unknown zei

Mooie ware woorden! Deze spotlight belicht de juiste persoon. Misschien zal de extra aandacht hem met zijn ogen doen knipperen. Dat hoeft niet want hij heeft meer initiatieven op zijn naam staan waar hij trots op mag zijn zoals  de site met de vindplaatsen van Overijssels kranten van 1790-heden, de Bevrijding van Overijssel en onlangs nog de verkiezing van het Beste Boek in Overijssel 2009.

Mark Deckers zei

@allen: Het is nooit te vroeg om iemand eens in het zonnetje te zetten. In Nederland zijn we daar wat zuinig mee. Ik sluit me dus maar opnieuw aan bij jullie aanvullingen.

Bibliotheek Wierden-Enter zei

Beter laat dan nooit!

Ook onze complimenten, voor Tonnie en al het werk dat hij doet.

steenwijk23 zei

Daar sluit ik mij bij aan!
Tonnie heeft voor ons vele inlichtingen-vragen beantwoord.
Heerlijk als je dan je klant weer de juiste informatie kan geven!Dan is het ook wel eens leuk als Tonnie dat te horen krijgt,want hij ziet de reacties ziet!
Bij dezen!!