zondag 29 juni 2008

De 10 beste regels om gebruik te belemmeren!


Bibliotheekwerk hangt aan elkaar van regeltjes. Je zou er met gemak een wetboek van kunnen maken met ge- en verboden. Jaja. En ondertussen het Unescomanifest allemaal in uw beleidsplan noemen waarin staat dat u onbelemmerde toegang biedt tot informatie. Onbelemmerd? Ja, dank u de koekoek. Umberto Eco schreeft ooit een polemiek over de bibliotheken. Bibliotheken die beter bewaakt worden dan de gemiddelde gevangenis.

Dat bibliotheken er zijn om veel gebruikt te worden. Toch? Wie de regeltjes achter elkaar legt, krijgt daar gelijk twijfels bij.

De mooiste voorbeelden geven we hieronder. Contributie lijkt een noodzakelijk kwaad maar zullen we voor de rest afspreken dat we zo min mogelijk regels hanteren? Ik nodig u graag uit om de meest schrijnende voorbeelden van regelzucht bij de reacties achter te laten…… Om van te leren natuurlijk ;-)

De 10 beste regels om gebruik te belemmeren:

1. Internetten kost geld
Wel nu, iedereen zal toch onderhand wel op bedevaart zijn geweest naar de bibliotheek in Amsterdam. Prachtig gebouw waar we ons allemaal vergapen aan de grote hoeveelheid internettende jongeren. Die jongeren die toch allemaal zelf internet hadden thuis, op school en op hun mobiel? U wilt met uw centrale bibliotheek ook een ontmoetingsplek zijn? Regel 1: gratis internet. Haal de drempels weg. En zorg dat klanten zich niet hoeven te registreren. Elke drempel laat het gebruik met 30% zakken.

2. Verlengen kost geld
Heeft u eens een service waar u niets voor hoeft te doen, gaat u er geld voor vragen. Tja, dat schiet natuurlijk niet op. Een variant die ik ook wel eens tegen gekomen ben: aan de balie is verlengen gratis, via internet kost het geld. De redenering van de bibliothecaris is dan: dan komen ze tenminste in de bibliotheek.

3. Kosten voor een duplicaatpas
Raakt een klant zijn pas eens kwijt dan moet deze in veel bibliotheken geld betalen voor een duplicaatpas. Klanten moeten vooral niet te snel een nieuwe pas vragen. Eerst moeten ze hun huis op de kop zetten. De klanten moeten ons dankbaar zijn dat ze nog een nieuwe pas krijgen.

4a. Reserveren kost geld
De bibliotheek komt te weinig populaire titels. De klant kan fluiten naar een goed boek in de kast. Met andere woorden: u koopt te weinig boeten en de klant moet betalen voor het feit dat u de verkeerde boeken koopt. Kunt u bij mij aantonen dat uw hele collectie een uitleenfrequentie heeft die hoger is dan 8 dan mag u bij mij terugkomen om geld te vragen.

4b. IBL kost geld
Afgeleide van reserveren. Wie een kleine bibliotheek heeft komt sneller in het IBL terecht. Moet die stomme klant ook maar niet in een kleine plaats gaan wonen. Toch?

5. Het toilet kost geld
In elk beleidsplan staat dat de bibliotheek een prettige verblijfsfunctie moet kennen. Wie wat langer verblijft, moet ook wat vaker naar het toilet. Dat toilet is niet gratis, want we zijn bang voor overlast. Ook dat automatiseren we met een muntautomaat op de deur. Probleem opgelost denkt u. Mooi niet. De klant heeft namelijk nooit gepast geld. Gaat dit wisselen bij de inlichtingenbalie. Deze wisselt en de klant vertrekt. Daarna blijft het muntje vastzitten in de automaat. De klant gaat opnieuw naar de inlichtingenbalie en de bibliothecaris laat de klant maar even in het personeelstoilet.

6. U mag maar twee keer verlengen
Een boek moet wel in één keer uit zijn. U kunt niet blijven verlengen hoor! Wat maakt het trouwens uit of de klant continue de zelfde acht populaire boeken heeft of die andere acht? Zie ook 4. Koop gewoon meer populaire boeken.

7. Leengeld voor cd’s en dvd’s
Bestaat het nog? Leengeld voor een medium dat al bijna is uitgestorven (CD’s) of dat nog even goed loopt (dvd)? Was u er niet gewoon voor de uitleningen? Haal weg die drempel.

8. Ik voer lekker geen inleverattendering in
Het BICAT-systeem kent al tijden de mogelijkheid voor een inleverattendering. Toch voert geen enkele bibliotheek dit grootschalig in. Waarom niet? Omdat men bang is dat de boete-inkomsten teruglopen. Nee, uitleggen aan ouders van jeugdleden dat de kinderen weer een forse boete hebben. Een jongen van 12 legde mij uit dat hij het afgelopen jaar enkele tientallen euro’s aan boete had gehad (telkens 8 boeken, 2 weken te laat). Zijn vader betaalde de schuld. Maar ik mocht het niet aan zijn moeder vertellen. Dan mocht ie namelijk niet meer lenen. Elke klantenservicemedewerker kan u dit verhaal vertellen. Er zijn kinderen die niet meer naar de bibliotheek mogen vanwege de boete. Ga u schamen bibliotheekdirecteur.

9. U mag maar 6 boeken lenen
In de zomermaanden vinden de bibliothecarissen de kasten leeg. Ik kijk rond maar zie nog overal boeken. Trouwens als ze gratis kunnen reserveren, kun je heel goed aan de populaire materialen komen. Voor die paar maanden in het jaar dat het wat krapper is, voeren we de regel in dat je maar 6 boeken mag lenen. Als je er over heen gaat, gaat er een alarm af op de zelfbedieningsbalie waarna je met een rode kop naar de bibliothecaris toe moet om je zonden op te biechten.

10. Bij pinnen betaalt u € 0,25 extra
Er zijn transactiekosten verbonden aan pinnen. Baar geld innen kost ook geld maar dat telt even niet. Dus vragen we een knullig bedrag extra voor een pintransactie.

En wat weet u zelf voor schandalige voorbeelden?
Er moeten nog veel meer stomme regeltjes zijn, nog veel stommer dan ze hier staan. Laten we lering trekken uit elkaars voorbeelden en meldt ze in het reactieveld!

11 opmerkingen:

Astrid zei

Volgens mij is je lijste wel schandalig compleet! Je poll werkt even niet, maar ik stem op alles.

Unknown zei

..gamen niet toegestaan
...mobieltjes verboden
...niet eten en drinken in de open opstelling

steenwijk23 zei

ja een hele lijst ,triest ..

maarre waar kan je dat t-shirt krijgen ;)

HildES4 zei

Oei, waar zijn we mee bezig... Ik heb een link gemaakt op mijn blog hoor! Beetje onder de aandacht van mijn collega;s brengen...
hildes4.blogspot.com

Marina Noordegraaf .... zei

inlevertijd voor films twee weken en voor boeken drie weken. We blijven heen en weer fietsen ..

Mark Deckers zei

Zo de regeltjes houden ons goed bezig.
@astrid: ik ben ervan overtuigd (helaas) dat ie niet schandalig compleet is.
Edwin en Marina illustreren dat weer.

Het t-shirt komt van Internet. En voorzover ik weet niet te bestellen. Als blijkt dat er grote interesse is, ben ik van harte bereid om ze te verhandelen.

Sommige mensen noemen mij met dit soort artikeltjes negatief. Ik overweeg dan ook om het volgende artikel te noemen: de 10 beste regels om gebruik te bevorderen. Al suggesties? (behalve deze lijst natuurlijk gewoon omkeren?

Anoniem zei

Ga zo door Mark :) Ik heb je artikel verder verspreid onder medewerkers en bestuur.

Vandaag kwamen er twee Poolse bouwvakkers hier in de bibliotheek: 'can we use the internet?' 'Of course!' 'How much is it?' 'It's free, please take a seat. Would you like a cup of coffee?' :) Ze stonden perplex, ha! Waar een klein dorpje goed in kan zijn.

Aan de andere kant: een medewerker vandaag: 'gratis koffie? joh! maar die mevrouw is toch geen klant?' Aiaiai, de mevrouw in kwestie was geen lid van de bibliotheek maar zat aan de leestafel een stapel tijdschriften door te bladeren en te kletsen met een kennis.

Marianne EoW zei

Geld vragen voor het via e-mail versturen van aanwinstenlijsten naar de klant. Ik weet niet of dit al ergens gebruikt wordt maar de mogelijkheid zit in Bicat en dat zegt genoeg!
Het moet niet gekker worden..

Mark Deckers zei

@Karin: Top! En het knapste is om actief op je klant af te stappen.

@Marianne: En wie heeft die ontwikkeling van die mogelijkheid betaald?

Unknown zei

@Mark: Heb me kostelijk geamuseerd met deze blogpost, maar moet me ook een beetje schamen want ook in België zo herkenbaar. En de toonzetting vind ik niet negatief, eerder bezorgd. Maar je slaat spijkers met koppen!

Mark Deckers zei

@Jan: Leuk dat je reageert op een relatief oude post. Ik zie in de statistieken steeds vaker dat mensen teruggrijpen op