zondag 30 maart 2008

UMTS: Met de snelheid van het riool in Eibergen


Sinds eind november vorig jaar heb ik een nieuwe laptop. Eén van de specificaties waar ik destijds op selecteerde was de mogelijkheid van een intern UMTS-modem. Absoluut kinky en gadgy. De notebook kwam binnen en ook de UMTS-simkaart. Ik startte de HP-software op en wat ontdekten we? De software is alleen te koppelen met Vodafone. En dat terwijl we altijd zaken doen met KPN. Overleg met de HP-leverancier leverde op dat dat inderdaad een constructie was van HP. De verwachting was dat dat niet binnen een half jaar zou veranderen.


Er zat niks anders op dan om een de KPN-kaart terug te sturen en een Vodafone-abonnement te nemen.


De eerste maand was toen wel voorbij.


In de tweede maand kwam de Vodafone-kaart binnen en werd die geïnstalleerd. De software liet zich goed downloaden en alles leek goed te gaan. Tot de melding: Geen netwerk beschikbaar.


Diverse malen overleg met Vodafone leverde niks op. Sterker nog: Vodafone wist niet eens dat ze zulke stricte afspraken hadden met HP dat alleen hun Sim-kaartjes in de interne UMTS-modems konden. Nee, het lag absoluut niet aan Vodafone. We moesten contact opnemen met de HP-leverancier. Dat hadden we echter allang gedaan en de kaart werkte ook niet in een telefoon (was een combi-sim data/spraak).


Toen was de tweede maand wel voorbij.


In de derde maand sturen we het Vodafone-kaartje - na een mailwisseling met een ultimatum - maar retour. De laatste oplossing is maar gewoon een extern UMTS-modem. Die derde Sim-kaart en het modempje komen met een week binnen. Op een druilerige zondagochtend installeren we het kaartje en werkt het gewoon.


En dat was maand drie.


Drie maanden om een simpel dingetje te installeren.


Wat leren we hiervan?

Dat leveranciers die onderling zaken moeten koppelen altijd tot ellende leidt. Mijn conclusie blijft dat dingen die automatisch werken altijd een wonder zijn.


Het deed me denken aan een voorval van mijn ouders. Zij wonen in het buitengebied in het Achterhoekse Eibergen. Zij hadden tot voor kort nog geen riool maar gewoon een beerput. Na jaren vergaderen was de kogel door de kerk: ook in dat deel van het buitengebied zou riool komen. De sleuven werden gegraven en het riool gelegd. Twee weken later hadden overigens ook ADSL. Riool is blijkbaar moeilijker dan ADSL.


Dat dacht ik dus ook met mijn intern modem, dat zal wel makkelijker dan een extern modem. Blijkbaar is het intern modem zo ingewikkeld als het riool.

Geen opmerkingen: